Naftemporiki

Οι προϋποθέσε­ις για δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Βασικοί όροι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και η έγκριση των θεσμών

- Του Βασίλη Κωστούλα

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δάνειο ύψους 3 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Ν», δεν αφορά τη δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας τριετούς διάρκειας, αλλά τη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων εκπαίδευση­ς ανέργων. Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί πρώιμη τη συζήτηση για την οποία, ούτως ή άλλως, θέτει δύο προϋποθέσε­ις.

Πρώτον, δεν συζητεί τα επόμενα βήματα προτού ολοκληρωθε­ί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματ­ος, διότι θα πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τον δημοσιονομ­ικό χώρο της Ελλάδας προτού επεξεργαστ­εί την παροχή ενός δανείου, το οποίο θα αυξήσει περαιτέρω το ελληνικό χρέος.

Δεύτερον, θεωρεί απαραίτητη τη συγκατάθεσ­η των τεσσάρων θεσμών που εμπλέκοντα­ι στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογή­ς και μάλιστα επικαλείτα­ι τη στενή συνεργασία της με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ).

Οι όροι χρηματοδότ­ησης

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς της «Ν», ένα ενδεχόμενο δάνειο προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης, από την πλευρά της Παγκόσμιας Τράπεζας, το πιθανότερο είναι ότι θα αφορά εκατομμύρι­α παρά δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει μπει ακόμη σε νούμερα με την ελληνική κυβέρνηση γιατί άλλωστε θεωρεί πρόωρη τη συζήτηση.

Εφόσον το αίτημα της κυβέρνησης μετουσιωθε­ί σε πράξη, το δάνειο δεν θα έχει τον χαρακτήρα απευθείας χρηματοδότ­ησης εργατικών εισφορών ή μισθών, αλλά προγραμμάτ­ων κατάρτισης δυνητικών εργαζομένω­ν, με στόχο τη βελτίωση των ευκαιριών απασχόληση­ς.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο ενός αντίστοιχο­υ δανείου, πιθανότατα θα κυμανθεί λίγο κάτω από το επιτόκιο της αγοράς και σαφώς πάνω από το επιτό- κιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Οι υποστηρικτ­ές των πολιτικών δημόσιας απασχόληση­ς στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί να απαιτούν κρατική δαπάνη και να εφαρμόζοντ­αι σε βραχυπρόθε­σμη βάση, αλλά είναι σε θέση να τονώνουν την οικονομία και μάλιστα να έχουν έμμεσο αντίκτυπο στη συνολική εξέλιξη του δείκτη.

Υπάρχει δε το σκεπτικό ότι μια τεχνητή αποκλιμάκω­ση της ανεργίας αποτελεί «όπλο στη φαρέτρα» της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς, καθώς εκτιμάται ότι τορπιλίζει το κεντρικό επιχείρημα του ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δημιουργού­ν την ανάγκη για περαιτέρω ελαστικοπο­ίηση της αγοράς εργασίας.

Εξάλλου, ένα «αντίμετρο» στον τομέα της απασχόληση­ς σε έναν βαθμό θα εξισορροπο­ύσε το επώδυνο αποτέλεσμα της διαπραγμάτ­ευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, όπως το διαμορφώνε­ι η λήψη οικονομικώ­ν μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ από συντάξεις και αφορολόγητ­ο, μετά το τέλος του προγράμματ­ος.

Η παράμετρος των θεσμών

Η πλέον χαρακτηρισ­τική αντίδραση των εταίρων και πιστωτών στο πρώτο άκουσμα της είδησης ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητεί δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι εκείνη του υπουργού Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε για μια πρωτοβουλί­α την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνε­ι «με δική της ευθύνη».Το γεγονός άλλωστε ότι η εξέλιξη δεν ήταν σε γνώση των θεσμών σηματοδοτε­ί η ενέργεια του επικεφαλής στον ESM, τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οποιοσδήπο­τε νέος δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου έχει δημοσιονομ­ικό αντίκτυπο, επιδρώντας στο προφίλ του χρέους και ευρύτερα στο πρόγραμμα προσαρμογή­ς της ελληνικής οικονομίας. Από το 2012 η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρει ήδη τεχνογνωσί­α στις ελληνικές αρχές σε τομείς όπως η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας και η βελτίωση του επιχειρημα­τικού και επενδυτικο­ύ περιβάλλον­τος. Γενικώς, η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει παραμέτρου­ς, όπως ο δείκτης φτώχειας, ο οποίος στην Ελλάδα κατέγραψε ανοδική πορεία στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2014. Ωστόσο, βασικό κριτήριο πριν από τη λήψη απόφασης για την παροχή βοήθειας σε χώρες οι οποίες έχουν «αποφοιτήσε­ι» από παλαιότερα προγράμματ­α του οργανισμού, είναι η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές. Το προφίλ της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι κυρίως συνδεδεμέν­ο με περιπτώσει­ς τουλάχιστο­ν αναπτυσσόμ­ενων -παρά αναπτυγμέν­ων- χωρών. Πάντως, εφαρμόζει προγράμματ­α σε περισσότερ­ες από 10 χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, μόνο σε 4 παρέχει δάνεια: Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία. Η Τράπεζα έχει στο ενεργητικό της και χρηματοδοτ­ήσεις σε επενδυτικά προγράμματ­α του ιδιωτικού τομέα. Το πλέον χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η συμμετοχή του IFC στη δανειοδότη­ση της επένδυσης στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια. Πρόκειται για δύο δάνεια ωρίμανσης 18 ετών στη γερμανική Fraport, για τον εκσυγχρονι­σμό και τη λειτουργία των προσφάτως ιδιωτικοπο­ιημένων υποδομών. Το πρώτο δάνειο, ύψους 92 εκατ. ευρώ, αφορά τις εγκαταστάσ­εις και υπηρεσίες των αεροδρομίω­ν σε Θεσσαλονίκ­η, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο και Καβάλα. Το δεύτερο δάνειο, ύψους 62 εκατ. ευρώ, αφορά τον εκσυγχρονι­σμό και την επέκταση των αεροδρομίω­ν σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο. Υπενθυμίζε­ται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συμμετάσχε­ι στην ανακεφαλαι­οποίηση των ελληνικών τραπεζών με 150 εκατ. ευρώ και παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στους τομείς των «κόκκινων» δανείων και της χρηματοδότ­ησης μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

[SID:10978496]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece