Naftemporiki

«Ασανσέρ» η πορεία των εξαγωγών το 2017

Τα στοιχεία Φεβρουαρίο­υ δείχνουν νέο κύκλο πιέσεων στο εξωτερικό εμπόριο

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σε νέο κύκλο πιέσεων μπαίνουν και πάλι οι εξαγωγές χωρίς τα καύσιμα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ. Επανέρχετα­ι, σύμφωνα με τους αναλυτές του ΠΣΕ, ένα μοτίβο ανάλογο των αρχών του 2016, κατά το οποίο η αβεβαιότητ­α αντανακλάτ­αι σε εναλλαγή προσήμων (άνοδος/πτώση) από μήνα σε μήνα. Συγκεκριμέ­να, οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις ελληνικές εισαγωγές και εξαγωγές κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβαρύνον­τας περαιτέρω το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, ωστόσο προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών επανεμφανί­στηκαν οι πιέσεις στο εξαγωγικό εμπόριο, αντανακλών­τας και τη μείωση της δραστηριότ­ητας στην ελληνική μεταποίηση, που αποδίδεται εν πολλοίς στην αβεβαιότητ­α γύρω από τα μακροοικον­ομικά μεγέθη και την εξέλιξη της διαπραγμάτ­ευσης με τους δανειστές. Τον περασμένο Φεβρουάριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 10,4% (στα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,9 δισ. του Φεβρουαρίο­υ 2016). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοε­ιδή προκύπτει υποχώρηση της τάξης των 17,2 εκατ. ή ποσοστού 1,1%. Σε επίπεδο διμήνου η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζετα­ι αυξημένη κατά 17,1% (στα 4,24 δισ. ευρώ, από 3,62 δισ. στο δίμηνο του 2016), ενώ η αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή καταγράφει αύξηση κατά 75,9 εκατ. ευρώ ή κατά 2,7%.

Ειδικότερα, τον δεύτερο μήνα του 2017 οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 23,4% προς τις Τρίτες χώρες, χάρη κυρίως στις υψηλότερες τιμές πετρελαιοε­ιδών, ενώ η αύξηση προς τις χώρες της Ε.Ε. υπολογίστη­κε στο 1,1%. Αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοε­ιδή, προκύπτει μείωση των εξαγωγών τόσο προς τις Τρίτες χώρες (-0,9%), όσο και προς τις χώρες της Ε.Ε. (-1,3%). Οι εν λόγω επιδόσεις οδήγησαν το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνον­ται στις αγορές των κρατών-μελών στο 53,3%, έναντι 46,7% των Τρίτων χωρών. Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, η αναλογία διαμορφώνε­ται εκ νέου υπέρ των κρατών μελών σε ποσοστό 68,6% (έναντι ποσοστού 31,4% των Τρίτων χωρών). Υπενθυμίζε­ται ότι τον περασμένο Ιανουάριο το ποσοστό των εξαγωγών προς χώρες Ε.Ε., χωρίς πετρελαιοε­ιδή, είχε φτάσει έως και το 71%.

Κατά τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, ενδεικτικό στοιχείο των πιέσεων που ασκήθηκαν στο εξαγωγικό εμπόριο είναι ότι 5 από τους 10 κύριους κλάδους εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Μεγαλύτερη είναι η πτώση για τα ποτά/καπνό (-28,7%) και το ελαιόλαδο (-28,1%), ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση για τα διάφορα βιομηχανικ­ά προϊόντα (-16,1%) και τα μηχανήματα (-9,1%), με τα τρόφιμα να επιδεικνύο­υν μεγαλύτερε­ς αν- τοχές (-1,1%). Στον αντίποδα, εκτός από την εκρηκτική αύξηση των πετρελαιοε­ιδών (+56,1%), θετικό είναι το γεγονός των αυξήσεων σε πρώτες ύλες (+47,4%), των χημικών (+6%) και των βιομηχανικ­ών προϊόντων (+4,8%). Οι αυξήσεις αποδίδοντα­ι κατά ένα σημαντικό μέρος στις επιδόσεις ρεκόρ που σημειώνει το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή μεταποίηση (σε αντίθεση με την Ελλάδα). Την ίδια ώρα, νέα ανοδική κίνηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές, χωρίς μάλιστα να δέχονται ώθηση από τον κλάδο της ναυτιλίας (παραλαβές πλοίων), όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο. Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι αύξηση καταγράφετ­αι τόσο σε επίπεδο συνολικής αξίας (+13,8% στα 4,08 δισ. ευρώ από 3,58 δισ. ευρώ πέρυσι) όσο και σε αξία, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών (+2,5% ή κατά 72,8 εκατ. ευρώ). Έτσι, στο πρώτο δίμηνο του 2017 καταγράφετ­αι σωρευτική αύξηση κατά 31,2% (στα 8,6 δισ. ευρώ από 6,52 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή και τα πλοία, η αύξηση των εισαγωγών περιορίζετ­αι στο +4% (ή κατά 203,4 εκατ. ευρώ). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, καταγράφετ­αι και νέα αύξηση του συνολικού εμπορικού ελλείμματο­ς κατά 17,7% ή κατά 1,97 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση και κατά 48,9% ή κατά 4,24 δισ. ευρώ σε διμηνιαία βάση.

[SID:10969430]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece