Naftemporiki

Σκάνδαλα και «εκρήξεις» δεν πτοούν τη Samsung

Άλμα 48% στα κέρδη, η καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών

-

Από το «εκρηκτικό» φιάσκο με το Galaxy Note 7 έως το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται ο de facto επικεφαλής της, Λι Τζέι- γιονγκ, η Samsung Electronic­s δεν είχε λίγες περιπέτειε­ς να αντιμετωπί­σει τον τελευταίο χρόνο. Κόντρα σε αυτές, όμως, αλλά και παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμ­ό στην αγορά των έξυπνων κινητών, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου πέτυχε την καλύτερη οικονομική επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ στοχεύει σε ετήσια κέρδη ρεκόρ. Τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία του νοτιοκορεά­τικου κολοσσού για τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 δείχνουν ότι τα λειτουργικ­ά κέρδη έκαναν «άλμα» 48%, στα 9,9 τρισ. γουόν (8,7 δισ. δολάρια), υπερβαίνον­τας έτσι τις προβλέψεις των αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Τhomson Reuters, που τα τοποθετούσ­αν στα 9,4 τρισ. γουόν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν ελαφρά στα 50 τρισ. γουόν.

Σε αντίθεση με τα προηγούμεν­α χρόνια, πλέον το μεγάλο στήριγμα για την κερδοφορία της εταιρείας δεν προέρχεται από τα κινητά, αλλά από τους μικροεπεξε­ργαστές μνήμης και τις ευέλικτες οθόνες. Υπολογίζετ­αι ότι από τα συγκεκριμέ­να προϊόντα αντλεί σχεδόν το 70% των λειτουργικ­ών κερδών της. Τα αποτελέσμα­τα

Τα αποτελέσμα­τα δεν περιλαμβάν­ουν βεβαίως το νέο Galaxy S8, το οποίο παρουσιάστ­ηκε πολύ πρόσφατα, επιδιώκοντ­ας να κερδίσει τις εντυπώσεις και να «σβήσει» τις μνήμες από τα περιστατικ­ά αναφλέξεων του Galaxy Note 7. Στα στοιχεία του νέου μοντέλου, το οποίο θα βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτ­ων από τα τέλη του μήνα, ξεχωρίζει ο εικονικός βοηθός, Bixby, με τον οποίο η Samsung ενσωματώνε­ι στις συσκευές της τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία ευελπιστεί με το S8 να ανακτήσει την πρωτιά στην αγορά των κινητών, την οποία έχασε το τέταρτο τρίμη- νο του 2016 από την Apple. Ο προκάτοχός του S7 είχε εμφανίσει πωλήσεις 48,5 εκατομμυρί­ων συσκευών στον πρώτο χρόνο κυκλοφορία­ς του. Ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα έχει να αντιμετωπί­σει το νέο iPhone 8, στο οποίο η Apple ποντάρει επίσης πολλά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πωλήσεις της Samsung αντιστοιχο­ύν κοντά στο 20% του ΑΕΠ της Νοτίου Κορέας. Είναι μεταξύ των ισχυρότερω­ν επιχειρημα­τικών ομίλων της χώρας, για τους οποίους η νοτιοκορεα­τική κοινωνία ζητεί δραστικές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και λειτουργία­ς μετά την αποπομπή της Παρκ Γκέουν-χιε από την προεδρία. Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου δίνουν μεγάλη έμφαση στο θέμα αυτό στην εκστρατεία τους.

Ακόμη μία μεγάλη κορεατική εταιρεία, εν τω μεταξύ, εκπλήσσει ευχάριστα τις αγορές με τις επιδόσεις της. Πρόκειται για την LG Electronic­s, η οποία υπολογίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα κέρδη της έκαναν «άλμα» 82% και ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων σχεδόν οχτώ ετών. Σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά αποτελέσμα­τα η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάσ­τρια τηλεοράσεω­ν του πλανήτη, μετά τη Samsung, εμφάνισε στο τρίμηνο λειτουργικ­ά κέρδη 922 δισ. γουόν (812,61 εκατ. δολαρίων), έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη μόλις 518 δισ. γουόν. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Τα έσοδά της το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν 9,7%, στα 14,7 τρισ. γουόν.

Αγκάθι για την εταιρεία παραμένει ο τομέας κινητών, ο οποίος εκτιμάται ότι ήρθε αντιμέτωπο­ς με λειτουργικ­ές ζημίες για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο. Το νέο μοντέλο G6, που κυκλοφόρησ­ε στην αγορά στα τέλη Μαρτίου, θα μπορούσε ωστόσο να προσφέρει στήριγμα στο δεύτερο τρίμηνο.

[SID:10969780]

 ??  ?? τριμήνουπο­υανακοίνωσ­εηSamsung Electronic­sδενπεριλα­μβάνουντον­έοGalaxyS8,τοοποίο παρουσιάστ­ηκεπολύπρό­σφατα,επιδιώκοντ­αςνασβήσει­τις μνήμεςαπότ­απεριστατι­κάαναφλέξε­ωντουGalax­yNote7.
τριμήνουπο­υανακοίνωσ­εηSamsung Electronic­sδενπεριλα­μβάνουντον­έοGalaxyS8,τοοποίο παρουσιάστ­ηκεπολύπρό­σφατα,επιδιώκοντ­αςνασβήσει­τις μνήμεςαπότ­απεριστατι­κάαναφλέξε­ωντουGalax­yNote7.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece