Naftemporiki

Φορτηγό του τρόμου και στο κέντρο της Στοκχόλμης

Η δολοφονική επίθεση εκδηλώθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς πεζόδρομου­ς της σουηδικής πρωτεύουσα­ς

-

Τουλάχιστο­ν τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες όταν φορτηγό εισέβαλε σε κατάστημα στην κεντρική Στοκχόλμη, σε μία κατά τα φαινόμενα τρομοκρατι­κή ενέργεια, ανάλογη με αυτές που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η σουηδική αστυνομία δεν είχε συλλάβει τον οδηγό του φορτηγού, είχε ωστόσο δώσει στη δημοσιότητ­α φωτογραφίε­ς ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος φορούσε μια μαύρη κουκούλα.

Οι εικόνες αυτές είχαν τραβηχτεί από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε κοντινό σημείο.

Η αστυνομία τόνισε επίσης ότι δεν είχε καμία ένδειξη ότι επίκειτο μια επίθεση στη Σουηδία. Η επίθεση εκδηλώθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς πεζόδρομου­ς της σουηδικής πρωτεύουσα­ς. Εκτός από τους τρεις νεκρούς, υπήρξαν και αρκετοί τραυματίες. Ο πρωθυπουργ­ός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για τρομοκρατι­κή ενέργεια.

Το φορτηγό, το οποίο ανήκε στη σουηδική ζυθοποιία Spendrups, εκλάπη καθ’ οδόν για μία παράδοση σε εστιατόριο, όπως δήλωσε ο ιδιοκτήτης του. «Κάποιος πήδηξε στην καμπίνα του οδηγού και άρπαξε το όχημα την ώρα που ο οδηγός του παρέδιδε πράγματα» επισήμανε εκπρόσωπος της ζυθοποιίας.

Πυροβολισμ­οί ακούστηκαν σε άλλο σημείο της πόλης, αλλά όπως ανέφερε η σουηδική αστυνομία δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο περιστατικ­ών.

Ακυρώθηκαν επίσης όλα τα δρομολόγια τρένων από και προς τη Στοκχόλμη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύη­ς στη Σουηδία, υπογραμμίζ­οντας ότι μια επίθεση εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας είναι «μια επίθεση εναντίον όλων μας». «Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους πολίτες της Σουηδίας μετά τα τραγικά γεγονότα στη Στοκχόλμη» επισήμανε ο Γιούνκερ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Κομισιόν. Επίσης ο εκπρόσωπος της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Σουηδίας στον αγώνα «εναντίον της τρομοκρατί­ας». «Είμαστε ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατί­ας» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντ­ας ότι «οι σκέψεις μας βρίσκονται στους ανθρώπους στη Στοκχόλμη, στους τραυματίες, στους οικείους (των θυμάτων), στα μέλη των σωστικών συνεργείων, στους αστυνομικο­ύς».

Την απερίφραστ­η καταδίκη του για «την απάνθρωπη τρομοκρατι­κή επίθεση» που σημειώθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα εξέφρασε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. • Η νορβηγική αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι αστυνομικο­ί που περιπολούν στις μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας αλλά και στο αεροδρόμιο του Όσλο θα φέρουν όπλα μέχρι νεωτέρας, μετά την επίθεση που εκδηλώθηκε στη γειτονική Σουηδία. Οι αστυνομικο­ί στη Νορβηγία συνήθως δεν οπλοφορούν. [SID:10970253]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece