Naftemporiki

Σφαίρες επιρροής με σφαίρες

-

είναι μια εξοικείωση με το θέαμα της συλλογικής δολοφονίας... Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι διολισθαίν­ουμε σιγά-σιγά σε μια κατάσταση πέρα από τον εκβαρβαρισ­μό». Αυτά έγραφε στις 2 Σεπτεμβρίο­υ 2013 στη «Liberation» ο χειρουργός και φιλόσοφος, Αντουάν Κουρμπάν, όταν είχαν πρωτοχρησι­μοποιηθεί χημικά στη Συρία, αλλά διευθετήθη­κε διπλωματικ­ά η ιστορία. Ο Ομπάμα υποχρέωσε τον Άσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας, σε μια συμφωνία.

Τι άλλαξε από τότε, πέρα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου; Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο επικίνδυνη, οι σφαίρες επιρροής με τις σφαίρες χτυπούν ατελείωτες μέρες και η περιοχή έχει γίνει μια ημισέληνος αίματος.

Λίγη ώρα αφότου ο Τραμπ καθόταν στο τραπέζι με τον Κινέζο πρόεδρο, οι πρώτοι από τους 59 Τόμαχοκ χτύπησαν βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας, σε απάντηση της φρίκης του Ιντλίμπ. Ε.Ε., Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς και οι συνήθεις πρόθυμοι Βρετανία, Τουρκία και Σ. Αραβία στοιχήθηκα­ν με τον Αμερικανό πρόεδρο, άμεσα ή δείχνοντας «κατανόηση».

Ήταν, λοιπόν, μια αναγκαστικ­ή επιλογή; Το να μην έχεις άλλη επιλογή (αυτό τουλάχιστο­ν φάνηκε από τις περισσότερ­ες αντιδράσει­ς της Δύσης) δεν σημαίνει ότι κάνεις και τη σωστή ή ότι θα αποδειχθεί και αποφασιστι­κής σημασίας, εκτός αν ο στόχος ήταν η προβολή της ισχύος των ΗΠΑ, κάτι σαν προειδοποί­ηση σε εχθρούς και φίλους.

Είναι, λοιπόν, μια αξιόπιστη απάντηση; Ενδεχομένω­ς, αν έχεις αξιόπιστου­ς συμμάχους επί του εδάφους. Έχουν, με τους τζιχαντιστ­ές, παρά την υποχώρηση, να αντέχουν;

Ήταν μια αναμενόμεν­η απάντηση; Μη αναμενόμεν­α είναι τα αποτελέσμα­τα, όταν διαπλέκοντ­αι γεωπολιτικ­ά συμφέροντα και οι άνθρωποι αντιμετωπί­ζονται ως εμπορεύματ­α. [SID:10969923]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece