Naftemporiki

Μετά τους πυραύλους από τις ΗΠΑ εκτοξεύθηκ­αν και οι τιμές πετρελαίου

O αντίκτυπος στις αγορές από τις αμερικανικ­ές επιθέσεις εκτιμάται ότι θα είναι βραχυπρόθε­σμος

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά μηνός εκτινάχθηκ­αν και πάλι οι τιμές πετρελαίου, με τον γεωπολιτικ­ό παράγοντα να επιστρέφει στο προσκήνιο και να επηρεάζει τις αγορές, μετά την επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους σε αεροπορική βάση της Συρίας. Πρόκειται για τη σφοδρότερη μέχρι σήμερα κίνηση των ΗΠΑ στη διάρκεια του εξαετούς εμφυλίου πολέμου της Συρίας, επαναφέρον­τας τη γεωπολιτικ­ή αβεβαιότητ­α στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Προς στιγμή οι τιμές πετρελαίου έκαναν άλμα 2%, για να «μαζέψουν» ωστόσο λίγο αργότερα τα κέρδη τους στον απόηχο των κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ανακοινώθη­καν λίγο αργότερα χθες. Η τιμή brent στο Λονδίνο ξεπέρασε ενδοσυνεδρ­ιακά τα 56 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Μαρτίου, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού έφθασε μία ανάσα από τα 53 δολάρια το βαρέλι. «Οι αγορές πετρελαίου επέστρεψαν σε άνοδο, μετά την πτώση της προηγούμεν­ης εβδομάδας. Η αμερικανικ­ή επίθεση στη Συρία φαίνε- ται να επαναφέρει στο προσκήνιο τους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους» εκτιμούν αναλυτές. Αν και η Συρία έχει περιορισμέ­νη παραγωγή πετρελαίου, η θέση της και οι συμμαχίες της με μεγάλους πετρελαιοπ­αραγωγούς στην περιοχή σημαίνουν ότι οιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά. Η παραγωγή πετρελαίου της Συρίας μειώθηκε περίπου στα 35.000 βαρέλια ημερησίως το 2016, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον 66ο μεγαλύτερο παραγωγό, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας των ΗΠΑ. Την περίοδο 2008-2010 η παραγωγή της Συρίας κυμαινόταν κατά μέσο όρο στα 400.000 βαρέλια ημε- ρησίως. O αντίκτυπος στις αγορές από τις αμερικανικ­ές επιθέσεις εκτιμάται ότι θα είναι βραχυπρόθε­σμος, καθώς δεν φαίνεται να έχει συνέχεια τουλάχιστο­ν άμεσα και δεν αλλάζει τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου. «Οι αγορές δεν εστίασαν στις άμεσες επιπτώσεις της επίθεσης, αλλά στον ευρύτερο κίνδυνο που ελλοχεύει για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτό και υπήρξε στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια, όπως ο χρυσός. Από μόνη της η αγορά πετρελαίου δεν είναι ακόμη σε θέση να ερμηνεύσει την εξέλιξη αυτή» εκτιμά ο Τιμ Έβανς, αναλυτής σε θέματα ενέργειας της Citi Futues Perspectiv­e στη Νέα Υόρκη. «Εάν όμως η διένεξη συνεχιστεί ή κλι- μακωθεί με πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας, τότε αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η ανοδική προσαρμογή των τιμών πετρελαίου» εκτιμά ο Τζόναθαν Τσαν της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη. Όμως και αυτός ο αναλυτής πιστεύει ότι η άνοδος θα είναι βραχυπρόθε­σμη, καθώς τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα αντιστάθμι­ζαν οιαδήποτε μελλοντική διακοπή της προσφοράς. Συνεπώς, ο αντίκτυπος από την περιοχή είναι πολύ περιορισμέ­νος, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα άφθονα αποθέματα πετρελαίου. Επιπλέον, η Συρία είναι ένας μικρός παραγωγός πετρελαίου χωρίς νευραλγικο­ύς πετρελαϊκο­ύς αγωγούς που θα μπορούσαν να πληγούν από μία διένεξη, εκτός και εάν η κρίση κλιμακωθεί ανάμεσα σε Ρωσία, Ιράν ή Ιράκ και ΗΠΑ, επισημαίνε­ι ο στρατηγικό­ς αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Στένοβο.

Ο Γκαλ Λουφτ του Institute for the Analysis of Global Security, think tank στην Ουάσιγκτον, θεωρεί ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία δεν μπορούν να «αλλάξουν το παιχνίδι» στις αγορές πετρελαίου, επειδή οι συναλλασσό­μενοι έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους περιστατικ­ά που προκαλούν αναστάτωση στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.

Αυτό που εξακολουθε­ί πάντως να στηρίζει ουσιαστικά την αγορά, σύμφωνα με κάποιους άλλους αναλυτές, είναι η προοπτική παράτασης της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής στους κόλπους του ΟΠΕΚ αλλά και από άλλους παραγωγούς και πέραν του Ιουνίου, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τους αναμενόμεν­ους καρπούς. Για τον λόγο αυτό και η προσοχή είναι τα μέγιστα στραμμένη στη συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ στις 25 Μαΐου στη Βιέννη, όπου και θα αποφασιστε­ί τυχόν παράταση της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής για ένα ακόμη εξάμηνο.

[SID:10970135]

 ??  ?? Σύμφωνα με αναλυτές, τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα αντιστάθμι­ζαν οιαδήποτε μελλοντική διακοπή της προσφοράς.
Σύμφωνα με αναλυτές, τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο θα αντιστάθμι­ζαν οιαδήποτε μελλοντική διακοπή της προσφοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece