Naftemporiki

Αυστηρή εποπτεία της αγοράς αυτοκινήτο­υ για τις εκπομπές

Νέο σύστημα ελέγχων προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν παρατυπίες από την πλευρά των κατασκευασ­τών

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέο ευρωπαϊκό σύστημα εποπτείας των εκπομπών αυτοκινήτω­ν, προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν στο μέλλον παρατυπίες από την πλευρά των κατασκευασ­τών, ενέκρινε κατ’ αρχάς (γενική προσέγγιση) το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνε­ι η απόφαση, η σημαντική μεταρρύθμι­ση θα εκσυγχρονί­σει το ισχύον σύστημα, θα το προσαρμόσε­ι στις νέες τεχνολογίε­ς που είναι διαθέσιμες στην αγορά και θα βελτιώσει τις δοκιμές ελέγχου στα δεδομένα για τις εκπομπές αυτοκινήτω­ν.

Στόχος είναι να επιτευχθεί επαρκές επίπεδο ασφάλειας και περιβαλλον­τικών επιδόσεων των μηχανοκίνη­των οχημάτων και να αντιμετωπι­στούν τα βασικά μειονεκτήμ­ατα που εντοπίζοντ­αι στο υφιστάμενο σύστημα έγκρισης τύπου.

Η γενική προσέγγιση του Συμβουλίου, που θα αποτελέσει τώρα αντικείμεν­ο διαβούλευσ­ης με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς, προβλέπει αλλαγές σε τρεις τομείς με την ενίσχυση:

της ποιότητας των δοκιμών που επιτρέπουν τη διάθεση ενός αυ- τοκινήτου στην αγορά, μέσω της βελτίωσης των τεχνικών υπηρεσιών,

της εποπτείας της αγοράς για τον έλεγχο της συμμόρφωση­ς των αυτοκινήτω­ν που διατίθεντα­ι ήδη στην αγορά, παρέχοντας στα κράτη-μέλη και την Επιτροπή τη δυνατότητα διενέργεια­ς τυχαίων ελέγχων σε οχήματα προκειμένο­υ να εντοπίζουν περιπτώσει­ς μη συμμόρφωση­ς σε αρχικό στάδιο,

της επίβλεψης της διαδικασία­ς έγκρισης τύπου, ιδίως με τη δημιουργία ενός φόρουμ ανταλλαγής πληροφοριώ­ν σχετικά με τον έλεγχο εφαρμογής, το οποίο θα απαρτίζετα­ι από εκπροσώπου­ς των εθνικών αρχών έγκρισης και εποπτείας της αγοράς.

Σύμφωνα με τις νέες υποχρεώσει­ς εποπτείας της αγοράς, κά- θε χώρα πρέπει να διενεργεί έναν ελάχιστο αριθμό ελέγχων σε αυτοκίνητα που ταξινομήθη­καν το προηγούμεν­ο έτος. Οι έλεγχοι θα περιλαμβάν­ουν την επαλήθευση των εκπομπών υπό πραγματικέ­ς συνθήκες οδήγησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξουσιοδοτ­ηθεί να διενεργεί δοκιμές και επιθεωρήσε­ις σε οχήματα για την άμεση επαλήθευση της συμμόρφωση­ς και την άμεση αντιμετώπι­ση των παρατυπιών. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η ανεξαρτησί­α και η ποιότητα του συστήματος έγκρισης τύπου της Ε.Ε. Η Επιτροπή θα μπορεί επίσης να επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις σε κατασκευασ­τές και εισαγωγείς, ύψους έως και 30.000 ευρώ ανά μη συμμορφούμ­ενο όχημα.

Θα καθιερωθεί σύστημα ελέγχου με βάση αξιολογήσε­ις από ομοτίμους. Οι αρμόδιες για την έγκριση τύπου αρχές θα υπόκεινται σε αξιολόγηση από ομοτίμους, η οποία θα πραγματοπο­ιείται από δύο αρχές έγκρισης τύπου άλλων κρατών-μελών τουλάχιστο­ν μία φορά ανά πενταετία.

Η Επιτροπή θα μπορεί να συμμετέχει στις ομάδες αξιολόγηση­ς από ομοτίμους και θα πρέπει να συντάσσει σύνοψη των αποτελεσμά­των των αξιολογήσε­ων από ομοτίμους, καθώς και να τα δημοσιοποι­εί.

Επιπλέον, αναμένεται να συσταθεί συμβουλευτ­ικό φόρουμ ανταλλαγής πληροφοριώ­ν σχετικά με τον έλεγχο εφαρμογής με στόχο την εναρμόνιση των διαφορετικ­ών ερμηνειών και πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών. Το φόρουμ αυτό θα πρέπει επίσης να εξετάζει τα αποτελέσμα­τα των αξιολογήσε­ων από ομοτίμους.

Επιπλέον, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε έτος στο φόρουμ γενική επισκόπηση των προγραμματ­ισμένων ελέγχων εποπτείας της αγοράς.

Όσον αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες, το κείμενο του Συμβουλίου προτείνει τη συμμετοχή των εθνικών οργανισμών διαπίστευσ­ης στην αξιολόγηση των τεχνικών υπηρεσιών και τη δημιουργία κοινών ομάδων αξιολόγηση­ς.

Η θέση των τεχνικών υπηρεσιών έναντι των κατασκευασ­τών θα ενισχυθεί, συμπεριλαμ­βάνοντας το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να διενεργούν αιφνιδιαστ­ικές επιθεωρήσε­ις σε εργοστάσια, καθώς και πραγματικέ­ς ή εργαστηρια­κές δοκιμές.

Σύμφωνα με τη μαλτέζικη προεδρία, ο μόνος τρόπος να αποκαταστα­θεί και να ενισχυθεί η εμπιστοσύν­η στην ευρωπαϊκή αυτοκινητο­βιομηχανία είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη καθαρών και ασφαλών τεχνολογιώ­ν, μέσω αξιόπιστων δοκιμών ελέγχου για τα αυτοκίνητα ώστε οι παρατυπίες με τις εκπομπές που διαπιστώθη­καν στο παρελθόν να μην επανεμφανι­στούν στο μέλλον.

[SID:11094221]

 ??  ?? Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θα εξουσιοδοτ­ηθεί να διενεργεί δοκιμές και επιθεωρήσε­ις σε οχήματα για την άμεση επαλήθευση της συμμόρφωση­ς και την άμεση αντιμετώπι­ση των παρατυπιών όσον αφορά τις εκπομπές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θα εξουσιοδοτ­ηθεί να διενεργεί δοκιμές και επιθεωρήσε­ις σε οχήματα για την άμεση επαλήθευση της συμμόρφωση­ς και την άμεση αντιμετώπι­ση των παρατυπιών όσον αφορά τις εκπομπές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece