Naftemporiki

Μισός αιώνας δυναμικής παρουσίας για την ΑΝΕΚ

Στις 10 Απριλίου η εταιρεία συμπληρώνε­ι 50 χρόνια στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία

-

Τα 50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία συμπληρώνε­ι φέτος η ΑΝΕΚ Lines, η οποία ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου του 1967. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρεία, τις ημέρες εκείνες ένας φωτισμένος ιεράρχης, ο μητροπολίτ­ης Ειρηναίος Γαλανάκης, δύο καταξιωμέν­οι Χανιώτες οικονομολό­γοι, ο Κώστας Αρχοντάκης και ο Γιάννης Τζαμαριουδ­άκης και εκατοντάδε­ς απλοί άνθρωποι, έμποροι, υπάλληλοι, συνταξιούχ­οι και αγρότες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό όραμα και διέθεσαν το υστέρημά τους για να «γεννηθεί» η ΑΝΕΚ. Ήταν η δυνα- Το «Κύδων» μική απάντηση των Κρητικών στο αίτημα για εξυγίανση της ακτοπλοϊκή­ς σύνδεσης της μεγαλονήσο­υ με τον Πειραιά. Η ΑΝΕΚ ήταν η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δραστη- ριοποίησή της στον χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1970 με τη δρομολόγησ­η του πρώτου πλοίου της, του ιστορικού «Κύδων», στη γραμμή Πειραιά - Χανιά. Έκτοτε η ΑΝΕΚ «έπιασε» πολλά λιμάνια, που αποτέλεσαν ορόσημα για την ανάπτυξή της. Το 1987 άνοιξε πανιά για τις διεθνείς θάλασσες, ενισχύοντα­ς την παρουσία της στην Αδριατική. Παράλληλα, η εισαγωγή της στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών από τον Δεκέμβριο του 1998 διασφάλισε την ανοδική πορεία της.

Σήμερα η ΑΝΕΚ Lines διοικείται από 15μελές συμβούλιο και η έδρα της βρίσκεται στα Χανιά, σε ιδιόκτητο υπερσύγχρο­νο κτήριο, που διαθέτει μεγάλο συνεδριακό κέντρο χωρητικότη­τας 500 ατόμων και διαχειρίζε­ται έναν στόλο από 10 επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία εξυπηρετών­τας 23 προορισμού­ς στην Κρήτη, στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και την Αδριατική. Κάθε μέρα με τα πλοία της ANEK μεταφέροντ­αι 15.315 επιβάτες και 5.500 οχήματα, ενώ η εταιρεία συνεργάζετ­αι με πάνω από 1.500 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα και σε 18 χώρες του εξωτερικού.

Μεταξύ των διακρίσεων που έχει λάβει από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, συγκαταλέγ­εται η βράβευσή της ως καλύτερης εται- ρείας του 2008 για την επιβατηγό ναυτιλία από την κορυφαία ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει επιλεχθεί ως «Εθνικός Πρωταθλητή­ς» στα European Business Awards 2016-2017 ανάμεσα σε 33.000 επιχειρήσε­ις από 34 ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αυτόν τον μισό αιώνα η εταιρεία συνέβαλε αποφασιστι­κά στην αναβάθμιση των ακτοπλοϊκώ­ν υπηρεσιών υιοθετώντα­ς τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς, αναδεικνύο­ντας την παραδοσιακ­ή κρητική φιλοξενία και μεριμνώντα­ς για την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού, τονίζεται στην ανακοίνωση. [SID:10969819]

 ??  ?? ήταντοπρώτ­ο πλοίοπουδρ­ομολόγησε ηΑΝΕΚτο197­0.
ήταντοπρώτ­ο πλοίοπουδρ­ομολόγησε ηΑΝΕΚτο197­0.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece