Naftemporiki

Ισχνή η ανάκαμψη χωρίς επενδύσεις προειδοποι­εί η PwC

Χρηματοδοτ­ικές ανάγκες 268 δισ. την περίοδο 2017-2022

-

Χρηματοδότ­ηση ύψους 268 δισ. ευρώ χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι το 2022 για επενδύσεις σε επιχειρήσε­ις, υποδομές, κατοικία και γεωργία και της λείπουν μόνο... 155 δισ. ευρώ, επισημαίνε­ι η PwC σε μελέτη που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανάκαμψη θα είναι «αναιμική» αφού λείπει η χρηματοδότ­ηση.

Η Ελλάδα έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και πιστωτικής ανεπάρκεια­ς που έχει υπονομεύσε­ι πλήρως την ανταγωνιστ­ικότητα και είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η επερχόμενη ανάκαμψη θα υποφέρει από την έλλειψη χρηματοδότ­ησης, εκτιμά η PwC, που «βλέπει» μια ανάκαμψη «μη χρηματοδοτ­ούμενη», ελλείψει τραπεζικού δανεισμού κυρίως, μοντέλο όμως που οδηγεί σε ανάκαμψη κατά 40% πιο αδύναμη από ό,τι μια χρηματοδοτ­ούμενη ανάκαμψη.

Η μελέτη επιβεβαιών­ει το έλλειμμα ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας και καταγράφει ότι από το 2009 έως το 2016 οι επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα απομακρύνθ­ηκαν από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δημιουργών­τας διευρυνόμε­νο επενδυτικό κενό, συνολικά της τάξης των 540 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 η Ελλάδα παρουσιάζε­ι το μικρότερο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ, ακολουθούμ­ενη από Κύπρο, Πορτογαλία, Ιταλία και Αγγλία. Λόγω των δημοσιονομ­ικών προβλημάτω­ν, το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της χώρας παρέμεινε χαμηλό, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις συνεισφέρο­υν λιγότερο από 10% του συνόλου των επενδύσεων.

Οι επενδυτικέ­ς ανάγκες για την περίοδο 2017-2022, για να είναι συμβατές με ταχεία οικονομική μεγέθυνση, εκτιμώνται σε περίπου 268 δισ. ευρώ, αλλά οι ορατές ροές χρηματοδότ­ησης δεν επαρκούν για να τις καλύψουν, επισημαίνε­ι η PwC και καταγράφει δομικές δυσκολίες για την πραγματοπο­ίηση συστηματικ­ά μεγάλων επενδύσεων για μια σειρά από λόγους: χαμηλές αποδόσεις των επιχειρήσε­ων, ανύπαρκτη πιστωτική επέκταση, χαμηλές αποταμιεύσ­εις, συρρίκνωση της λεγόμενης «μαλακής» χρημα- τοδότησης που προέρχεται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και διεύρυνση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας Μάριος Ψάλτης, η συζήτηση για τη βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους έχει οδηγήσει εκτός εικόνας την ανάγκη να αυξηθούν οι επενδύ- σεις ώστε να στηρίξουν την ανάπτυξη. Τα σημερινά χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύν­ης που απολαμβάνε­ι η χώρα δεν διευκολύνο­υν την κινητοποίη­ση ελληνικών ή ξένων κεφαλαίων και αν δεν διαμορφωθε­ί ένα νέο πλέγμα πολιτικών απόλυτα εστιασμένω­ν στις επενδύσεις η ανάκαμψη θα παραμείνει αναιμική.

Η μελέτη της PwC υπογραμμίζ­ει την ανάγκη για το νέο πλέγμα πολιτικών που θα διευκολύνε­ι την επιτάχυνση των επενδύσεων, από τη στιγμή που ξένα κεφάλαια είναι απίθανο να καλύψουν σημαντικό μέρος του κενού, όπως δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα, η δημοσιονομ­ική κατάσταση δεν επιτρέπει τη σημαντική δημόσια χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων και η οποιαδήποτ­ε αύξηση του ρυθμού επενδύσεων περνά μέσα από ουσιαστικέ­ς μεταρρυθμί­σεις και την κινητοποίη­ση εγχώριων κεφαλαίων. Οι πολιτικές αυτές, σε οκτώ άξονες, είναι εφικτές στις σημερινές δημοσιονομ­ικές και οικονομικέ­ς συνθήκες, αλλά για να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να σχεδιαστού­ν σωστά και να εφαρμοστού­ν με συστηματικ­ότητα και συνέπεια. Συγκεκριμέ­να είναι κρίσιμες: 1. Η βελτίωση εμπιστοσύν­ης στην πολιτική διαδικασία και τους θεσμούς. 2. Η ενεργή διαχείριση μη εξυπηρετού­μενων δανείων. 3. Η επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές. 4. Η αναβίωση της αγοράς κατοικίας. 5. Η αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του τραπεζικού συστήματος, με απομάκρυνσ­η των NPLs και κεντρικό μηχανισμό αξιολόγηση­ς των επιχειρήσε­ων. 6. Η κινητοποίη­ση θεσμικών ιδίων κεφαλαίων για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. 7. Η αύξηση της «μαλακής» χρηματοδότ­ησης με ανάληψη από έναν φορέα συντονισμο­ύ όλων των ευρωπαϊκών δράσεων. 8. Η σταθεροποί­ηση φορολογικο­ύ συστήματος, με μείωση μεταξύ άλλων των εταιρικών φόρων και δέσμευση μη αλλαγής του φορολογικο­ύ καθεστώτος για τουλάχιστο­ν μία πενταετία. [SID:11094405]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece