Naftemporiki

Στοπ σε διαρροή πυρηνικών μυστικών

Διαπραγματ­εύσεις μετά την πτώχευση του αμερικανικ­ού τμήματος της Toshiba

-

Σε διαπραγματ­εύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το Τόκιο προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν ότι η πτώχευση του αμερικανικ­ού τμήματος της Toshiba, Westinghou­se Electric Co, δεν θα οδηγήσει σε διαρροή τεχνολογικ­ών μυστικών και υποδομών των ΗΠΑ στην Κίνα, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχ­ος.

Η Westinghou­se υπέβαλε αίτηση για να τεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης τον προηγούμεν­ο μήνα, έπειτα από υπέρβαση του κόστους κατά δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστή­ρες που βρίσκονται υπό κατασκευή στις νοτιοανατο­λικές περιοχές των ΗΠΑ. Σημειώνετα­ι ότι κάποιες τεχνολογίε­ς στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας έχουν διττή χρήση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και για ειρηνικούς αλλά και για στρατιωτικ­ούς σκοπούς. Ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην αμερικανικ­ή και την ιαπωνική κυβέρνηση έγιναν με σκοπό να απομακρυνθ­εί το ενδεχόμενο πώλησης του συγκεκριμέ­νου τμήματος.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου, Χιροσίγκε Σέκο, αρνήθηκε ότι οι κυβερνήσει­ς της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για την κατάσταση σχετικά με τη Westinghou­se, λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ιαπωνίας, Τάρο Άσο, δήλωσε επίσης από την πλευρά του ότι στην προγραμματ­ισμένη συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πένς αυτό τον μήνα στην Ιαπωνία δεν πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της Toshiba.

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ και η αντίστοιχη επιτροπή στην Ιαπωνία εξετάζουν τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν ξένες επενδύσεις σε στρατηγικέ­ς επιχειρήσε­ις των δύο χωρών στον τομέα εθνικής ασφαλείας. [SID:10969944]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece