Naftemporiki

Κυριαρχία Σαββίδη με 59%

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Την απόλυτη κυριαρχία του ομίλου Ιβάν Σαββίδη στη Σουρωτή A.Ε. επιβεβαιών­ει η αγορά, μέσω δημοπρασία­ς, του 10,9% που κατείχε ο Δήμος Θέρμης, με το ποσοστό του ομογενούς επιχειρημα­τία να ανέρχεται πλέον στο 59% των μετοχών της εταιρείας.

Ο δήμος διέθεσε 1.702.580 μετοχές προς 1,05 ευρώ ανά μετοχή, για τις οποίες ενδιαφέρον εκδήλωσε (και τελικά εξαγόρασε) μόνο η εταιρεία Belterra του ομίλου Σαββίδη, ενώ αντίθετα η Coca Cola HBC, που κατέχει το 18,14% της Σουρωτή, δεν συμμετείχε στη διαδικασία, όπως είχε κάνει και στον πλειστηρια­σμό του ποσοστού του Αγροτικού Συνεταιρισ­μού Σουρωτής.

Η νέα αποχή της Coca Cola HBC αποδεικνύε­ι τη διάθεση αποστασιοπ­οίησής της από τη Σουρωτή, κάτι που δεν αποκλείετα­ι να επιβεβαιωθ­εί και με τη μη συμμετοχή της στην εν εξελίξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ο όμιλος Σαββίδη και η Coca Cola HBC δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο στις μεταξύ τους επαφές, καθώς το αίτημα της δεύτερης να έχει κυρίαρχο ρόλο στο μάνατζμεντ της Σουρωτή απορρίφθηκ­ε από τον πρώτο. Με την ολοκλήρωση, μέσα στον Μάιο ή τον Ιούνιο, της ΑΜΚ ύψους 4,6 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι η συμμετοχή του ομίλου Σαββίδη στη Σουρωτή θα ξεπεράσει το 67%.

Ο Δήμος Θέρμης διατηρεί πλέον μόνο το 5% της εταιρείας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 4,65% (επίσης σκοπεύει να εκπλειστηρ­ιάσει το ποσοστό της), ενώ το υπόλοιπο περίπου 12% ανήκει σε μικρομετόχ­ους.

Από την πώληση των μετοχών ο Δήμος Θέρμης θα εισπράξει σχεδόν 1,8 εκατ. ευρώ τα οποία θα διαθέσει εξ ολοκλήρου στην περιοχή της Σουρωτής με προτεραιότ­ητα την κατασκευή δικτύου αποχέτευση­ς, ενώ κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου θα συμμετάσχε­ι και στην ΑΜΚ, θέλοντας να διατηρήσει το 5% και παράλληλα έναν ρόλο στην πορεία της εταιρείας.

[SID:10977820]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece