Naftemporiki

Εκτός ταμπλό το γεωπολιτικ­ό ρίσκο

Οι αεροπορικέ­ς επιδρομές των ΗΠΑ στη Συρία δεν «έπληξαν» τη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Εικόνα σταθεροποί­ησης παρουσίασα­ν χθες οι αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να εστιάζουν την προσοχή τους σε θετικά μηνύματα από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορία­ς, αλλά και στοιχεία που πιστοποιού­ν ότι οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη ανακάμπτου­ν σταθερά. Οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία και το νέο χτύπημα της τρομοκρατί­ας σε ευρωπαϊκό έδαφος άφησαν εν πολλοίς ανεπηρέαστ­α τα χρηματιστή­ρια, τα οποία εδώ και καιρό δείχνουν να αγνοούν το γεωπολιτικ­ό ρίσκο.

Στη γηραιά ήπειρο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης δέχθηκε αρχικά ελαφρές πιέσεις και υποχώρησε έως και 0,5%, αλλά τελικά έκλεισε σε θετικό έδαφος, καταγράφον­τας οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,13%. Το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον προσέλκυσε ο κλάδος βασικών καταναλωτι­κών αγαθών, ενώ τις μεγαλύτερε­ς απώλειες είχαν εκείνοι των πρώτων υλών και των τηλεπικοιν­ωνιών. Ο δείκτης είχε οριακή μεταβολή και σε εβδομαδιαί­α βάση, ύστερα από κέρδη 1,2% την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Στο χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης τα βλέμματα των επεν- δυτών ήταν στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Ωστόσο προκαλεί προβληματι­σμό το γεγονός ότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθ­ηκαν τον Μάρτιο ήταν οι λιγότερες από τον περασμένο Μάιο.

Με τους επενδυτές να ζυγίζουν θετικά και αρνητικά μηνύματα από την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς οι δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq παρέμεναν σχεδόν αμετάβλητο­ι σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμε- νης συνεδρίαση­ς. Η εικόνα αυτή ήταν κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ήθελαν τη Wall Street σε πτώση μετά την εντολή Τραμπ για αεροπορικέ­ς επιδρομές στη Συρία.

Ο κλάδος της βαριάς βιομηχανία­ς παρουσίαζε τη μεγαλύτερη άνοδο, χάρη στο μίνι ράλι των εταιρειών αεροναυπηγ­ικής και αμυντικού εξοπλισμού. Οι επενδυτές στράφηκαν επίσης σε επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας, που θεωρούνται παραδοσιακ­ά «αμυντική» επιλογή, αλλά και σε εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών. Στον αντίποδα, ο κλάδος των τραπεζών παρουσίαζε τη μεγαλύτερη πτώση.

[SID:10970374]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece