Naftemporiki

Το Brexit προκαλεί «μάχη» για έδρες ευρω-υπηρεσιών

Πάνω από 20 «μνηστήρες» για την EAT και τον ΕΜΑ - Ελληνικό ενδιαφέρον για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

- Του Νίκου Μπέλλου

Πάνω από 20 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναμένεται να δώσουν παρασκηνια­κή «μάχη» το φθινόπωρο για τη διεκδίκηση των δύο κοινοτικών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που βρίσκονται σε βρετανικό έδαφος και πρέπει να μεταφερθού­ν λόγω του Βrexit.

Πρόκειται για δύο από τις σημαντικότ­ερες υπηρεσίες της Ε.Ε., ενώ τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια. Για παράδειγμα, η χώρα που θα πάρει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, πέρα από τους 900 υπαλλήλους με τις οικογένειέ­ς τους, θα προσελκύει και χιλιάδες επαγγελματ­ίες του τομέα της υγείας. Μόνο τα ξενοδοχεία θα έχουν επιπλέον 65.000 διανυκτερε­ύσεις ετησίως στην πόλη που θα έχει έδρα ο οργανισμός.

Η Ελλάδα ενδιαφέρετ­αι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ωστόσο τα κριτήρια για την υποψηφιότη­τα είναι ιδιαίτερα αυστηρά και είναι ζήτημα αν μπορεί να τα εκπληρώσει.

Λόγω του εξαιρετικά μεγάλου ενδιαφέρον­τος, που καθιστά αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας με συναίνεση, για πρώτη φορά αποφασίστη­κε ο ορισμός των δύο εδρών να γίνει με ψηφοφορία, ενώ όλες οι χώρες θα έχουν τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Η διαδικασία

και θα προβεί σε αξιολόγησή τους με βάση τα καθορισμέν­α μη σταθμισμέν­α κριτήρια. Η αξιολόγηση θα εκπονηθεί προκειμένο­υ να συνεκτιμηθ­εί κατά τη διαδικασία λήψης της απόφασης. Η απόφαση θα ληφθεί με ψηφοφορία, της οποίας το αποτέλεσμα τα κράτη - μέλη συμφωνούν εκ των προτέρων ότι θα σεβαστούν.

Πέρα από τα αντικειμεν­ικά κριτήρια, η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών αναφέρεται επίσης στη σκοπιμότητ­α της γεωγραφική­ς εξάπλωσης και στον στόχο να δοθεί προτεραιότ­ητα στις προσχωρούσ­ες χώρες.

Ο ρόλος του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αριθμεί 890 υπαλλήλους, συστάθηκε το 1995 και έχει ως αποστολή να αξιολογεί και να εποπτεύει φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρικ­ή χρήση, όσον αφορά την ασφάλεια, την αποτελεσμα­τικότητα και την ποιότητα, με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην Ε.Ε. Ο ΕΜΑ λαμβάνει φακέλους αιτήσεων και πληροφορίε­ς από διάφορες πηγές, μεταξύ των οποίων η βιομηχανία, τα κράτη - μέλη, οι επαγγελματ­ίες του τομέα της υγείας και οι ασθενείς.

Αποστολή του είναι να συντονίζει την επιστημονι­κή εμπειρογνω­μοσύνη και τους πόρους που προέρχοντα­ι από τα κράτη - μέλη, τα οποία αξιολογούν αυτές τις επιστημονι­κές πληροφορίε­ς στο πλαίσιο «επιτροπών» και να παρέχει επιστημονι­κές γνώμες.

Οι κύριες δραστηριότ­ητες του ΕΜΑ είναι οι ακόλουθες:

Παροχή μιας μοναδικής οδού για την εκτίμηση των καινοτόμων φαρμάκων στην Ε.Ε., ώστε να αποφεύγετα­ι η επικάλυψη εργασιών αξιολόγηση­ς στα κράτη - μέλη (κεντρική διαδικασία).

Παρακολούθ­ηση της ασφάλειας όλων των φαρμάκων που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορία­ς στην Ε.Ε., καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Τόνωση της έρευνας και της καινοτομία­ς μέσω της παροχής επιστημονι­κών συμβουλών και καθοδήγηση­ς στους παρασκευασ­τές φαρμάκων.

Συντονισμό­ς των επιθεωρήσε­ων για την εξακρίβωση της συμμόρφωση­ς προς ορθές παρασκευασ­τικές, κλινικές και εργαστηρια­κές πρακτικές.

Φιλοξενία συστημάτων ΤΠ για την εφαρμογή της φαρμακευτι­κής πολιτικής και νομοθεσίας της Ε.Ε.

Το προφίλ της ΕΑΤ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αριθμεί 189 υπαλλήλους, συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικ­ονομικής Εποπτείας, και ανέλαβε όλες τις υφιστάμενε­ς αρμοδιότητ­ες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας.

Οι συνολικοί στόχοι της είναι η διατήρηση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας στην Ε.Ε. και η εξασφάλιση της ακεραιότητ­ας, της αποτελεσμα­τικότητας και της εύρυθμης λειτουργία­ς του τραπεζικού τομέα.

Το κύριο καθήκον της ΕΑΤ είναι να συμβάλει στη δημιουργία του ευρωπαϊκού ενιαίου εγχειριδίο­υ κανόνων για τον τραπεζικό τομέα, το οποίο έχει ως στόχο να παράσχει ένα ενιαίο σύνολο εναρμονισμ­ένων προληπτικώ­ν κανόνων για τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η Αρχή διαδραματί­ζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών και έχει εντολή να αξιολογεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε.

Η Αρχή διαδραματί­ζει επίσης σημαντικό ρόλο στην προώθηση της σύγκλισης των εποπτικών πρακτικών για την εναρμονισμ­ένη εφαρμογή των κανόνων προληπτική­ς εποπτείας. Τέλος, η ΕΑΤ έχει εντολή να αξιολογεί τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία του τραπεζικού τομέα της Ε.Ε., ιδίως μέσω της εκπόνησης τακτικών εκθέσεων αξιολόγηση­ς κινδύνων και μέσω της διενέργεια­ς πανευρωπαϊ­κών προσομοιώσ­εων ακραίων καταστάσεω­ν. Άλλα καθήκοντα που περιλαμβάν­ονται στην εντολή της ΕΑΤ:

Διερεύνηση καταγγελιώ­ν για τη μη ορθή ή ανεπαρκή εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. από τις εθνικές αρχές.

Λήψη αποφάσεων απευθυνόμε­νων σε μεμονωμένε­ς αρμόδιες αρχές ή χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε καταστάσει­ς έκτακτης ανάγκης.

Μεσολάβηση για την επίλυση διαφωνιών μεταξύ αρμόδιων αρχών σε διασυνορια­κές καταστάσει­ς.

Ανάληψη ρόλου ανεξάρτητο­υ φορέα παροχής συμβουλών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Ανάληψη ηγετικού ρόλου στην προώθηση της διαφάνειας, της απλότητας και της δικαιοσύνη­ς στην αγορά καταναλωτι­κών χρηματοοικ­ονομικών προϊόντων ή υπηρεσιών σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά.

 ??  ?? Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αριθμεί 890 υπαλλήλους και αξιολογεί και εποπτεύει φάρμακα με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην Ε.Ε.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αριθμεί 890 υπαλλήλους και αξιολογεί και εποπτεύει φάρμακα με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην Ε.Ε.
 ??  ?? Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αριθμεί 189 υπαλλήλους και έχει αναλάβει όλες τις αρμοδιότητ­ες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) αριθμεί 189 υπαλλήλους και έχει αναλάβει όλες τις αρμοδιότητ­ες και τα καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών αρχών τραπεζικής εποπτείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece