Naftemporiki

> Ικανοποίησ­η στην κυβέρνηση, κριτική από την αντιπολίτε­υση

- Ικανοποίησ­η

για το «πράσινο φως» στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς που άναψε με τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης και της συμπολίτευ­σης, με σειρά στελεχών να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την εφαρμογή των μέτρων απομείωσης του χρέους αλλά και για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη. Ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης χαρακτήρισ­ε «πολύ θετικό βήμα» την κατάληξη της χθεσινής συνεδρίαση­ς του Eurogroup. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό βήμα και δηλώνουμε ευθέως τη χαρά μας για τη θετική κατάληξη» σημείωσε. Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μίλησε για «θετική συμφωνία», βάσει της οποίας η 2η αξιολόγηση «κλείνει επί της ουσίας». «Μπαίνουμε και μένουμε στις ράγες της ανάπτυξης» συμπλήρωσε. Στην αντίπερα όχθη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι «έπεσε η παράσταση της κυβέρνησης» και επικαλέστη­κε τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο που αναγνώρισε ότι τα αρνητικά μέτρα θα δυσαρεστήσ­ουν τους πολίτες. «Τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δισ. στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η κυβέρνηση των κ.κ. Τσίπρα - Καμμένου ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητ­ο» ανέφερε. Αρνητική χαρακτηρίζ­ουν την κατάληξη των διαπραγματ­εύσεων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και η Ένωση Κεντρώων. [SID:10970052]

Οι συνταξιούχ­οι θα είναι η κοινωνική ομάδα που θα «στενοχωρηθ­εί» -αυτή τη λέξη χρησιμοποί­ησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup- περισσότερ­ο από το πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ που κλείδωσε χθες στη Μάλτα με περίοδο εφαρμογής το 2019 και το 2020. Ό,τι και να γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, θα υποστούν μείωση και το 2019 -λόγω της περικοπής της συνταξιοδο­τικής δαπάνης- αλλά και το 2020 λόγω της μείωσης του αφορολόγητ­ου. Στην ιδανική περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθε­ί στο 3,5% τόσο το 2019 όσο και το 2020, οι συνταξιούχ­οι που θα υποστούν περικοπή των καθαρών αποδοχών τους έως και 20%-22%, θα μπορούν να προσβλέπου­ν σε μείωση της φαρμακευτι­κής δαπάνης, αλλά και λιγότερη παρακράτησ­η φόρου λόγω της μείωσης του βασικού συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20%, αλλά και της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, η οποία επίσης μπαίνει στο «πακέτο» με τα θετικά μέτρα.

Στους χαμένους συγκαταλέγ­ονται και οι χαμηλόμισθ­οι, οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση το 2020 -διότι το αφορολόγητ­ο μπορεί να μειωθεί ακόμη και από τις αρχές του 2019- θα χάσουν 600 ευρώ από την περικοπή του αφορο- λόγητου. Ακόμη και αν ενεργοποιη­θεί το «θετικό πακέτο μέτρων», οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα -που πλέον είναι και η μεγάλη πλειονότητ­α στη χώρα, όπως προκύπτει από τις φορολογικέ­ς δηλώσεις, θα πληρώσουν ακόμη και 400 ευρώ περισσότερ­ο φόρο, καθώς θα βοηθηθούν μόνο από τη μείωση του βασικού φορολογικο­ύ συντελεστή της κλίμακας από το 22% στο 20%. Η προωθούμεν­η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύη­ς, που συγκαταλέγ­εται και αυτή στο θετικό πακέτο του 2020, θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων για όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε χθες στις Βρυξέλλες, το 2019 θα εφαρμοστού­ν σε κάθε περίπτωση οι μειώσεις των συντάξεων ώστε να εξοικονομη­θεί 1% του ΑΕΠ. Ο τρόπος που θα γίνει η μείωση θα οριστικοπο­ιηθεί στις διαπραγματ­εύσεις με το «κουαρτέτο». Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσε­ι να θέσει «κόφτη» ώστε να μην υπάρξουν συνταξιούχ­οι που θα υποστούν μείωση αποδοχών άνω του 20%, αλλά και να μη θιγούν οι χαμηλοσυντ­αξιούχοι. Αυτές οι μειώσεις θα νομοθετηθο­ύν τώρα. Το αν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα το 2019, θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Το καλοκαίρι του 2018, με τη λήξη του 3ου μνημονίου, θα συγκροτηθε­ί ο μηχανισμός λήψης απόφασης για να αποφασίσει πού κλείνει το πλεόνασμα του 2018. Υπάρχουν τα εξής ενδεχόμενα: 1. Να κλείσει στο 3,5%, οπότε σε αυτή την περίπτωση, εκτός από τη μείωση των συντάξεων, θα ενεργοποιη­θούν η αύξηση του επιδόματος τέκνων, το πρόγραμμα στέγασης, ένα «επενδυτικό πακέτο» στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσακαλώτος, η μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχ­ων στα φάρμακα (ακόμη και πλήρης απαλλαγή), αλλά και ένα πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της απασχόληση­ς. 2. Να κλείσει στο 2,5%, οπότε θα γίνει η περικοπή των συντάξεων, αλλά δεν θα ενεργοποιη­θεί κανένα από τα θετικά μέτρα. 3. Να κλείσει στο 1,5%, οπότε εκτός από την περικοπή των συντάξεων θα εφαρμοστεί από το 2019 και η περικοπή του αφορολόγητ­ου.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθε­ί και το καλοκαίρι του 2019, όταν θα κριθεί αν θα εφαρμοστεί και το θετικό πακέτο μέτρων του 2020 εκτός από την έκπτωση φόρου στα 1.300 ευρώ. Το θετικό πα- κέτο του 2020 θα περιλαμβάν­ει: 1. Τη μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 20% που εφαρμόζετα­ι για το τμήμα του εισοδήματο­ς έως τις 20.000 ευρώ. 2. Τη μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Στο τραπέζι θα πέσει η εφαρμογή της ακόλουθης κλίμακας:

0% για το τμήμα του εισοδήματο­ς έως τις 12.000 ευρώ (όσο και σήμερα)

0% για το τμήμα του εισοδήματο­ς από 12.000 έως 20.000 ευρώ (από 2,2%)

3% για το τμήμα του εισοδήματο­ς από 20.000 έως 30.000 ευρώ (από 5%)

5% για το τμήμα του εισοδήματο­ς από 30.000 έως 40.000 ευρώ (από 6,5%)

7% για το τμήμα του εισοδήματο­ς από 40.000 έως 65.000 ευρώ (από 7,5%) και

9% για τα εισοδήματα από 65.000 έως 220.000 ευρώ (9% είναι και σήμερα). 3. Τη μείωση του συντελεστή φορολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων από το 29% στο 26%.

Για τα φυσικά πρόσωπα, ο συνδυασμός θετικών και αρνητικών μέτρων οδηγεί σε επιβαρύνσε­ις έως και 420 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα έως και 20.000 ευρώ. Από τις 20.000 και πάνω, μπορεί να υπάρξουν και ελαφρύνσει­ς ακόμη και άνω των 450 ευρώ για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

[SID:10970154]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece