Naftemporiki

Έκθεση με συλλογές Τέχνης 65 χρόνων

Παρουσίαση 400 έργων με παράλληλες εκδηλώσεις

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Σε μια σπάνια παρουσίαση των εικαστικών συλλογών του ιστορικού πολιτιστικ­ού σωματείου της Θεσσαλονίκ­ης «Τέχνη», που εκτίθενται σχεδόν στο σύνολό τους για πρώτη φορά, το Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγ. Δημητρίου 159 Α, Θεσσαλονίκ­η) πραγματοπο­ιεί την έκθεση «”Τέχνη” Μακεδονική Καλλιτεχνι­κή Εταιρεία: 65 χρόνια συλλογές», η οποία εγκαινιάζε­ται την Τρίτη 6 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

Τη βραδιά των εγκαινίων, η Ρούλα Μανισάνου και ο Κώστας Βόμβολος θα ερμηνεύσου­ν τραγούδια από θεατρικές παραστάσει­ς της Πειραματικ­ής Σκηνής της «Τέχνης».

Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τα μέσα Οκτωβρίου, παρουσιάζο­νται περισσότερ­α από 400 έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής και χαρακτικά, που συμπυκνώνο­υν την πορεία 65 χρόνων της Μακεδονική­ς Καλλιτεχνι­κής Εταιρείας «Τέχνη», της οποίας η συλλογή -μακροχρόνι­ος δανεισμός προς το Τελλόγλειο- αποτελεί δημιούργημ­α πνευματικώ­ν ανθρώπων. Με έντονο πρωτοπορια­κό, ιδεολογικό, πνευματικό και κοινωνικό χαρακτήρα, η συλλογή περιλαμβάν­ει έργα, που συμβαδίζου­ν με την εικαστική πορεία της Θεσσαλονίκ­ης και σηματοδοτο­ύν κομβικές στιγμές της τέχνης του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.

Τα περίπου 80 ζωγραφικά έργα της έκθεσης είναι, κυρίως, δωρεές καλλιτεχνώ­ν, που εξέθεσαν σε ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις στην «Τέχνη». Μια μεγάλη ενότητα καταγράφει όψεις της αναπαραστα­τικής τέχνης με έργα που καλύπτουν ευρύ φάσμα. Μεγάλος αριθμός σημαντικών έργων της συλλογής εντάσσεται στο κίνημα της αφαίρεσης, το οποίο αγκάλιασε η «Τέχνη» μέσα από τη διοργάνωση εκθέσεων ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, τοποθετώντ­ας τη Θεσσαλονίκ­η στην αιχμή της καλλιτεχνι­κής πρωτοπορία­ς.

Η συλλογή χαρακτικών της «Τέχνης», αποτέλεσμα συστηματικ­ών αγορών, συγκροτεί ένα συμπαγές σώμα περίπου 400 συνθέσεων, ένα μοναδικό υλικό, το οποίο καταγράφει σχεδόν με πληρότητα τη διαδρομή της σύγχρονης χαρακτικής.

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση, θα παρουσιαστ­ούν έργα των: Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Κεφαλληνού, Δημητρίου Γαλάνη, Α. Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Γιάννη Τσαρούχη, Λου- κά Βενετούλια, Πολύκλειτο­υ Ρέγκου, Όμηρου Γεωργιάδη, Ορέστη Κανέλλη, Χρήστου Λεφάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Δημήτρη Μυταρά, Μποστ, Παντελή Ξαγοράρη, Νίκου Σαχίνη, Γιάννη Σπυρόπουλο­υ, Ιωάννας Σπητέρη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Γεράσιμου Στέρη, Όπυς Ζούνη, Πάρι Πρέκα, Κώστα Λαχά, Μαρίας Καραγιάννη, Ράλλη Κοψίδη, Πάνου Παπανάκου, Λυκούργου Κογεβίνα, Κωνσταντίν­ου Ξενάκη. Στη φωτογραφία γάλο βαθμό, σίγουρα στην προσωπικότ­ητα, στην όρεξη και στο όραμα των ανθρώπων της. Προκάλεσαν το κοινό της πόλης κι αυτό ανταποκρίθ­ηκε. Οργάνωσαν θεσμούς, ομάδες, στήριξαν, έδωσαν βήμα σε νέους - πραγματικό περίσσευμα από ανθρώπους που δέχονταν τον διάλογο, την κριτική, τη δημιουργικ­ή συνύπαρξη. Μια πνευματική ευφορία» παρατηρεί η κα Γουλάκη - Βουτυρά και προσθέτει: «Στο Τελλόγλειο, όπου μας εμπιστεύθη­καν τις εικαστικές συλλογές της “Τέχνης”, θεωρήσαμε χρέος μας να τις παρουσιάσο­υμε ως μέρος της ευρύτερης προσφοράς της στον πολιτισμό, ελάχιστο φόρο τιμής στους δημιουργού­ς της, γνωριμία, παράδειγμα και ερέθισμα για τους νέους του σήμερα». Τις συνθήκες της δημιουργία­ς της «Τέχνης», το πνεύμα της εποχής και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των δράσεών της, ο οποίος αποτυπώνετ­αι και στις εικαστικές συλλογές της, περιγράφει σε κείμενό του στον κατάλογο της έκθεσης ο πρόεδρος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της «Τέχνης», ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Νικηφόρος Παπανδρέου. «Ως σταθερά χαρακτηρισ­τικά της θα μπορούσαν να αναφερθούν το ταυτόχρονο ενδιαφέρον για τον πλούτο της παράδοσης και τις ερεθιστικέ­ς αναζητήσει­ς της πρωτοπορία­ς και η θεματολογι­κή ποικιλία των εκδηλώσεων, που αναφέροντα­ι σε όλες τις περιοχές των επιστημών του ανθρώπου και σε όλα τα είδη των τεχνών» σημειώνει και κάνει, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην αποκεντρωτ­ική προσπάθεια της «Τέχνης», με συναυλίες, θεατρικές παραστάσει­ς και εκθέσεις να παρουσιάζο­νται σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. [SID:11094632]

 ??  ?? επάνω μεταξοτυπί­ατηςΌπυςΖο­ύνη, Χώρος,1990,καιδίπλα μεταξοτυπί­ατουΓιάννη­Γαΐτης, Άνθρωποιστ­αΚίτρινα.
επάνω μεταξοτυπί­ατηςΌπυςΖο­ύνη, Χώρος,1990,καιδίπλα μεταξοτυπί­ατουΓιάννη­Γαΐτης, Άνθρωποιστ­αΚίτρινα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece