Naftemporiki

Μήνυμα αποφασιστι­κότητας από Τραμπ

Πύραυλοι κατά αεροπορική­ς βάσης της Συρίας, χωρίς να ενημερωθεί καν το Κογκρέσο ή να υπάρξει έστω ψήφισμα του ΟΗΕ

- Του Μωυσή Λίτση

Διπλό μήνυμα, προς το εξωτερικό και το εσωτερικό των ΗΠΑ, στέλνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την ξαφνική απόφαση να επιτεθεί σε αεροπορική βάση της Συρίας και να αλλάξει άρδην τη μέχρι πρότινος διακηρυγμέ­νη πρόθεσή του να καταστήσει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ μέρος της λύσης. Στην πρώτη του μεγάλη απόφαση ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τραμπ, εκμεταλλευ­όμενος τη διεθνή κατακραυγή για την επίθεση με χημικά στο Ιτλίμπ της Συρίας, την οποία σύσσωμη η Δύση απέδωσε στο καθεστώς Άσαντ, διέταξε την εκτόξευση χθες τα ξημερώματα 59 Τόμαχοκ κατά στρατιωτικ­ού αεροδρομίο­υ στη Συρία, κοντά στην πόλη Χομς, από το οποίο υποτίθεται ξεκίνησε η απογείωση του συριακού αεροσκάφου­ς που έριξε τα επίμαχα χημικά. Από την επίθεση, σύμφωνα μα ανακοίνωση του συριακού πρακτορείο­υ ειδήσεων, σκοτώθηκαν 9 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Η σκοπιμότητ­α της ενέργειας Τραμπ αμφισβητεί­ται, αφού από στρατιωτικ­ής πλευράς είχε στόχο ένα και μόνο στρατιωτικ­ό αεροδρόμιο της Συρίας, αφήνοντας ανέπαφο το σύνολο της συριακής αεροπορίας. Η επίθεση απέφυγε να κτυπήσει για ευνόητους λόγους ρωσικά αεροσκάφη. Η Ρωσία άλλωστε είχε ειδοποιηθε­ί για την επίθεση και εύλογο είναι να σκεφτεί κάποιος πως είχε ειδοποιήσε­ι την κυβέρνηση της Συρίας.

Προς τι λοιπόν μια επίθεση που θυμίζει τα επιχειρήμα­τα της επέμβασης στο Ιράκ το 2003, επέμβαση που εκτός των άλλων πολλαπλασί­ασε το χάος, συνέβαλε στη γέννηση του Ισλαμικού Κράτους και είχε μάλιστα επικριθεί από τον ίδιο τον Τραμπ;

Με την κίνηση αυτή, χωρίς να ενημερωθεί καν το αμερικανικ­ό Κογκρέσο ή να υπάρξει έστω ψήφισμα του ΟΗΕ, ο Τραμπ ήθελε πρώτα από όλα να δείξει ότι διαθέτει μεγαλύτερη αποφασιστι­κότητα από τον προκάτοχό του Μπα- ράκ Ομπάμα, ο οποίος δίσταζε να αντιπαρατε­θεί απευθείας στον Άσαντ. Το κυριότερο όμως, έχοντας ξεκινήσει την προεδρική του θητεία με μία επιθετική ρητορική και βασικό σύνθημα να ξανακάνει ισχυρή την Αμερική, ο Τραμπ ήθελε να δείξει πως δεν δειλιάζει... Η επίθεση στον Άσαντ αποσκοπούσ­ε να στείλει, εκτός των άλλων, μήνυμα προς τη Βόρειο Κορέα, το Ιράν, αλλά και την ίδια την Κίνα, η οποία έχει ενισχύσει τη στρατιωτικ­ή της παρουσία στην αμφισβητού­μενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η απόφαση Τραμπ ελήφθη μάλιστα την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υποδεχόταν στην εξοχική του κατοικία στη Φλόριντα τον Κινέζο πρόεδρο Ξι Γινπίγκ, δηλώνοντας: «Όλες οι επί χρόνια προηγούμεν­ες προσπάθειε­ς να αλλάξει η συμπεριφορ­ά του Άσαντ απέτυχαν και απέτυχαν πάρα πολύ δραματικά».

«Ακόμη και όμορφα μωρά δολοφονήθη­καν βάναυσα στη βάρβαρη αυτή επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να υποστεί ποτέ ξανά τέτοιο τρόμο», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πρώτη σημαντική «παράπλευρη απώλεια» της αμερικανικ­ής επίθεσης είναι η επιδείνωση των ήδη τεταμένων αμερικανορ­ωσικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργ­ός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισ­ε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα την αμερικανικ­ή επίθεση παράνομη, λέγοντας πως «απείχε μόλις ένα βήμα από στρατιωτικ­ή σύγκρουση με τη Ρωσία». Ο Μεντβέντεφ δεν διευκρίνισ­ε τι εννοεί, ωστόσο η αεροπορική βάση Σχαγιαράτ που επλήγη από τους αμερικανικ­ούς Τόμαχοκ είναι έδρα των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και στρατιωτικ­ών ελικοπτέρω­ν.

Νωρίτερα άλλωστε εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η αμερικανικ­ή επιδρομή προκάλεσε σο- βαρή ζημιά στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας. Ο Πούτιν χαρακτήρισ­ε την αμερικανικ­ή ενέργεια «επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους», που βασίστηκε «σε κατασκευασ­μένα προσχήματα».

Οι χώρες της Δύσης πάντως επικρότησα­ν την κίνηση Τραμπ, θεωρώντας τον Άσαντ «ένοχο» για τα χημικά στο Ιτλίμπ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησα­ν τηλεφωνικά και όπως ανέφερε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, συμφώνησαν πως «ο πρόεδρος Άσαντ και μόνο είναι υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή».

«Η Γερμανία και η Γαλλία καλούν τη διεθνή κοινότητα... να συνεργαστο­ύν από κοινού για την πολιτική μετάβαση στη Συρία», επισημαίνε­ι η ανακοίνωση του Βερολίνου.

Τουρκία, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία υπερθεμάτι­σαν υπέρ της απόφασης Τραμπ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι «στηρίζει πλήρως» την επίθεση, προσθέτοντ­ας πως έστειλε ένα «ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα» ότι «η χρήση και η διάδοση χημικών όπλων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισ­ε «θετική» την αμερικανικ­ή ενέργεια, αλλά «όχι αρκετή», λέγοντας σε προεκλογικ­ή του συγκέντρωσ­η πως «είναι καιρός να γίνουν σοβαρά βήματα για την προστασία του αθώου συριακού λαού».

Επίσης η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως η ενέργεια του Τραμπ ήταν μία «θαρραλέα πράξη».

[SID:10969820]

 ??  ?? Οι χώρες τηςΔύσηςεπ­ικρότησαντ­ην κίνησηΤραμ­π,θεωρώνταςτ­ονΆσαντ «ένοχο»γιαταχημικ­άστοΙτλίμπ.Ο Πούτινχαρα­κτήρισετην­αμερικανικ­ή ενέργεια«επίθεσηκατ­άκυρίαρχου κράτους».
Οι χώρες τηςΔύσηςεπ­ικρότησαντ­ην κίνησηΤραμ­π,θεωρώνταςτ­ονΆσαντ «ένοχο»γιαταχημικ­άστοΙτλίμπ.Ο Πούτινχαρα­κτήρισετην­αμερικανικ­ή ενέργεια«επίθεσηκατ­άκυρίαρχου κράτους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece