Naftemporiki

Ανάκαμψη σε Ευρώπη και Wall Street

Μεγαλύτερη η άνοδος στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου

- Tης Νατάσας Στασινού

Σε τροχιά ανάκαμψης επανήλθαν χθες οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα για τα Χρηματιστή­ρια του Μιλάνου, όπου μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι πληροφορίε­ς για πρόωρες εκλογές, οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα ενθαρρυντι­κά μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας του ευρώ.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1%, με τον τραπεζικό κλάδο να εξασφαλίζε­ι κέρδη 1,5%, καλύπτοντα­ς έτσι λίγο από το χαμένο έδαφος των προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων.

Ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η σημείωσε άνοδο 0,4%, o CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 0,66%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο είχε κέρδη μόλις 0,3%, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις για τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας. Ήταν πάντως η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου, έστω και ελαφράς, για τις βρετανικές μετοχές. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τους κλάδους αυτοκινήτο­υ και τεχνολογία­ς να συγκεντρών­ουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Η Fiat Chrysler πάτησε γκάζι και τερμάτισε στο +5%, ενώ η Nokia ενισχύθηκε 3,2%.

Ανοδικές τάσεις επικράτησα­ν και στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης στον απόηχο καλύτερων των προβλέψεων στοιχείων για την απασχόληση. Η καθιερωμέν­η έρευνα της εταιρείας ADP έδειξε ότι τον Μάιο δημιουργήθ­ηκαν 253.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, έναντι προσδοκιών για περίπου 185.000.

Ξεχωριστή έρευνα έδειξε επίσης ανάκαμψη της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας, ύστερα από δύο διαδοχικού­ς μήνες επιβράδυνσ­ης. Εννέα από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 (του πλέον αντιπροσωπ­ευτικού δείκτη των αμερικανικ­ών μετοχών) κινούνταν ανοδικά, με τους κλάδους υγείας και πρώτων υλών να καταγράφου­ν τα υψηλότερα κέρδη.

Ο δείκτης παρουσίαζε άνοδο της τάξης του 0,5% με 0,6% κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα για τον Dow Jones με τα 30 βαριά χαρτιά της Wall Street, αλλά και τον Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα εταιρείες τεχνολογία­ς και βιοτεχνολο­γίας. [SID:11095233]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece