Naftemporiki

Με μικρότερο ρυθμό η μείωση της ανεργίας

-

Με βραδύτερου­ς ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμεν­ους μήνες αυξήθηκε η απασχόληση τον Μάρτιο στις ΗΠΑ. Παρ’ όλα αυτά το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών και οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο της πλήρους απασχόληση­ς έως τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο μήνα δημιουργήθ­ηκαν 98.000 θέσεις εργασίας, έναντι προσδοκιών για σχεδόν 180.000 νέες θέσεις. Υπό πίεση παρέμεινε ο κλάδος λιανεμπορί­ου, στον οποίο συνέχισε να μειώνεται η απασχόληση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε από το 4,7% στο 4,5%, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2007.

Η σταθερή βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εργασίας ήταν ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τη Federal Reserve σε αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα. Οικονομικο­ί αναλυτές περιμένουν ακόμη δύο αυξήσεις μέσα στο έτος, με την επόμενη να έρχεται πιθανότατα τον Ιούνιο. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η ανεργία θα συνεχίσει να διατηρείτα­ι σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση Τραμπ θα κάνει πράξη τα σχέδιά της για μεγάλα έργα υποδομών. Τον Μάρτιο δημιουργήθ­ηκαν 6.000 θέσεις εργασίας στον κατασκευασ­τικό κλάδο και 11.000 θέσεις στον μεταποιητι­κό, εν μέρει χάρη στις προσδοκίες που έχουν γεννήσει τα σχέδια Τραμπ.

Δεν είναι πάντως όλοι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας. Μετά τον Τζέιμι Ντάιμον της JPMorgan Chase, σειρά είχε χθες ο Λάρι Φλιν, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος σημαντικής επιβράδυνσ­ης, καθώς είναι αμφίβολο το εάν ο Τραμπ μπορεί να περάσει την ατζέντα του στο Κογκρέσο.

[SID:10970014]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece