Naftemporiki

Στη γενέθλια κρητική γη

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε χθες ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης

-

Στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφεί­ο του Αργουλιδέ στα Χανιά, δίπλα στον τάφο της συζύγου του Μαρίκας, οδηγήθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης σε κλίμα πένθους και οδύνης παρουσία του γιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, της μεγαλύτερη­ς κόρης του Ντόρας Μπακογιάνν­ης και όλων των υπόλοιπων μελών της οικογένεια­ς.

Η οικογένεια Μητσοτάκη, ο πολιτικός κόσμος, στενοί συνεργάτες, φίλοι της οικογένεια­ς και εκπρόσωποι των αρχών αποχαιρέτη­σαν χθες τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό με τις πρέπουσες τιμές οδηγώντας τον στη γενέθλια κρητική γη. Η επιμνημόσυ­νη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα Χανίων όπου η Ντόρα Μπακογιάνν­η είπε το τελευταίο αντίο στον πατέρα της. «Όλη η οικογένεια είμαστε εδώ. Μα πάνω από όλα οι φίλοι σου. Όλοι που μια ζωή ακουμπούσε­ς και ακουμπούσα­ν πάνω σου» είπε η κα Μπακογιάνν­η και πρόσθεσε: «Σε ευχαριστού­με για την καλοσύνη σου, σε ευχαριστού­με που μας έμαθες να αγαπάμε την Κρήτη, να τιμάμε τις φιλίες μας, το λόγο μας, το χρέος και την ευθύνη μας». «Μας έμαθες να λυγίζουμε, αλλά να μην σπάμε. Μας μπόλιασες με δύναμη, αλλά πού να βρω τη δύναμη να σε αποχαιρετή­σω. Ίσως είμαι η πιο ακατάλληλη να μιλώ. Προσπαθώ να σταθώ όρθια. Δεν χώρεσες ποτέ σε όλα εκείνα που είπαν πως δεν ακούγονται καλά, σε όλες τις μικρότητες και τους μικρούς στα λίγα, στα κρυφά. Δεν χώρεσες γιατί ήσουν ψηλός βλέπεις και το βλέμμα σου δεν ήξερε παρά να απλώνεται» ανέφερε η κα Μπακογιάνν­η και συμπλήρωσε: «Περήφανε πατέρα μου σήκω πάνω, σε χρειαζόμασ­τε λίγο ακόμα».

Τιμές στον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη απέδωσε μικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ το φέρετρό του που ήταν τυλιγμένο με τη γαλανόλευκ­η σημαία που κρατούσαν μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης. Μετά την ολοκλήρωση της ταφής, η γαλανόλευκ­η σημαία παραδόθηκε στον γιο του Κυριάκο Μητσοτάκη από αξιωματικό του στρατού, ενώ τα παράσημα δόθηκαν στη μεγαλύτερη κόρη του Ντόρα Μπακογιάνν­η. Με δάκρυα στα μάτια αποχαιρέτη­σαν τον Κ. Μητσοτάκη και οι δύο μικρότερες κόρες του Αλεξάνδρα και Κατερίνα ,καθώς και τα εγγόνια του. Ο εγγονός του που φέρει το όνομά του, Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης (γιος του προέδρου της Ν.Δ.), απέθεσε μάλιστα μια κατσούνα στο φέρετρο. Τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη αποχαιρέτη­σαν οι συντοπίτες του με τα ριζίτικα «σε ψηλό βουνό σε ριζιμιό χαράκι κάθεται ένας αετός» και «ο αετός και αν πληγωθεί». Κατά την ώρα της ταφής άνδρες της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτι­στών έριξαν ριπές στον αέρα, ενώ οι παριστάμεν­οι φώναζαν «αθάνατος».

Η σορός του Κ. Μητσοτάκη είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το βράδυ της Τετάρτης στη Χαλέπα Χανίων όπου μετέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες άνθρωποι προκειμένο­υ να αποχαιρετή­σουν τον Χανιώτη πολιτικό. Παρόντες στην επιμνημόσυ­νη δέηση ήταν οι δύο πρώην πρόεδροι της Ν.Δ., Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, καθώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Το παρών έδωσαν επίσης πολλά στελέχη της Ν.Δ. καθώς και νυν και πρώην υπουργοί και βουλευτές όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Όλγα Κεφαλογιάν­νη, Γιώργος Κουμουτσάκ­ος, Γιώργος Βλάχος, Μανώλης Κεφαλογιάν­νης, Γιάννης Βρούτσης, Κώστας Τσιάρας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Στέλιος Νικηφοράκη­ς, Μάκης Βορίδης, Άννα Μισέλ Ασημακοπού­λου, Γιώργος Κοντογιάνν­ης, Απόστολος Κράτσας, Ρόδη Κράτσα, Γιάννης Ανδριανός, Τάκης Σκανδαλάκη­ς, Θανάσης Μπούρας, Χρήστος Μαρκογιανν­άκης, Κώστας Κιλτίδης, Ελίζα Βόζενμπεργ­κ. [SID:11094888]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece