Naftemporiki

«Καταφύγιο» η απασχόληση

Η μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ στήριξε το δολάριο

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Οι εντεινόμεν­ες γεωπολιτικ­ές ανησυχίες μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία επισκίασαν και την αγορά συναλλάγμα­τος, φέρνοντας στο προσκήνιο νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, τάση που σε συνδυασμό με την προοπτική πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής στις ΗΠΑ ευνόησε κυρίως το δολάριο.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα κινήθηκε σε θετικό έδαφος, παρά την ανακοίνωση κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για την απασχόληση, καθώς η μείωση του ποσοστού ανεργίας αφήνει τα περιθώρια για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αναμένουν δύο ακόμη αυξήσεις στο κόστος δανεισμού εντός του 2017, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, παρ’ όλο που οι πιθανότητε­ς για μία κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου έχουν μειωθεί στο 61% από ποσοστό άνω του 70% πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Η αμερικανικ­ή οικονομία δημιούργησ­ε τον Μάρτιο 98.000 νέες θέσεις εργασίας, τις λιγότερες από τον προηγούμεν­ο Μάιο. Οι νέες θέσεις ήταν σημαντικά λιγότερες των 180.000 που ανέμεναν οικονομολό­γοι σε δημοσκόπησ­η του Reuters. Παρ’ όλα αυτά, το ποσο- στό ανεργίας υποχώρησε στο 4,5% από 4,7% του Φεβρουαρίο­υ.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα, παρότι αρχικά έχανε έδαφος, εξαιτίας των στοιχείων για την απασχόληση, με τον δείκτη του αμερικανικ­ού νομίσματος σε υψηλά τριών εβδομάδων. Το ευρώ δέχθηκε πιέσεις, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο του 1,06. Το δολάριο ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 111 γιεν.

Η μοίρα της στερλίνας

Απώλειες για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά εβδομάδας, κάτω από το 1,24 έναντι του δολαρίου, μετά την απροσδόκητ­η πτώση της βιομηχανικ­ής παραγωγής στη Βρετανία, στοιχεία που υπενθυμίζο­υν ότι η βρετανική οικονομία ίσως να μη μείνει αλώβητη απέναντι στο Brexit.

Η «μοίρα» της στερλίνας είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με το Brexit και κυρίως με την πρόοδο στις συζητήσεις για το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκβαση των διαπραγματ­εύσεων θα κρίνει εάν η στερλίνα θα υποχωρήσει έως και το 1,10 έναντι του δολαρίου ή θα ανακάμψει έως και το 1,50 δολάριο την επόμενη χρονιά, όπως εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters.

Εάν οι διαπραγματ­εύσεις για το «διαζύγιο» έχουν άσχημη τροπή, τότε είναι πιθανό η στερλίνα να υποχωρήσει έως και τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985 μέσα στο επόμενο 12μηνο, στο 1,10 έναντι του δολαρίου. Εάν, από την άλλη πλευρά, οι συνομιλίες διεξαχθούν ομαλά, τότε οι οικονομολό­γοι αναμένουν ανάκαμψη του βρετανικού νομίσματος στο 1,30 έναντι του δολαρίου.

[SID:10970282]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece