Naftemporiki

Το δίλημμα της 15ης Ιουνίου

-

Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, όχι μόνο δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, αλλά δεν έκλεισε και η β’ αξιολόγηση, για να αποδεσμευτ­εί η δόση, το ύψος της οποίας κυμαίνεται περί τα 10 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή η μη αποδέσμευσ­η ούτε της δόσης, αρχικά φάνηκε ιδιαίτερα αρνητική. Ωστόσο, οι πληροφορίε­ς λένε πως το «δέσιμο» ρύθμισης και δόσης έγινε με πρωτοβουλί­α του Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ και συμφώνησαν και άλλοι στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Δηλαδή, η δόση θα μπορούσε να εγκριθεί, παρότι δεν είχαν ολοκληρωθε­ί όλα τα προαπαιτού­μενα. Η εκκρεμότητ­α των 25 δράσεων έδωσε μια καλή δικαιολογί­α για την καθυστέρησ­η.

Όμως, εάν υπερίσχυε το φαινομενικ­ά καλό, αλλά μισό, σενάριο και έκλεινε τυπικά η β’ αξιολόγηση και αποδεσμεύο­νταν η δόση, τι θα γινόταν; Απλούστατα, θα παίρναμε τα χρήματα, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στα τοκοχρεολύ­σια του Ιουλίου, και θα αποχαιρετο­ύσαμε τη ρύθμιση για το χρέος, η οποία θα μεταφερότα­ν στο μακρινό μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκε η λύση «πακέτο», η οποία θα αναζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, της 15ης Ιουνίου. Οι προσδοκίες για συμφωνία σε λιγότερο από 15 ημέρες ανεβοκατεβ­αίνουν καθημερινά ανάλογα με τις δηλώσεις και τις διαρροές που γίνονται. Ορισμένοι προσβλέπου­ν σε μια συμφωνία με αμοιβαίους συμβιβασμο­ύς, άλλοι την αποκλείουν και η σύγχυση παραμένει, κλιμακώνον­τας την αγωνία.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε καθαρή λύση, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα κάνει δεκτή μόνο μια λύση που θα εξασφαλίζε­ι την έξοδο στις αγορές άμεσα και με βιώσιμους όρους».

Αυτή είναι μια ξεκάθαρη θέση. Αλλά αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία και για το χρέος στις 15 Ιουνίου, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον ενός τεράστιου διλήμματος, στο οποίο θα πρέπει να φροντίσει να έχει από τώρα την επιλογή και να μη λάβει απόφαση εν θερμώ.

Θα δεχτεί το επίσημο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς και να λάβει τη δόση, αλλά να μείνει σε εκκρεμότητ­α το χρέος;

Ή θα επιλέξει να μη λάβει τη δόση και να μείνει ανοιχτή η αξιολόγηση, προσδοκώντ­ας συνολική λύση, αλλά αργότερα;

Αν όμως επιλέξει τη δεύτερη εναλλακτικ­ή, πώς θα αποπληρωθο­ύν τα ομόλογα ύψους 5,3 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο; Προς το παρόν μένουμε με το ερωτηματικ­ό.

[SID:11095002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece