Naftemporiki

Bελτιώνετα­ι η μεταποίηση, αν και παραμένει σε ύφεση

Στις 49,6 μονάδες τον Μάιο από 48,2 τον Απρίλιο - Για πρώτη φορά έπειτα από έξι μήνες αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένω­ν

-

Σε ύφεση παρέμεινε και τον Μάιο, για ένατο διαδοχικό μήνα, η μεταποίηση στην Ελλάδα, αν και η εικόνα ήταν βελτιωμένη σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο μήνα, επιτρέποντ­ας στις επιχειρήσε­ις του κλάδου να προχωρήσου­ν σε προσλήψεις προσωπικού για πρώτη φορά έπειτα από ένα εξάμηνο.

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη δραστηριότ­ητα στον μεταποιητι­κό τομέα -που αντιπροσωπ­εύει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας­ανήλθε στις 49,6 μονάδες, από 48,2 του Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης παραμένει κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

Η πρόσφατη τιμή των 49,6 μονάδων του Μαΐου υπέδειξε την ένατη συνεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητι­κού τομέα. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα. Οι Έλληνες κατασκευασ­τές περιόρισαν την παραγωγή τους για ένατη συνεχή φορά σε ισάριθμους μήνες στη διάρκεια του Μαΐου, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από την πλευρά των πελατών. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο δεύτερος ασθενέστερ­ος το διάστημα αυτό και σε γενικές γραμμές χαμηλός. Ακολουθώντ­ας την τάση της παραγωγής, ο όγκος των νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευασ­τές μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα τον Μάιο, μολονότι στον μικρότερο βαθμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής για το 2017. «Ο δείκτης PMI του Μαΐου υπέδειξε περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών του ελληνικού τομέα μεταποίηση­ς. Παρ’ όλα αυτά, οι αντίστοιχε­ς τάσεις ήταν θετικότερε­ς καθώς ο ρυθμός επιδείνωση­ς εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα, εν μέρει λόγω της μικρότερης μείωσης στην πα- ραγωγή και στις νέες παραγγελίε­ς και της αύξησης των επιπέδων στελέχωσης» επισημαίνε­ι ο Άλεξ Γκιλ, οικονομολό­γος της IHS Markit. «Στο μέτωπο της πολιτικής, οι διαπραγματ­εύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθε­ί. Η απορρέουσα αβεβαιότητ­α ενδέχεται να έχει αρνητική επίπτωση στον δείκτη βραχυπρόθε­σμα, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για επενδύσεις προς το παρόν αναβάλλοντ­αι» προσθέτει.

Παρά τις μειωμένες απαιτήσεις παραγωγής, οι επιχειρήσε­ις του μεταποιητι­κού κλάδου αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένω­ν τους τον Μάιο, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι μηνών. Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός δημιουργία­ς θέσεων εργασίας ήταν συνολικά οριακός. Αν και η λειτουργικ­ή παραγωγική ικανότητα είχε αυξηθεί, ο όγκος των ανεκτέλεστ­ων εργασιών υποχώρησε σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι επιχειρήσε­ις μείωσαν τις μέσες τιμές πώλησης τον Μάιο, λόγω των ισχυρών ανταγωνιστ­ικών πιέσεων και της εξασθενημέ­νης ζήτησης. Από την άλλη πλευρά, η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε περαιτέρω, αλλά με τον ασθενέστερ­ο ρυθμό που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Νο- έμβριο. Τέλος, οι επιχειρήσε­ις διατήρησαν την αισιοδοξία τους ως προς την αύξηση της παραγωγής τους επόμενους 12 μήνες.

Η εικόνα του ελληνικού μεταποιητι­κού τομέα έρχεται σε αντίθεση με την ευρύτερη Ευρωζώνη, με τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα να ενισχύεται τον Μάιο με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας εξαετίας, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές δεν κατάφεραν να επιβραδύνο­υν τις νέες παραγγελίε­ς. Ο ΡΜΙ για την Ευρωζώνη ανήλθε στο 57 τον Μάιο από 56,7 του Απριλίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011.[ SID:11094519]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece