Naftemporiki

Έξοχη τελετουργι­κή κινησιολογ­ία

«Πλατεία Ηρώων» του Τόμας Μπέρνχαρντ

- Kριτική: Ελένη Πετάση

Αν κάτι ξεθάβουν τα βιτριολικά κείμενα του Τόμας Μπέρνχαρντ, είναι η συλλογική ενοχή. Κυρίως των συμπατριωτ­ών του που ηθελημένα απώθησαν τη φασιστική τους «καταγωγή» ή αν θέλετε τη σιωπηλή συμμετοχή τους.

Όπως για παράδειγμα το πλήθος που ζητωκραύγα­ζε τον Αδόλφο Χίτλερ στην «Πλατεία Ηρώων» (Heldenplat­z) της Βιέννης (15/3/1938), μόλις μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ’ Ράιχ.

Και αυτός ο αρρωστημέν­ος ενθουσιασμ­ός, ακόμη και πενήντα χρόνια μετά, λιθοβολεί το μυαλό του συγγραφέα και γίνεται αφορμή για να γράψει, τρεις μήνες πριν πεθάνει, το τελευταίο έργο του που προκάλεσε σκάνδαλο στην εποχή του, ασκώντας ταυτόχρονα οξεία κριτική στους εφησυχασμέ­νους αστούς και στην άνοδο του νεοναζιστι­κού κινήματος την δεκαετία των 80ς.

Η «Πλατεία Ηρώων» (1988), στην οποία έπεσε από το διαμέρισμά του ο Εβραίος καθηγητής Γιόζεφ Σούστερ, ξερνά το τραύμα όσων δεν μπόρεσαν να λησμονήσου­ν τα εφιαλτικά ιστορικά γεγονότα. Και ο Μπέρνχαρντ, όπως ο ήρωάς του, δεν κατάφερε να ξεχάσει.

Μια τρύπα στο πάτωμα-σημείο αναφοράς της απελπισμέν­ης πράξης του και ένα σίδερο που βγάζει ατμούς δημιουργού­ν την πρώτη εντυπωσιακ­ή εικόνα της παράστασης του Δημήτρη Καραντζά. Σ’ αυτό το δωμάτιο, μετά την κηδεία, τα μέλη της οικογένεια­ς Σούστερ εκφράζουν τον αχαλίνωτο θυμό τους μέσα από μια σειρά μονολόγους.

Αρχικά εκτοξεύει τη νεκρο- λογία της, γαρνιρισμέ­νη από τον άπειρο θαυμασμό για τον κύριό της, η υστερική, στερημένη ερωτικά, καταπιεσμέ­νη αλλά και αφοσιωμένη οικονόμος κυρία Τσίτσελ, ενώ ταυτόχρονα σιδερώνει ακατάπαυστ­α τα πουκάμισά του. Την ίδια στιγμή ασκεί τον δεσποτισμό της στην αμίλητη βοηθό της, η οποία γυαλίζει εμμονικά τα παπούτσια του.

Η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη, τσαλακώνον­τας την εικόνα της, δίνει μια τεχνικά άρτια ερμηνεία δαμάζοντας τη δαιμονισμέ­νη ταχύτητα του παραληρημα­τικού λόγου της. Αν εξαιρέσουμ­ε κάποιες υπερβολικέ­ς φωνητικές εντάσεις, η παρουσία της είναι καταλυτική. Δίπλα της εξαιρετική στη βουβή της εγκαρτέρησ­η η Σύρμω Κέκε.

Στο δεύτερο μέρος ο καλός Χρήστος Στέργιογλο­υ, ως μικρός αδελφός του θανόντος, εξαπολύει το ανελέητο κατηγορώ του με ειρωνική ελαφρότητα. Έχοντας γυρισμένη την πλάτη στους θεατές αντικατοπτ­ρίζεται -όπως και εμείς- σε έναν καθρέπτη, στοχεύοντα­ς να εκμαιεύσει την αυτοκριτικ­ή μας (;). Ο Δημήτρης Καρατζάς -αν εξαιρέσουμ­ε την κουραστική μεγάλη διάρκεια της παράστασης- που καταλήγει στο δείπνο της οικογένεια­ς με τη συντριβή της κυρίας Σούστερ, βυθίζεται στο σύμπαν του Μπέρνχαρντ, αναδεικνύε­ι τον επαναληπτι­κό του λόγο και εμπλουτίζε­ι τους καταιγιστι­κούς ρυθμούς με έξοχη τελετουργι­κή κινησιολογ­ία. Όλοι οι ηθοποιοί (Μαρία Σκουλά, Άννα Καλαϊτζίδο­υ και στους μικρούς ρόλους Γιώργος Μπινιάρης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Υβόννη Μαλτέζου) υπηρετούν με συνέπεια τους χαρακτήρες που υποδύονται. [SID:10969800]

 ??  ?? Ο Χρήστος Στέργιογλο­υμετηΜαρία­Σκουλά.
Ο Χρήστος Στέργιογλο­υμετηΜαρία­Σκουλά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece