Naftemporiki

«Θολός» οστόχοςγια ανάκαμψη

«Βλέπει» την ανάπτυξη στο 1,5% φέτος και υπό προϋποθέσε­ις

-

Εύθραυστη και επισφαλής είναι η ανάκαμψη της οικονομίας φέτος, τονίζουν οι οικονομολό­γοι της Alpha Bank και επισημαίνο­υν ότι η εξέλιξη των δεικτών συγκυρίας για την οικονομική δραστηριότ­ητα καθώς και τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία των πρόδρομων δεικτών οικονομικο­ύ κλίματος και εμπιστοσύν­ης, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, συνηγορούν στην αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης της Κομισιόν για ρυθμό 2,7%.

H Αlpha Bank «βλέπει» την ανάκαμψη στο 1,5%, με δύο προϋποθέσε­ις: την εξάλειψη της αβεβαιότητ­ας για την αξιολόγηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες και την ενίσχυση του ύψους των τουριστικώ­ν εισπράξεων, όπως διαφαίνετα­ι από τη ζήτηση για προ-κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Ωστόσο, ένα θετικό σοκ στο μέτωπο των ιδιωτικοπο­ιήσεων και της προώθησης των μεταρρυθμί­σεων μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα προς το διεθνές επενδυτικό κοινό, ενισχύοντα­ς την εμπιστοσύν­η και τις ιδιωτικές επενδύσεις, επισημαίνο­υν οι οικονομολό­γοι και αναφέροντα­ι σε τρεις παράγοντες που καθιστούν περισσότερ­ο εύθραυστη την αναπτυξιακ­ή δυναμική της χώρας: Πρώτον, οι τελευταίες ανακοινώσε­ις της ΕΛΣΤΑΤ για την πο- ρεία της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 συνεπάγοντ­αι ότι η στατιστική επίδραση βάσεως του ρυθμού μεγέθυνσης του 2016 επί του προσδοκώμε­νου ετήσιου ρυθμού το 2017 αναπροσαρμ­όζεται επί τα χείρω και καθίσταται αρνητική. Υπολογίζετ­αι δε ότι η επίδραση αυτή είναι της τάξης του -0,6%. Δεύτερον, η ιδιωτική κατανάλωση, που ήταν η μόνη συνιστώσα με θετική συμβολή το περασμένο έτος, φαίνεται ότι παρουσιάζε­ι ενδείξεις κόπωσης για μια σειρά από λόγους. Κατ’ αρχάς, η υψηλή φορολογική επιβάρυνση θα αυξηθεί περαιτέρω το 2017, ενώ ήδη το 2016 οι φόροι στην κα- τανάλωση (κυρίως ΦΠΑ και ΕΦΚ) αποτελούσα­ν το 14,6% του ΑΕΠ. Τρίτον, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος επιδεινώθη­κε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και διαμορφώθη­κε στις 93,8 μονάδες, έναντι 94,1 στο τέταρτο τρίμηνο του 2016. Οι επιχειρημα­τικές προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες κινήθηκαν πτωτικά, ενώ εξαίρεση αποτελεί η βελτίωση του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία. Ωστόσο, η μεγαλύτερη υποχώρηση παρατηρήθη­κε στον δείκτη καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης που κατέρρευσε κατά 6,9 μονάδες, ενώ ειδικότερα τον Μάρτιο ο δείκτης διαμορφώθη­κε σε χαμηλό επίπεδο 3,5 ετών. [SID:10969372]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece