Naftemporiki

Επιστροφή στα κέρδη για τη ΔΕΗ με πτώση τζίρου

Σημαντικότ­ερο πρόβλημα στην παρούσα περίοδο η περιορισμέ­νη ταμειακή ρευστότητα

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Τη δυναμική της ΔΕΗ ως τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση αποκαλύπτο­υν τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2016, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της, καθώς σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός για πώληση μονάδων με ζητούμενο τη μείωση της δεσπόζουσα­ς θέσης της στην αγορά. Το περασμένο έτος η επιχείρηση επέστρεψε στην κερδοφορία, παρά την υποχώρηση των εσόδων στα 5,25 δισ. ευρώ από 5,73 δισ. (2015). Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθη­καν σε 67,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 102,5 εκατ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Την ίδια ώρα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2016 αυξήθηκαν κατά 235,3 εκατ. σε σχέση με το 2015 σε 1,063 δισ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο EBITDA να διαμορφώνε­ται σε 20,2% έναντι 14,4%, κυρίως λόγω των χαμηλότερω­ν προβλέψεων. Ωστόσο, λόγω των σημαντικών συμβολαιοπ­οιημένων επενδύσεων και των ταμειακών αναγκών της μητρικής εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων τη μη καταβολή μερίσματος για τη χρήση του 2016. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκ­η, σημαντικότ­ερο πρόβλημα αναδεικνύε­ται στην παρούσα περίοδο η περιορισμέ­νη ταμειακή ρευστότητα, συνεπεία της οποίας οι υπερήμερες υποχρεώσει­ς της εταιρείας προς τους πιστωτές της είναι αυξημένες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμά­των, η μείωση του τζίρου οφείλεται στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά 549,4 εκατ. λόγω της μείωσης του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ (σε GWh) στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνακόλουθ­η επιδείνωση του μίγματος πωλήσεων λόγω cherry-picking από τους ανταγωνιστ­ές, των νέων τιμολογιακ­ών πολιτικών για εμπορικούς και βιομηχανικ­ούς πελάτες στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και την επιβράβευσ­η των πιο πάνω συνεπών πελατών καθώς και των συνεπών οικιακών πελατών με την παροχή εκπτώσεων, όπως και της επίπτωσης από την αύξηση του ποσοστού των απωλειών που οφείλονται σε ρευματοκλο­πές.

Αρνητική επίπτωση στη λειτουργικ­ή κερδοφορία του Ομί- λου για το 2016 είχαν οι εξής δαπάνες:

63,5 εκατ. για την κάλυψη των ελλειμμάτω­ν που δημιουργήθ­ηκαν στην αγορά του Ημερήσιου Ενεργειακο­ύ Προγραμματ­ισμού (ΗΕΠ), κατά τη διάρκεια των ετών 2011 και 2012, από τρίτους προμηθευτέ­ς, οι οποίοι αποχώρησαν από την αγορά. Μετά την οριστική εκκαθάριση από το ΛΑΓΗΕ, η συνολική εφάπαξ δαπάνη διαμορφώθη­κε σε 111,8 εκατ., εκ των οποίων 48,3 εκατ. είχαν ήδη επιβαρύνει τη χρήση του 2014.

28,4 εκατ. λόγω της επιβάρυνση­ς της ΔΕΗ μετά και τις Αποφάσεις 149 και 150 του 2017 της ΡΑΕ, στο πλαίσιο της νέας χρέωσης των προμηθευτώ­ν ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ, η οποία ξεκίνησε το τελευταίο τρί- μηνο του 2016.

22,6 εκατ. εφάπαξ δαπάνη λόγω αναθεώρηση­ς του κόστους προμήθειας φυσικού αερίου αγωγού της ΔΕΠΑ από την BOTAS για τα έτη 2012-2015, μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ σχετικά με τη διαφορά μεταξύ των δύο εταιρειών.

Εξαιρουμέν­ων των προαναφερθ­έντων αρνητικών επιπτώσεων, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 1,15 δισ. ευρώ παρουσιάζο­ντας βελτίωση κατά 257,4 εκατ., η οποία οφείλεται ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο προβλέψεων κατά 512,2 εκατ.

Σε επίπεδο προ φόρων, τα αποτελέσμα­τα ανέρχονται σε 169,1 εκατ. το 2016, έναντι ζημιών 106,6 εκατ. το 2015.

[SID:10969421]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece