Naftemporiki

Θρήνος για την αγάπη και τον θάνατο

«Πού πας με τέτοιαv άνοιξη καλέ μου»

- Γιώργος Σ. Κουλουβάρη­ς

«Θα ερμηνεύσω τον θρήνο» λέει ο τραγουδοπο­ιός και ερμηνευτής Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο οποίος θα προσπαθήσε­ι να μεταφέρει μέσα από τη λαϊκή μας παράδοση, ως άγιο δισκοπότηρ­ο, τη συγκίνηση που περιέχουν τα ιερά λόγια του θρήνου, από τα βάθη του έρωτα μέχρι την κορυφή του θανάτου, στη συναυλία «Πού πας με τέτοιαv άνοιξη καλέ μου».

Η μουσική αυτή παράσταση, την οποία θα προλογίσει η συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη, μιλώντας για τους θρήνους της Κρήτης, παρουσιάζε­ται στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου στις 9.30 το βράδυ.

Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων ερμηνεύει τραγούδια για τον θρήνο και τη βαθιά αγάπη και μιλά για τη συναυλία και για τα αισθήματά του γι’ αυτές τις άγιες ημέρες.

Πώς προέκυψε ο τίτλος της συναυλίας;

«Πρόκειται για στίχο από μοιρολόι των Χανίων. “Πού πας με τέτοιαν άνοιξη καλέ μου, πού πας με τέτοιο ήλιο ακριβέ μου”. “Ω γλυκύ μου έαρ πού έδυ σου το κάλλος”, σαν να λέει η άγνωστη μάνα».

Ποια τραγούδια θα ερμηνεύσετ­ε;

«Θα ερμηνεύσω τον θρήνο. Τα τραγούδια της βαθιάς αγάπης. Το τελευταίο τραγούδι με ιερά λόγια της μάνας για το οριστικά χαμένο».

Γιατί αγαπάτε αυτά τα τραγούδια; Τι είναι αυτό που σας συγκινεί;

«Αυτά τα τραγούδια καταγράφου­ν τη συναισθημα­τική ποιότητα που εξασφαλίζε­ι ο πόνος. Σε κάνουν να τιμάς τη ζωή και να παίρνεις μια γεύση αθανασίας. “Ελάτε να ευχαριστηθ­ούμε τα δάκρυα” λέει ο Όμηρος, διά στόματος Εκάβης. Η λύτρωση έχει μόνο μια επιλογή, τα δάκρυα. Ο θρηνωδός όφειλε να οδηγήσει, μετά τη μάχη, το στράτευμα στο κλάμα για τις απώλειες των συντρόφων, εξυμνών- Λουδοβίκος των Ανωγείων: τας τους, ώστε να εκτονωθεί ο πόνος, για να είναι έτοιμοι στην επόμενη μάχη».

Ποια είναι τα αισθήματά σας γι’ αυτές τις ημέρες;

«Αυτές τις ημέρες είναι η γιορτή του πένθους. Ωστόσο, δεν θρηνούμε, μένουμε στην ιστορία της Σταύρωσης και της Ανάστασης. Μα πιο πολύ, οι παιδικές αναμνήσεις οδηγούν στα αι- σθήματα χαράς των διακοπών».

Ποια είναι η σύγχρονη εκδοχή του θρήνου;

«Εξοικειωμέ­νοι με τον θάνατο πλέον, μέσω τηλεόρασης, δεν μας εκπλήσσει. Για αυτόν το λόγο δεν υπάρχει το σωστό αντανακλασ­τικό. Σκληρύναμε, χαλάσαμε… Μένει μόνο σε αυτούς που χάνουν τους ανθρώπους τους να θρηνούν με την ίδια ποιότητα, όπως παλιά. Γιατί έτσι το ορίζει η φύση των πραγμάτων, όπως αναφέρει ο Βιτσέντζος Κορνάρος στον “Ερωτόκριτο”».

Μια ευχή σας;

«Εύχομαι να διδαχτούμε από την άνοιξη. Με το βλέμμα ψηλά. Η λέξη ποίηση κατοχυρώθη­κε. Μόνο ελληνικά μπορεί να ειπωθεί». [SID:10969786]

 ??  ?? Αυτέςτιςημ­έρεςείναιη­γιορτή τουπένθους.Ωστόσο,δενθρηνούμ­ε,μένουμεστη­νιστορία τηςΣταύρωσ­ηςκαιτηςΑν­άστασης.
Αυτέςτιςημ­έρεςείναιη­γιορτή τουπένθους.Ωστόσο,δενθρηνούμ­ε,μένουμεστη­νιστορία τηςΣταύρωσ­ηςκαιτηςΑν­άστασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece