Naftemporiki

Ανάσα στα κινεζικά συναλλαγμα­τικά αποθέματα

Το «φρένο» στο ράλι του δολαρίου βοήθησε το Πεκίνο να συγκρατήσε­ι τις εκροές κεφαλαίων

-

Άνοδο σημείωσαν, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα της Κίνας, παραμένοντ­ας πάνω από το κρίσιμο όριο των τριών τρισ. δολαρίων τον Μάρτιο, καθώς το «φρένο» στο ράλι του δολαρίου βοήθησε το Πεκίνο στις προσπάθειέ­ς του να συγκρατήσε­ι τις εκροές κεφαλαίων. Στη διάρκεια του προηγούμεν­ου μηνός τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος της Κίνας - τα μεγαλύτερα στον κόσμο- αυξήθηκαν κατά 3,96 δισ. δολάρια, ποσό μικρότερο εν συγκρίσει με την αύξηση πέντε δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters, για να ανέλθουν στα 3,009 τρισ. δολάρια, από 3,005 τρισ. δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίο­υ, σύμφωνα με τα στοι- Το κινεζικό χεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η κεντρική τράπεζα της Κίνας.

Τον Ιανουάριο τα κινεζικά αποθέματα είχαν υποχωρήσει κάτω από το όριο των τριών τρισ. δολαρίων, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν εξαετίας, τον Φεβρουάριο όμως κατάφεραν να επιστρέψου­ν πάνω από τα τρία τρισ., σημειώνοντ­ας άνοδο για πρώτη φορά έπειτα από διάστημα οκτώ μηνών. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2016 που τα αποθέματα αυξάνονται επί δύο διαδοχικού­ς μήνες.

Το κινεζικό γιουάν έχει καταφέρει να σταθεροποι­ηθεί φέτος, έπειτα από την πτώση-ρεκόρ κατά 6,5% έναντι του δολαρίου στη διάρκεια του 2016, με τη διολίσθησή του να αναγκάζει σε παρεμβάσει­ς την κινεζική κεντρική τράπεζα, πωλώντας δολάρια ώστε να στηρίξει το κινεζικό νόμισμα. Η ευρύτερη σταθεροποί­ηση των συ- ναλλαγματι­κών αποθεμάτων αποτελεί ένδειξη ότι οι αρχές του Πεκίνου δεν παρεμβαίνο­υν πλέον στις αγορές συναλλάγμα­τος, όπως επισημαίνε­ι ο Τζούλιαν ΈβανςΠρίτσ­αρντ, οικονομολό­γος στην Capital Economics.

Αποκλιμάκω­ση στο τρίμηνο

Σύμφωνα με την αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κίνας, οι πιέσεις στις εκροές κεφαλαίων αποκλιμακώ­θηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Τα αποθέματα ξένου συναλλάγμα­τος αναμένεται να σταθεροποι­ηθούν περαιτέρω, όπως εκτιμά η αρχή, προσθέτοντ­ας ότι η μηνιαία μεταβολή στο σύνολο των αποθεμάτων εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποί­ησης.

Οι κινεζικές αρχές θα λάβουν μέτρα ώστε να προσελκύσο­υν περισσότερ­ες εισροές κεφαλαίων φέτος. Στη διάρκεια του 2016 χρειάσθηκε να ξοδέψει σχεδόν 320 δισ. δολάρια από τα συναλλαγμα­τικά της αποθέματα για τη στήριξη του γιουάν, που όμως σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1994. Τους τελευταίου­ς μήνες, όμως, το Πεκίνο έχει αυστηροποι­ήσει τους κανονισμού­ς για τη μεταφορά κεφαλαίων εκτός χώρας, εν μέσω των ευρύτερων προσπαθειώ­ν για τη στήριξη του γιουάν και να σταματήσει την «αιμορραγία» στα συναλλαγμα­τικά της αποθέματα. αξία των αποθεμάτων σε χρυσό υποχώρησε στα 73,74 δισ. δολάρια στα τέλη Μαρτίου, από 74,376 δισ. στα τέλη Φεβρουαρίο­υ. [SID:10970039]

 ??  ?? γιουάνέχει καταφέρειν­ασταθεροπο­ιηθεί φέτος.
γιουάνέχει καταφέρειν­ασταθεροπο­ιηθεί φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece