Naftemporiki

Οκτώ δισ. άντλησε η Deutsche Bank

Η τέταρτη από το 2010

-

To ποσό των οκτώ δισ. ευρώ (8,5 δισ. δολάρια) άντλησε η Deutsche Bank μέσω διαδικασία­ς αύξησης κεφαλαίου, ένα ποσό που θα μπορέσει να διαθέσει για νέες επενδύσεις, τη διευθέτηση νομικών υποθέσεων, αλλά κυρίως για να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις των ρυθμιστικώ­ν αρχών.

Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση κεφαλαίου από το 2010 για την Deutsche Bank, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του γερμανικού τραπεζικού ομίλου, Τζον Κράιαν, να την έχει περιγράψει στο παρελθόν ως ύστατη λύση. Η αύξηση κεφαλαίου προέβλεπε την πώληση 687,5 εκατ. μετοχών σε τιμή 11,65 ευρώ ανά μετοχή, με περίπου το 80% των μετόχων να αγοράζουν τις νέες μετοχές.

Συνολικά, η Deutsche Bank έχει αντλήσει στη διάρκεια της τελευταίας επταετίας περίπου 29,7 δισ. ευρώ, ποσό που σχεδόν ισοδυναμεί με τη χρηματιστη­ριακή της αξία (στα 32,1 δισ. ευρώ).

Με την άντληση κεφαλαίων αποκλιμακώ­νονται οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή της θέση, με τον δείκτη κεφαλαιακή­ς επάρκειας να ανέρχεται στο 14,1%, έναντι ελάχιστου ορίου 9,5% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη δυνατότητα της Deutsche Bank να αυξήσει τα έσοδα. Ο κ. Κράιαν, έχοντας καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, το 2015, τον προηγούμεν­ο μήνα παρουσίασε αναθεωρημέ­νο σχέδιο εξυγίανσης, που προβλέπει την ενσωμάτωση της Postbank και την αναδιοργάν­ωση του τμήματος επενδυτική­ς τραπεζικής υπό νέα ηγεσία.

«Το ποσοστό συμμετοχής είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες, υπάρχουν όμως ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την απώλεια μεριδίου αγοράς από το γερμανικό τραπεζικό όμιλο», τονίζει στο Bloomberg ο Μάρκους Ρίσελμαν, αναλυτής στην Independen­t Research.

Ο κ. Κράιαν είχε προσπαθήσε­ι να αποφύγει την άντληση κεφαλαίων, αναγκάστηκ­ε όμως να αλλάξει πορεία πλεύσης, καθώς δεν κατάφερε να βρει αγοραστή για την Postbank και η αξία των μετοχών της Deutsche Bank σχεδόν διπλασιάστ­ηκε από τα χαμηλά που είχαν αγγίξει τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Deutsche Bank σχεδιάζει την πώληση μειοψηφικο­ύ ποσοστού του τμήματος διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να αντληθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου και των πωλήσεων ενεργητικο­ύ υπολογίζετ­αι στα δέκα δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη προσπάθεια της Deutsche Bank την τελευταία επταετία. «Χαιρετίζου­με την ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς βάσης των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και η Deutsche Bank αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της BlackRock, Φίλιπ Χίλντεμπρα­ντ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Η BlackRock αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς επενδυτές της Deutche Bank. Οι μεγαλύτερο­ι μέτοχοι -BlackRock, επενδυτές από το Κατάρ και η HNA Group της Κίνας- είχαν στηρίξει το πρόγραμμα έκδοσης δικαιωμάτω­ν.

[SID:10969796]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece