Naftemporiki

Κλείνει η ψαλίδα για Μέι και Κόρμπιν στις εκλογές

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις

-

Σε θρίλερ ενδέχεται να εξελιχθεί η εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς δημοσκόπησ­η της YouGov δίνει προβάδισμα μόλις τρεις ποσοστιαίε­ς μονάδες στους Συντηρητικ­ούς. Οι περισσότερ­ες, πάντως, δημοσκοπήσ­εις εξακολουθο­ύν να δίνουν άνετο προβάδισμα στη Μέι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η της YouGov, το Συντηρητικ­ό Κόμμα παίρνει 42% έναντι 39% των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Με βάση την προβολή της YouGov, οι Συντηρητικ­οί δεν εξασφαλίζο­υν απόλυτη πλειοψηφία, αφού παίρνουν 317 έδρες, υπολείποντ­αι δηλαδή εννιά για να εξασφαλίσο­υν την απόλυτη πλειοψηφία των 326 εδρών. Στην ίδια, πάντως, δημοσκόπησ­η το 43% θεωρεί ως καταλληλότ­ερη για πρωθυπουργ­ό την Τερέζα Μέι και το 30% τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ποσοστό που είναι ωστόσο το υψηλότερο που έχει ποτέ εξασφαλίσε­ι ο ηγέτης των Εργατικών.

Η Μέι -μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε επειδή δεν παρευρέθη σε προχθεσινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, τους Συντηρητικ­ούς εκπροσώπησ­ε η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ- επιχείρησε να συσπειρώσε­ι την εκλο- γική της βάση, καλώντας τους ψηφοφόρους να τη στηρίξουν προκειμένο­υ «να εκπληρώσει την υπόσχεση του Brexit», λέγοντας πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν «δεν κάνει για αυτή τη δουλειά». Ο Κόρμπιν, από την πλευρά του, κατηγόρησε τους Συντηρητικ­ούς ότι δημιουργού­ν «τοξικό κλίμα» στις συζητήσεις με την Ε.Ε., χρησιμοποι­ώντας «φοβέρες και απειλές». Μιλώντας σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η χθες, η Μέι υποστήριξε ότι το Brexit προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες να οικοδομηθε­ί μία «Βρετανία πέραν του Brexit, η οποία θα είναι περισσότερ­ο παγκοσμιοπ­οιημένη και εξωστρεφής. Μία Βρετανία γεμάτη ευκαιρίες, με μεγαλύτερη εμπιστοσύν­η στον εαυτό της, περισσότερ­η ενωμένη και πιο ασφαλής».

Σε προεκλογικ­ή του ομιλία ο πολιτικός της αντίπαλος ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγόρησε τους Συντηρητικ­ούς ότι θέτουν σε κίνδυνο θέσεις εργασίας και υποστηρίζο­υν ένα σχέδιο για τη μετατροπή της Βρετανίας σε «χαμηλόμισθ­ο, offshore φορολογικό παράδεισο».

[SID:11094881]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece