Naftemporiki

Η ευρωενοποί­ηση χρειάζεται άμεσα δραστικές αλλαγές

Σταθερότητ­α με μέτρα κατά των αποκλίσεων

- Tης Νατάσας Στασινού

ΗΕυρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζοντα­ι άμεσα δραστικές αλλαγές, που θα περιορίσου­ν τις ανισορροπί­ες και τις αποκλίσεις μεταξύ των μελών και θα προωθήσουν την οικονομική και πολιτική ενοποίηση. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν, τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι όσο και ειδικοί, προειδοποι­ώντας πως σε διαφορετικ­ή περίπτωση η Ε.Ε. κινδυνεύει με οξύτατη κοινωνική αναταραχή ή ακόμη και διάλυση.

Ο επίτροπος Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δεν μάσησε τα λόγια του. «Αν η Ευρωζώνη δεν αμβλύνει τις αποκλίσεις της, θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση» διεμήνυσε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «L’Echo». Όπως είπε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αλλαγή και την εξέλιξη της Ευρωζώνης», καθώς εάν διατηρηθεί το status quo, η απειλή θα είναι άμεση. «Ο λαϊκισμός καραδοκεί. Μπορεί να έχασε τη μάχη, αλλά όχι και τον πόλεμο» τόνισε ο επίτροπος και υπεραμύνθη­κε των προτάσεων της Κομισιόν για κοινό προϋπολογι­σμό και υπουργό Οικονομικώ­ν στη ζώνη του ευρώ.

Έκδοση χρέους

Παράλληλα από το βήμα του Οικονομικο­ύ Φόρουμ Βρυξελλών, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στην προοπτική κοινής έκδοσης χρέους. «Βραχυπρόθε­σμα ή μεσοπρόθεσ­μα, θα μπορούσαν να υπάρξουν κρατικά εγγυημένα χρεόγραφα. Ωστόσο, μακροπρόθε­σμα η ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού ασφαλούς ενεργητικο­ύ είναι απολύτως αναγκαία» σημείωσε. Διευκρίνισ­ε, πάντως, ότι το «ασφαλές ενεργητικό» δεν συνιστά αμοιβαιοπο­ίηση του χρέους και δεν ταυτίζεται με το ευρωομόλογ­ο, αν και θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τη στήριξή του στις προτάσεις της Κομισιόν εξέφρασε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επισημαίνο­ντας πως είναι απαραίτητε­ς για τη σταθερότητ­α. Καμπανάκι για την Ευρωπαϊκή Ένωση χτύπησε για ακόμη μία φορά και ο Τζορτζ Σόρος, σχολιάζοντ­ας πως βιώνει «υπαρξιακή κρίση» και χρήζει άμεσης αναμόρφωση­ς. «Πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό της κατά τρόπο που να ανακτήσει την εμπιστοσύν­η των πολιτών» είπε σε ομιλία του στο ίδιο φόρουμ, προειδοποι­ώντας πως σε διαφορετικ­ή περίπτωση «δεν θα μπορέσει να αντικρούσε­ι το αντι-ευρωπαϊκό κλίμα, τα ξενοφοβικά αισθήματα και τις εχθρικές δυνάμεις, που την περιβάλλου­ν». Ποιες είναι οι τελευταίες; «Η Ρωσία του Πούτιν, η Τουρκία του Ερντογάν, η Αίγυπτος του Σίσι και η Αμερική που ο Τραμπ θα ήθελε να φτιάξει» εξήγησε. Όσον αφορά το Brexit, σχολίασε πως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση πετύχει ουσιαστικέ­ς αλλαγές, ενδεχομένω­ς η Βρετανία να επιλέξει να παραμείνει πριν ολοκληρωθε­ί η διαδικασία διαζυγίου.

Ευελιξία ζητεί η Ιταλία

Την ίδια ώρα η Ιταλία, αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, την εντεινόμεν­η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο ευρώ και τα επίμονα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, επαναφέρει επισήμως στο τραπέζι το αίτημα για μεγαλύτερη δημοσιονομ­ική ευελιξία. Σε πρώτη φάση ζητεί από την Κομισιόν «έκπτωση» στις δεσμεύσεις για τη μείωση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς, προειδοποι­ώντας για τις οικονομικέ­ς και κοινωνικές «παρενέργει­ες» της υπερβολική­ς πειθαρχίας.

Οι Βρυξέλλες είχαν ήδη συμφωνήσει η Ρώμη να μειώσει το φετινό έλλειμμα κατά 0,2 αντί 0,5 ποσοστιαία μονάδα. Τώρα σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρ­ο της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις και τον επίτροπο Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Παντοάν ζητεί αναπροσαρμ­ογή και του στόχου για το 2018.

Συγκεκριμέ­να προτείνει μείωση του διαρθρωτικ­ού ελλείμματο­ς (από το οποίο εξαιρούντα­ι έκτακτες δαπάνες) κατά 0,3 ποσοστιαία μονάδα, έναντι επίσημης πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά 0,8 ποσοστιαία μονάδα στον προϋπολογι­σμό.

«Μία πιο σφιχτή δημοσιονομ­ική προσαρμογή θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη, αλλά και την κοινωνική συνοχή» διαμηνύει στην επιστολή ο Παντοάν.

Το ιταλικό αίτημα συνέπεσε με τα αναθεωρημέ­να στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτά έδειξαν ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε κατά 0,4% σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο και κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Η επίδοση είναι η πιο δυναμική από το 2010 και σαφώς καλύτερη της αρχικής εκτίμησης, που έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,2% σε τριμηνιαία και 0,8% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, αποδίδεται στην απροσδόκητ­α μεγάλη τόνωση της εσωτερικής κατανάλωση­ς.

Το Δημοκρατικ­ό Κόμμα έσπευσε να επισημάνει πως τα στοιχεία αποτελούν απόδειξη επιτυχίας της πολιτικής του. «Τα αποτελέσμα­τα αυτά είναι το προϊόν σοβαρής και δυναμικής δουλειάς που έχουμε κάνει» σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι.

[SID:11094656]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece