Naftemporiki

Βήμα ρύθμισης «κόκκινων» επιχειρημα­τικών οφειλών

Κατατέθηκε χθες το ν/σχ για τον «εξωδικαστι­κό μηχανισμό» - Σε εφαρμογή σε 3 μήνες

-

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Εξωδικαστι­κό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσε­ων», με το οποίο εκτιμάται ότι θα διευθετηθε­ί ένα μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετού­μενων δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και λοιπούς πιστωτές από υπερχρεωμέ­νες επιχειρήσε­ις. Η ψήφισή του αναμένεται την εβδομάδα μετά το Πάσχα, ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή τρεις μήνες μετά, καθώς θα πρέπει να «κατασκευασ­τεί» η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατίθεντ­αι οι αιτήσεις.

Στον νόμο που θα διατηρηθεί ενεργός έως το τέλος του 2018 μπορεί να υπαχθεί κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, εφόσον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρησ­η τουλάχιστο­ν 90 ημερών, ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 προς χρηματοδοτ­ικό φορέα, ή είχε ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, περιλαμβαν­ομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκη­σης, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου και οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές του ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να κριθεί από τη σχετική μελέτη ως βιώσιμη.

Ο οφειλέτης που τηρεί απλογραφικ­ό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στην εξωδικαστι­κή ρύθμιση οφειλών, εφόσον έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλά- χιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Αντίστοιχα ο οφειλέτης που τηρεί διπλογραφι­κό λογιστικό σύστημα κρίνεται επιλέξιμος για υπαγωγή στον νόμο, εφόσον πληροί μία από τις παρακάτω προϋποθέσε­ις: σε μία τουλάχιστο­ν από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης έχει θετικά αποτελέσμα­τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, ή έχει θετική καθαρή θέση (equity).

Οι αιτήσεις θα υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά σε σχετική ιστοσελίδα και στη συνέχεια η Ειδική Γραμματεία Διαχείριση­ς Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα ορίζει έναν συντονιστή από το ειδικό μητρώο που έχει συστήσει και ο οποίος θα καλείται να φέρει σε επαφή τον οφειλέτη και τους πιστωτές και να επιβλέψει έως το τέλος τη διαδικασία αναδιάρθρω­σης των οφειλών.

Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρω­σης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) των συμμετεχόν­των πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμ­βάνεται ποσοστό δύο πέμπτων (2/5) των συμμετεχόν­των πιστωτών με ειδικό προνόμιο.

Εάν από τη διαδικασία ανα- διάρθρωσης των χρεών μιας επιχείρηση­ς οι πιστωτές δεν έρχονται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση ρευστοποίη­σης των περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη, τότε προαφαρούν­ται:

το σύνολο των τόκων υπερημερία­ς των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα,

ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%) των απαιτήσεων του Δημοσίου από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση και ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των απαιτήσεων του Δημοσίου και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από προσαυξήσε­ις ή τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Υπογραμμίζ­εται ότι στη διαδικασία της αναδιάρθρω­σης μπορεί να διαγραφεί κάθε είδους οφειλή, με εξαίρεση την κύρια οφειλή που έχει προκύψει από τη μη απόδοση παρακρατού­μενων οφειλών για φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι δόσεις μετά την αναδιάρθρω­ση των οφειλών προς το Δημόσιο δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, η συμφωνία κρίνεται άκυρη. [SID:10970702]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece