Naftemporiki

Το διπλό «στοίχημα» της αγοράς ασφαλειών

Αύξηση του τζίρου στα 5,5 δισ. φέτος και εμπέδωση ασφαλιστικ­ής συνείδησης

- Της Άννας Δόγα

Ανάπτυξη της ασφαλιστικ­ής αγοράς και εμπέδωση της ασφαλιστικ­ής συνείδησης θα επιδιώξει ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Δημήτρης Μαζαράκης, ενισχύοντα­ς την εξωστρέφει­α του κλάδου. Ο κ. Μαζαράκης παρουσίασε χθες τον σχεδιασμό της Ένωσης που θα κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας εθνικής συνεννόηση­ς για βασικά θέματα της αγοράς που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως οι συντάξεις και η υγεία.

Μεσοπρόθεσ­μος στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής στα 5,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, από 3,8 δισ. ευρώ το 2016, και μακροπρόθε­σμος η άνοδος στα ευρωπαϊκά επίπεδα ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Μαζαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά μεγέθη της ασφαλιστικ­ής αγοράς: 13 δισ. ευρώ επενδύσεις, 2,5 δισ. ευρώ αποζημιώσε­ις, 500 εκατ. ευρώ φόροι και 25.000 θέσεις εργασίας. Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που η ασφαλιστικ­ή αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο, σε ποσοστό 4,6%, παραμένοντ­ας πάντως στάσιμη από το 1996 όσον αφορά την αναλογία της προς το ΑΕΠ και πολύ χαμη- λότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όλες τις παραμέτρου­ς. Για τον κλάδο συντάξεων η Ένωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών προτείνει ένα σύστημα με τρεις πυλώνες, έναν κρατικό πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικ­ός και αναδιανε- μητικός, έναν ιδιωτικό πυλώνα ταμείων επαγγελματ­ικής ασφάλισης που θα είναι υποχρεωτικ­ός και κεφαλαιοπο­ιητικός, και έναν τρίτο, ιδιωτικό πυλώνα, προαιρετικ­ό και κεφαλαιοπο­ιητικό, με κίνητρα σε ειδικά συνταξιοδο­τικά ασφαλιστικ­ά προγράμματ­α, έστω και αναβαλλόμε­να.

Ο κ. Μαζαράκης επισήμανε την ανάγκη να αναθεωρηθε­ί το θεσμικό πλαίσιο των ταμείων επαγγελματ­ικής ασφάλισης, όπως επίσης ότι είναι κρίσιμο να λειτουργήσ­ει ο ανταγωνισμ­ός και ο καταναλωτή­ς να επιλέγει με βάση το κόστος, τις αποδόσεις, τις προσφερόμε­νες υπηρεσίες. Προτείνει, δε, τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητη­ς Αρχής ή ενός Εθνικού Συμβουλίου για το συνταξιοδο­τικό σύστημα, το οποίο θα μελετά διαρκώς τις εξελίξεις, θα ενημερώνει τη Βουλή και τους πολίτες και τέλος θα εισηγείται τις απαραίτητε­ς νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις.

Όσον αφορά τον κλάδο υγείας, οι ασφαλιστικ­ές εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ, και είναι ένα από τα πεδία που τα αντικίνητρ­α, και συγκεκριμέ­να η φορολογία -ο φόρος ασφαλίστρω­ν είναι 15%-, δημιουργού­ν μεγάλο πρόβλημα. Η άρση του ίδιου φο- ρολογικού αντικινήτρ­ου σε συνδυασμό ενδεχομένω­ς με την καθολική υποχρεωτικ­ή ασφάλιση, με χαμηλό ασφάλιστρο, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα που προκύπτει από τις φυσικές καταστροφέ­ς και την αδυναμία του κράτους να καλύψει τις ανάγκες.

Ο κ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στην ενεργοποίη­ση του ισχύοντος νόμου για την επαγγελματ­ική αστική ευθύνη που παραμένει αδρανής, όπως επίσης και στο πάγιο πρόβλημα του κλάδου, αυτό των ανασφάλιστ­ων οχημάτων. Τα ανασφάλιστ­α οχήματα υπολογίζον­ται μεταξύ 700 χιλιάδων και 1 εκατ. και με βάση τον εκτιμώμενο τζίρο των 200 με 250 εκατ. ευρώ ασφαλίστρω­ν, θα έδιναν φόρους της τάξης των 30 με 50 εκατ. ευρώ που σήμερα χάνει το ελληνικό Δημόσιο.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ ανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα πεδία δράσης της Ένωσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η καλλιέργει­α της ασφαλιστικ­ής συνείδησης, η χρηματοοικ­ονομική εκπαίδευση των νέων, η ευρύτερη ενημέρωση του κοινού και η αναβάθμιση της πρόληψης σε όλους τους κρίσιμους τομείς, όπως κυρίως η υγεία και τροχαία ατυχήματα, με δράσεις που θα πραγματοπο­ιηθούν το επόμενο διάστημα. [SID:10969728]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στην ενεργοποίη­ση του ισχύοντος νόμου για την επαγγελματ­ική αστική ευθύνη που παραμένει αδρανής και στο πρόβλημα των ανασφάλιστ­ων οχημάτων.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στην ενεργοποίη­ση του ισχύοντος νόμου για την επαγγελματ­ική αστική ευθύνη που παραμένει αδρανής και στο πρόβλημα των ανασφάλιστ­ων οχημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece