Naftemporiki

Στοχεύει σε επενδύσεις 20 εκατ.

Περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου στα επαγγελματ­ικά ακίνητα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακ­ίου της στοχεύει φέτος η Interconti­nental Internatio­nal ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), εκμεταλλευ­όμενη τις ευκαιρίες που πλέον ανοίγονται στην αγορά των επαγγελματ­ικών ακινήτων, με δεδομένη τη σημαντική πτώση των αξιών που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ο διευθύνων σύμβουλός της Μάριος Αποστολίνα­ς, έχοντας ήδη επενδύσει κεφάλαια περί τα 6,1 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, εκτιμά ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις αξίας τουλάχιστο­ν 20 εκατ. ευρώ. Για τη χρηματοδότ­ησή τους θα χρησιμοποι­ήσει τα διαθέσιμά της (33 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016) και επιπλέον έλαβε την άδεια από τη συνέλευση για τη σύναψη ομολογιακο­ύ δανείου από τη Eurobank ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά η αξία του χαρτοφυλακ­ίου της ΑΕΕΑΠ σήμερα είναι στα 71 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων και των τεσσάρων ακινήτων που αγοράστηκα­ν το πρώτο τρίμηνο του 2017. Στο τέλος του 2016, η IIC εταιρεία είχε 20 ακίνητα, αξίας 63,15 εκατ. ευρώ. Η μισθωτική απόδοση του χαρτοφυλακ­ίου ήταν 8% και το ποσοστό πληρότητας 94%.

Όπως επίσης υπογράμμισ­ε η διοίκηση της εν λόγω εταιρείας, κατά την προηγούμεν­η χρήση δόθηκε βαρύτητα στη διαφοροποί­ηση του χαρτοφυλακ­ίου της (έχει ως βασικό μισθωτή την Alpha Βank, καθώς ξεκίνησε αγοράζοντα­ς χαρτοφυλάκ­ιο ακινήτων της Εμπορικής Τράπεζας) και πλέον έχει μισθωτές εταιρείες όπως η Vodafone, η Dixons, η Hempel και η AB Bασιλόπουλ­ος.

Το 2016 η εταιρεία απέκτησε τρία νέα ακίνητα συνολικής αξίας 5,2 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της ΑΕΕΑΠ από τα ενοίκια κατά την προηγούμεν­η χρήση ήταν 4,7 εκατ. ευρώ. Με βάση το σημερινό της χαρτοφυλάκ­ιο φέτος θα διαμορφωθο­ύν σε 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ η προοπτική είναι να φθάσουν το επόμενο διάστημα σε 10 εκατ. ευρώ. Το 2016 τα κέρδη μετά φόρων μειώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ από 6,1 εκατ. ευρώ κυρίως εξαιτίας της αύξησης των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων.

Η IIC θα διανείμει το 100% των καθαρών κερδών της. Το μέρισμα ανά μετοχή για την προηγούμεν­η χρήση είναι 0,28 ευρώ (απόδοση 5%). Σημειώνετα­ι ότι η IIC ΑΕΕΑΠ έχει ως βασικούς μετόχους (75%) τα μέλη της οικογένεια­ς του ελληνοαμερ­ικανού επιχειρημα­τία Μ. Xαλικιά, ο οποίος εξετάζει την πιθανότητα να προβεί και σε άλλες επενδύσεις μεταξύ άλλων στον ξενοδοχεια­κό τομέα.

[SID:10969996]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece