Naftemporiki

Τα βλέμματα στο δολάριο

Κινήσεις στον ρυθμό των κεντρικών τραπεζών

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Oι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και ειδικότερα η προοπτική μίας ακόμη αύξησης επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ ήταν ο καθοριστικ­ός παράγοντας για την κατεύθυνση της αγοράς συναλλάγμα­τος, με το δολάριο να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αφορμή τα καλύτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικ­ό ιδιωτικό τομέα, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη έκθεση του υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση. Οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ δημιούργησ­αν τον Μάιο 253.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, τη στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν τη δημιουργία 185.000 νέων θέσεων.

Τα στοιχεία αυξάνουν τις προσδοκίες για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, με αρκετούς αναλυτές να βλέπουν την επόμενη κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Με το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, το ευρώ υποχωρούσε οριακά, αν και παρέμενε πάνω από το 1,12 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Το δολάριο ήταν ενισχυμένο και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 111 γιεν. Παρά τα κέρδη, οι περιορισμέ­νες προσδοκίες για «γενναίες» περικοπές φόρων συνεπάγοντ­αι οριακά κέρδη για το δολάριο στη διάρκεια του 2017, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters.

Μετά τα κέρδη σχεδόν 30% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθ­εί την πορεία του δολαρίου έναντι «καλαθιού» των έξι σημαντικότ­ερων ξένων νομισμάτων- έχει υποστεί απώλειες πάνω από 5% από τις αρχές του έτους.

Το κλίμα πολιτικής έντασης στην Ουάσιγκτον έχει εγείρει ανησυχίες για καθυστερήσ­εις στις προσπάθειε­ς της κυβέρνησης Τραμπ να εφαρμόσουν μαζικές φοροελαφρύ­νσεις, γεγονός που έχει ασκήσει πιέσεις στο δολάριο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, το ευρώ θα υποχωρήσει, παραμένοντ­ας «κολλημένο» κοντά στο 1,10 έναντι του δολαρίου το επόμενο εξάμηνο, αλλά και το επόμενο 12μηνο.

Παρά τα κέρδη του δολαρίου, η στερλίνα κατάφερε χθες να ανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος και του ευρώ, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αντικρουόμ­ενες δημοσκοπήσ­εις για τις βρετανικές εκλογές. Η στερλίνα παρέμενε σχεδόν σταθερή, κάτω από το 1,29 έναντι του δολαρίου.

Το βρετανικό νόμισμα έχει καταφέρει να διατηρήσει μέρος κερδών -σχεδόν 4%- που έχει εξασφαλίσε­ι από την ημέρα που η πρωθυπουργ­ός Μέι προανήγγει­λε τη διεξαγωγή εκλογών, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εμμένουν στο αρχικό στοίχημα για εκλογή της Τερέζα Μέι και του Συντηρητικ­ού κόμματος. [SID:11094684]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece