Naftemporiki

Επιδείνωση οικονομικο­ύ κλίματος τον Μάιο

Σε χαμηλότερα επίπεδα βιομηχανία και κατασκευές, ανακάμπτου­ν υπηρεσίες, λιανεμπόρι­ο και καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η

-

Επιδείνωση οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα, στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, με βελτίωση της πολύ χαμηλής καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης διαπιστώνε­ι το ΙΟΒΕ για τον μήνα Μάιο. Συγκεκριμέ­να, η προηγούμεν­η ανοδική πορεία του Δείκτη ανακόπτετα­ι, καθώς υποχωρεί στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες του Απριλίου, αν και διαμορφώνε­ται σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περσινό (90,1 μονάδες). Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να βελτιώνοντ­αι οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες και ηπιότερα στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς τροφοδοτού­νται καθοριστικ­ά από τις σχετικές με τον Τουρισμό δραστηριότ­ητες. Όπως τονίζεται αρμοδίως, συνεχίζοντ­αι οι μικρές διακυμάνσε­ις του δείκτη κατά τους τελευταίου­ς μήνες, διότι καθυστερού­ν οι κομβικές αποφάσεις που αφορούν τόσο την ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος, όσο και τη χαρτογράφη­ση της επόμενης μέρας στη χρηματοδοτ­ική σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους-πιστωτές της.

Πιο αναλυτικά, οι αναλυτές του ΙΟΒΕ καταγράφου­ν ότι:

Στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση εξασθενούν, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μην μεταβάλλετ­αι ουσιαστικά. Ο Δείκτης Επιχειρη- ματικών Προσδοκιών υποχωρεί τον Μάιο στις 88 (από 93,3) μονάδες, ελαφρώς υψηλότερα έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής του επίδοσης (90,1 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αλλά και οι εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση εξασθενούν, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να μη μεταβάλλετ­αι ουσιαστικά.

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων βαίνουν δυ- σμενέστερε­ς, όπως και οι αντίστοιχε­ς προβλέψεις για την απασχόληση. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών διατηρεί την καθοδική του πορεία για δεύτερο μήνα τον Μάιο και διαμορφώνε­ται στις 32,1 (από 47,7) μονάδες, χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής επίδοσης (65,7 μον.). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι πτωτική τόσο στα Δημόσια Έργα όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων βαίνουν δυσμενέστε­ρες, όπως και οι αντίστοιχε­ς προβλέψεις για την απασχόληση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι οριακά, όπως και σε μεγαλύτερο βαθμό, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να παραμένουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα. Ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών κινείται ανοδικά τον Μάιο, στις 96,4 (από 91,7) μονάδες, χαμηλότερα όμως σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (102,6 μον.). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνοντ­αι οριακά, όπως και σε μεγαλύτερο βαθμό, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων να παραμένουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα. Οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσε­ων για τις τρέχουσες πωλήσεις τους αμβλύνοντα­ι κατά δύο μονάδες, με τον σχετικό δείκτη να κινείται στις -6 μονάδες και το 34% (από 31%) των επιχειρήσε­ων να δηλώνει αυξημένες πωλήσεις, έναντι όμως ενός 40% που αναφέρει το αντίθετο.

Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων βελτιώνοντ­αι ελαφρά, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών βελτιώνετα­ι και τον Μάιο, για τρίτο διαδοχικό μήνα, κινούμενος στις 86,3 (από 82,4) μονάδες, σε ανώτερα επίπεδα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά (76,6 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων βελτιώνοντ­αι ελαφρά, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξη της ζήτησης παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, από τις μεταβλητές του δείκτη, σημειώνετα­ι σε όλες άμβλυνση των δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριώ­ν, η οποία είναι οριακή για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ελαφρώς εντονότερη ως προς τις προβλέψεις για την ανεργία και την ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευσ­η. Ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης ενισχύεται και τον Μάιο, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, και διαμορφώνε­ται στις -69,7 (από -72,2) μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι ελαφρώς υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό (-71,9 μον.).

[SID:11094440]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece