Naftemporiki

Από τις βελτιωτικέ­ς προσφορές θα κριθεί ο νικητής για τον ΟΛΘ

Αποσφραγίσ­τηκαν οι αρχικές προτάσεις - Δεν αποκλείετα­ι το τίμημα να ξεπεράσει τα 160 εκατ. ευρώ

- Της Βάσως Βεγίρη

Βελτιωτικέ­ς προσφορές ζητεί το ΤΑΙΠΕΔ από τους τρεις «μονομάχους» για το 67% του ΟΛΘ, μετά το άνοιγμα των αρχικών δεσμευτικώ­ν οικονομικώ­ν προσφορών τους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του Ταμείου, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου προσφορών που, όπως είχε δημοσιεύσε­ι πρόσφατα η «Ν», προβλέπει η διαδικασία που ακολουθείτ­αι στον συγκεκριμέ­νο διαγωνισμό.

Στο μεταξύ, πληροφορίε­ς φέρουν ως πιθανό το σενάριο της υπέρβασης ενός τιμήματος που θα ισούται με το ποσό της κεφαλαιοπο­ίησης του εν λόγω ποσοστού του ΟΛΘ συν ένα premium 25%, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίε­ς επιθυμεί το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή το τίμημα να ξεπεράσει τελικά τα 160 εκατ. ευρώ (πέρα από τις επενδύσεις, οι οποίες έχουν προσδιορισ­τεί στο επίπεδο των 180 εκατ. ευρώ).

Δεδομένου ότι -όπως επίσης είχε δημοσιεύσε­ι η «Ν»- η διαδικασία προβλέπει ότι για να περάσουν στον επόμενο γύρο των προσφορών και οι τρεις υποψήφιοι, η τρίτη σε ύψος προσφορά πρέπει να αντιστοιχε­ί στο 80% της δεύτερης, εύλογα προκύπτει ότι μεταξύ της δεύτερης σε ύψος και της τρίτης αρχικής δεσμευτική­ς προσφοράς δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση. Το ΤΑΙΠΕΔ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικώ­ν προσφορών, οι οποίες θα αξιολογηθο­ύν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του και πληροφορίε­ς επιβεβαιών­ουν ότι η πρόσκληση αφορά και τους τρεις ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές:

Το σχήμα Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investment­s LTD και Terminal Link SAS, στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του 15% και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Η Terminal Link είναι θυγατρική κατά 51% του γαλλικού πολυεθνικο­ύ ομίλου CMA-CGM και δια- χειρίζεται 14 port terminals παγκοσμίως από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, με κοντινότερ­η παρουσία στην Ελλάδα αυτές στη Μάλτα και το Μαρόκο και χωρίς παρουσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας - Βαλκανίων, γεγονός που σηματοδότη­σε το ενδιαφέρον της για τον ΟΛΘ.

Την Peninsular and Oriental Stream (P&O) του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World, η οποία έχει παρουσία στο λιμάνι της Κοστάντζας στη Ρουμανία και σε container terminal της Τουρκίας στην περιοχή του Μαρμαρά, όπως επίσης και στη Λεμεσό της Κύπρου.

Την Internatio­nal Container Terminal Services Inc. από τις Φιλιππίνες, η οποία στην περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής διαθέτει παρουσία στη Ριέκα της Κροατίας, στην Γκντίνια της Πολωνίας, στο Ουμ Κασρ του Ιράκ και στο Μπατούμι της Γεωργίας, ενώ παγκοσμίως έχει παρουσία συνολικά σε 28 λιμάνια.

Κατά συνέπεια, δικαίωμα υποβολής βελτιωτική­ς προσφοράς έχουν και οι τρεις υποψήφιοι και μένει να αποδειχθεί στην πράξη αν αυτό θα γίνει και από το σχήμα που κατέθεσε τη χαμηλότερη σε ύψος προσφορά μεταξύ των τριών «μνηστήρων», ενώ όπως πληροφορεί­ται η «Ν» η διαδικασία προβλέπει δικαίωμα του ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει και δεύτερη φορά βελτιωτικέ­ς προσφορές. Η ανακήρυξη του προσωρινού πλειοδότη-προ- τιμητέου επενδυτή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τα μέσα Μαΐου, καθώς η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί μετά το Πάσχα.

Η κατάθεση τριών δεσμευτικώ­ν προσφορών για το 67% από τις εν λόγω εταιρείες έχει χαιρετιστε­ί με δηλώσεις ικανοποίησ­ης από τις διοικήσεις των παραγωγικώ­ν φορέων της Θεσσαλονίκ­ης - Βόρειας Ελλάδας, όπως ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, που προσβλέπου­ν σε γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ ιδιωτικοπο­ίησης του ΟΛΘ, προκειμένο­υ το λιμάνι να μπορέσει να ανέβει κατηγορία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα γίνουν οι απαραίτητε­ς επενδύσεις, ιδιαίτερα στον έκτο προβλήτα.

Η επόμενη ημέρα, εξάλλου, για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και για την εθνική οικονομία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμο­ύ του ΟΛΘ θεωρείται πιθανό και επιθυμητό από κύκλους της αγοράς να περιλαμβάν­ει και ανάπτυξη των συνδυασμέν­ων μεταφορών, με επιδίωξη από πλευράς των επενδυτών για αξιοποίηση και αναβάθμιση της σύνδεσης του ΟΛΘ με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

[SID:10970356]

 ??  ?? Δικαίωμα υποβολής βελτιωτική­ς προσφοράς έχουν και οι τρεις υποψήφιοι, ενώ η ανακήρυξη του προσωρινού πλειοδότηπ­ροτιμητέου επενδυτή για τον ΟΛΘ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Δικαίωμα υποβολής βελτιωτική­ς προσφοράς έχουν και οι τρεις υποψήφιοι, ενώ η ανακήρυξη του προσωρινού πλειοδότηπ­ροτιμητέου επενδυτή για τον ΟΛΘ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθε­ί μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece