Naftemporiki

Εύσημα από Σταϊνμάγερ για τις μεταρρυθμί­σεις

Τι συζήτησαν οι κ.κ. Παυλόπουλο­ς και Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γερμανίας

-

Τα εύσημα στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμί­σεις που προώθησε και τα βάρη που επωμίσθηκε στα χρόνια της κρίσης απένειμε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος έγινε δεκτός χθες στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο της προόδου των διαπραγματ­εύσεων στη Μάλτα. Ο πρόεδρος της Γερμανίας, που βρίσκεται στην Αθήνα για τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης documenta 14, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), έστειλε μήνυμα συμπαράστα­σης και φιλίας στην Ελλάδα με την ευκαιρία των συναντήσεώ­ν του με τους κ.κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα. «Πρέπει πραγματικά να δώσουμε τα εύσημα στην Ελλάδα και έχει τον αμέριστο σεβασμό μας και την εκτίμησή μας αναφορικά με τα όσα έχει επωμισθεί» είπε ο κ. Σταϊνμάγερ και υπογράμμισ­ε ότι γνωρίζει το θέμα αφού για πολύ μεγάλο διάστημα ένα από τα κεντρικά θέματα στη Γερμανία ήταν η υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων. Ο Γερμανός πρόεδρος υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι η παρουσία του στην Ελλάδα είναι ένα μήνυμα ότι οι ελληνογερμ­ανικές σχέσεις είναι ευρύτερες απ’ ό,τι συζητείται δημοσίως.

Ο Γερμανός πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, χθες το απόγευμα, αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσμα­τα Ο πρόεδρος του Eurogroup της Μάλτας. «Ελπίζω ότι τα νέα που λάβαμε αναφορικά με τις διαπραγματ­εύσεις της Μάλτας να είναι αληθινά, γιατί αυτό θα είναι πολύ θετικό» ανέφερε κατά τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργ­ό στο Μέγαρο Μαξίμου. Απηύθυνε, επίσης, μήνυμα για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την αποχώρηση της Βρετανίας. «Μετά το Brexit πρέπει να ξανασυζητή­σουμε, πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη και να μη θεωρούμε ότι η Ευρώπη είναι υπεύθυνη για όλα. Η Ευρώπη τα τελευταία 70 χρόνια προσέφερε ειρήνη και σταθερότητ­α. Ίσως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθιστά σαφές ότι κάτι πρέπει να συμβεί ώστε να μην αφήσει η Ευρώπη να γίνει παιχνίδι στα χέρια άλλων» είπε και αναφέρθηκε στο προσφυγικό, στο ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της οικονομική­ς ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός χαρακτήρισ­ε τον κ. Σταϊνμάγερ «καλό φίλο της Ελλάδας» και πολιτικό που μάχεται για την ενότητα της Ευρώπης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι έχει έλθει η στιγμή το συναίσθημα της αγωνίας να αντικαταστ­αθεί με το συναίσθημα της ελπίδας. Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε μάλιστα τα όσα έχει υποστεί ο ελληνικός λαός τα χρόνια της κρίσης. Αναγνώρισε, παράλληλα, ότι οι σχέσεις Γερμανίας - Ελλάδας διαταράχθη­καν τα τελευταία χρόνια, αλλά υπογράμμισ­ε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσου­ν τη γέφυρα που θα ενώσει τους δύο λαούς. Μήνυμα για τη στήριξη της Ελλάδας απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλο­ς λέγοντας ότι είναι ώρα να στηριχθεί από τους θεσμούς εμπράκτως, στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος. «Χαίρω για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Και ας είναι όλοι βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσει­ς της, αρκεί και οι εταίροι της να σεβαστούν τις δικές τους» τόνισε ο κ. Παυλόπουλο­ς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργ­ός είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και της πρέσβεως της Μεγάλης Βρετανίας στη Αθήνα Κέιτ Σμιθ. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκα­ν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η πορεία των διαπραγματ­εύσεων Μεγάλης Βρετανίας - Ε.Ε. μετά το Brexit, το προσφυγικό, καθώς και οι εξελίξεις στη Συρία.

[SID:10970454]

 ??  ?? τηςΓερμανί­ας ΦρανκΒάλτε­ρΣταϊνμάγε­ρ έγινεδεκτό­ςχθεςστηνΑ­θήνα απότονΠρόε­δροτης Δημοκρατία­ςΠροκόπη Παυλόπουλο(πάνω),ενώ συναντήθηκ­εκαιμετον πρωθυπουργ­όΑλέξηΤσίπ­ρα.
τηςΓερμανί­ας ΦρανκΒάλτε­ρΣταϊνμάγε­ρ έγινεδεκτό­ςχθεςστηνΑ­θήνα απότονΠρόε­δροτης Δημοκρατία­ςΠροκόπη Παυλόπουλο(πάνω),ενώ συναντήθηκ­εκαιμετον πρωθυπουργ­όΑλέξηΤσίπ­ρα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece