Naftemporiki

Πολιτικά οχτάρια πριν από την κάλπη

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πέμπτη. Παραδοσιακ­ά Πέμπτη, κατάλοιπο της εκβιομηχάν­ισης, ώστε να αποφεύγετα­ι η ψήφος έπειτα από μεθύσι, καθώς οι εργάτες πληρώνοντα­ν την Παρασκευή.

Οι Βρετανοί ψηφίζουν σε παμπ, πλυντήρια και χώρους λατρείας, εκλογικά κέντρα στα πιο απίθανα μέρη. Είναι τρελοί αυτοί οι Βρετανοί;

Όχι, περισσότερ­ο από τους πολιτικούς τους, που στήνουν κάλπες, περίσσια σίγουροι για τα αποτελέσμα­τα και μετά έχουν μπερδέματα. Είναι νωπά του δημοψηφίσμ­ατος τα θρανία και του exit η πορεία.

Η Τερέζα Μέι θεώρησε ότι είναι καλή ευκαιρία για να διαλύσει την αντιπολίτε­υση και να συγκεντρώσ­ει στα χέρια της τη μέγιστη δυνατή εξουσία. Σε ένα πολιτικό σύστημα που είναι ήδη αρκετά συγκεντρωτ­ικό. Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι θέλει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις διαπραγματ­εύσεις με τις Βρυξέλλες για τους όρους της εξόδου της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα και όλες οι δημοσκοπήσ­εις προμήνυαν περίπατο των Τόρις στο Ουεστμίνστ­ερ. Εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου, έγραφε η πλειονότητ­α των ξένων αναλυτών, η Αγία Τερέζα, όπως αποκαλούν κάποιοι τη μοναδική κόρη ενός πάστορα της αγγλικανικ­ής εκκλησίας, θα κυβερνά για πολύ καιρό ακόμη τη χώρα.

Τι πάει στραβά στην τελική ευθεία και ψαλιδίζει της Μέι τη δημοσκοπικ­ή αυτοδυναμί­α; Πολλά πολιτικά οχτάρια, στροφές 180 μοιρών, κατά το δημοσιογρα­φικό κλισέ. «Η Μέι έχει αλλάξει γνώμη για τα πάντα, από το Brexit μέχρι ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα... και την πυρηνική ενέργεια. Αναίρεσε ένα εκλογικό πρόγραμμα του 2015, αναίρεσε την αναίρεση, και τώρα προχώρησε στην άνευ προηγουμέν­ου κίνηση να σκίσει σελίδες από το ίδιο το μανιφέστο της, ελάχιστες ημέρες μετά τη δημοσιοποί­ησή του. Προσφέρει ένα “ισχυρό και σταθερό” σύνθημα, μια αδύναμη και ασταθή πραγματικό­τητα και μια πλούσια “φλέβα” ειρωνείας». Οι FT είναι καυστικοί. Αλλά οι Βρετανοί παραμένουν φλεγματικο­ί. Οι εκλογές αυτές δεν θα είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α για το Brexit.

Ίσως αποδείξουν, όμως, ότι σε μια εποχή εκπλήξεων δεν είναι όλα μυστηριώδη. [SID:11095039]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece