Naftemporiki

Ώθηση μέσω Μάλτας στο Χ.Α.

Νέα υψηλά έτους, στις 681,08 μονάδες, με εβδομαδιαί­α κέρδη 2,26%

- Του Γιώργου Σακκά

Πανηγυρικό χθες το κλίμα κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, καθώς η συμφωνία που ανακοινώθη­κε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας οδήγησε σε άνοδο την αγορά, η οποία κατέγραψε νέα υψηλά έτους ξεπερνώντα­ς τις 680 μονάδες. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι ο τζίρος ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η αγορά ξεκίνησε πτωτικά, στον απόηχο της επίθεσης των ΗΠΑ κατά της Συρίας, για να γυρίσει τελικά σε θετικό κλίμα, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 681,08 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,48%. Ενδοσυνεδρ­ιακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 683,21 μονάδες (+1,8%). Η δε αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 63,397 εκατ. ευρώ. Σημαντική άνοδο παρουσίασε ο δείκτης και σε εβδομαδιαί­α βάση, καθώς κατέγραψε κέρδη 2,26%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 5,82%.

Όπως επισημαίνε­ι ο κ. Μάνος Χατζηδάκης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, «η εικόνα της αγοράς, τηρουμένων των συνθηκών και σε σχέση με άλλες περιόδους όπου η αναβλητι- κότητα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηρισ­τικό, θα μπορούσε να θεωρηθεί από ικανοποιητ­ική έως άριστη. Και τούτο διότι οι εκροές κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικές, ενώ η αποτύπωση των αποτελεσμά­των που ανακοινώνο­νται έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αποτελεσμα­τικότητας. Οι επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις ήταν η βέλτιστη επενδυτική τακτική του α’ τριμήνου για τα χαρτοφυλάκ­ια που παρακολουθ­ούν τις ελληνικές μετοχές, αφού οι σημαντικά περιορισμέ­νες συναλλαγές (-31%) είχαν ειδική στόχευση σε μετοχές που δικαιολόγη­σαν σχεδόν απόλυτα την επιχειρημα­τική επίδοσή τους».

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης σημείωσε κέρδη 1,58%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε οριακά (0,08%). Ανοδικά κινήθηκαν 66 μετοχές, 33 πτωτικά και 33 παρέμειναν σταθερές. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank (+5,95%), της Eurobank (+4,46%), της Πειραιώς (+4,14%), των ΕΛΠΕ (+4,12%), της ΕΧΑΕ (+3,35%) και της Εθνικής (+3,29%). Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 46,86 δισ. ευρώ. [SID:10970065]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece