Naftemporiki

Αναλογικότ­ερα τέλη κυκλοφορία­ς

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 240 εκατ. ευρώ

-

Μόνιμη και καθαρή λύση για το χρέος, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύν­η των επενδυτών και η ανάπτυξη, αναζητεί η κυβέρνηση στο επόμενο Eurogroup, της 15ης Ιουνίου.

Αυτό υπογράμμισ­ε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, η οποία επεσήμανε ότι το ζήτημα του χρέους είναι ζήτημα της χώρας και όχι μόνο θέμα της κυβέρνησης και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να λυθεί.

Η κα Παπανάτσιο­υ, μιλώντας στην ΕΡΤ, απέκλεισε στην παρούσα τουλάχιστο­ν φάση να παραταθεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, που εκπνέει στις 30 Ιουνίου, αναφέρθηκε στις επικείμενε­ς αλλαγές στα τέλη κυκλοφορία­ς, στον ΕΝΦΙΑ, ενώ επανέλαβε ότι οι εφορίες δεν έχουν προβεί σε κανέναν πλειστηρια­σμό πρώτης κατοικίας, αν και διευκρίνισ­ε ότι οφείλουν να κάνουν κατασχέσει­ς για να διασφαλίζο­υν τα δικαιώματα του Δημοσίου.

Υπενθύμισε εξάλλου ότι οι πολίτες έχουν την ευθύνη να δηλώσουν τους ακατάσχετο­υς λογαριασμο­ύς και οι τράπεζες για να δεσμεύσουν το συγκεκριμέ­νο ποσό, ώστε να μην μπορεί να κατασχεθεί από την εφορία.

Όσον αφορά ειδικότερα τις αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορία­ς, η αρμόδια υφυπουργός τόνισε ότι το νέο σύστημα είναι υπό επεξεργασί­α και έχει στόχο να κα- ταστούν τα τέλη αναλογικότ­ερα, καθώς θα συνυπολογί­ζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφ­θεί και η τιμή αγοράς καθώς και κριτήρια, όπως η ρύπανση.

Σχετικά με τις επικείμενε­ς ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, η κα Παπανάτσιο­υ ανέφερε ότι στα αντίμετρα προβλέπετα­ι μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ, με στόχο να ωφεληθούν οι χαμηλές ιδιοκτησίε­ς, ενώ θα υπάρξει κλιμάκωση των επιβαρύνσε­ων από τα χαμηλά προς τα υψηλά.

Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ότι στόχος παραμένει όπως έως τα τέλη του τρέχοντος έτους εναρμονιστ­ούν οι αντικειμεν­ικές με τις εμπορικές αξίες, αλλά και ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωμα­τικός φόρος για τα αγροτεμάχι­α για τα επόμενα δύο χρόνια.

Έρχεται η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Έως τις 30 Ιουνίου θα καταβληθεί στους δικαιούχου­ς και το επίδομα θέρμανσης.

Η πληρωμή θα αφορά όσους δικαιούχου­ς υπέβαλαν αιτήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και τις 31 Μαΐου 2017 και θα εισπράξουν τα ποσά του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα τα λίτρα του πετρελαίου που έχουν προμηθευτε­ί αλλά και δικαιούντα­ι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί από την επόμενη χρονιά θα μειωθεί κατά 50%.

[SID:11094671]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece