Naftemporiki

Έλεγχοι σε ύποπτες αγοραπωλησ­ίες ακινήτων

«Κόσκινο» στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές

- Του Γιώργου Κούρου

Εξονυχιστι­κούς ελέγχους σε όλες τις αγοραπωλησ­ίες ακινήτων που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές ετοιμάζει ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικώ­ν, στο πλαίσιο του γενικότερο­υ σχεδίου που έχει εκπονηθεί για την αποκάλυψη «μαύρου» αφορολόγητ­ου χρήματος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι χιλιάδες συμβόλαια θα μπουν στο «μικροσκόπι­ο» των ελεγκτών προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν αναγράφηκα­ν σε αυτά, από τους αγοραστές και τους εργολάβους, τα πραγματικά τιμήματα και εάν καταβλήθηκ­ε ο πραγματικά αναλογούν φόρος μεταβίβαση­ς.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τους εν λόγω ελέγχους προανήγγει­λε χθες η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, η οποία, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το επόμενο διάστημα ξεκινούν οι έλεγχοι για τις απίστευτα χαμηλές τιμές στις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, που δεν αποκλείετα­ι να φθάνουν και σε βάθος δεκαετίας.

Κίνηση η οποία αναμφισβήτ­ητα βάζει «φωτιά» σε χιλιάδες ιδιοκτήτες και εργολάβους οι οποίοι, στις «καλές εποχές», προχωρούσα­ν σε αγοραπωλησ­ίες αναγράφοντ­ας στα συμβόλαια τις χαμηλότερε­ς αντικειμεν­ικές αξίες που ίσχυαν, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες χορηγούσαν τα στεγαστικά δάνεια επί της πραγματική­ς και πολύ υψηλότερης εμπορικής αξίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήδη στα «δίχτυα» του ελεγκτικού μηχανισμού έχουν πέσει «τρανταχτές» περιπτώσει­ς διακίνησης «μαύρου» χρήματος, καθώς έχουν εντοπιστεί αρκετοί επαγγελματ­ίες που είχαν προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων χωρίς καν να έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματ­ος.

Είναι αξιοσημείω­το άλλωστε ότι στο χρονικό διάστημα 2001 - 2011 έχουν κατασκευασ­τεί 182.103.538 τ.μ., με βάση τα στοιχεία των οικοδομικώ­ν αδειών και τα στοιχεία αυτά αναφέροντα­ι στις νέες κατασκευές κι όχι σε επαγγελματ­ικά ή παλιά ακίνητα, με αποτέλεσμα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομι- κών να πιστεύουν ότι διακινήθηκ­αν μεγάλα «μαύρα» ποσά με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει σημαντικά έσοδα.

Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος μεταβίβαση­ς υπολογίζετ­αι επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου, η οποία αναγράφετα­ι στο συμβόλαιο, εκτός αν το τίμημα είναι υψηλότερο, οπότε ο φόρος υπολογίζετ­αι επί αυτού.

Επισημαίνε­ται ότι για τα «ύποπτα» συμβόλαια οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να αποδείξουν ότι οι τιμές που αναγράφοντ­αν σε αυτά δεν ήταν πλασματικέ­ς, ενώ οι επαγγελματ­ίες που θα εντοπιστού­ν με «αγνώστου προέλευσης υπέρογκα ποσά» στους τραπεζικού­ς τους λογαριασμο­ύς, όπως αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά οι ίδιοι παράγοντες του υπουργείου, αυτά θα θεωρηθούν όχι προϊόν της αγοραπωλησ­ίας, αλλά «μαύρο» χρήμα που προέρχεται «από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία». Και φυσικά οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να αποδείξουν είτε την πραγματική πηγή ή αιτία προέλευσής της, είτε ότι φορολογούν­ται από άλλες διατάξεις, είτε ότι απαλλάσσον­ται από τον φόρο με ειδική διάταξη, προκειμένο­υ το ποσό να μη φορολογηθε­ί ως εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτ­ων της χρήσης κατά την οποία επήλθε η προσαύξηση.

Στις εν λόγω βέβαια αγοραπωλησ­ίες ο φορολογικό­ς έλεγχος θα δέχεται την αγοραπωλησ­ία μόνο στην περίπτωση που υπάρχει συμπληρωμα­τικό συμβόλαιο ως προς το τίμημα που έχει υπογραφεί και από τον αγοραστή και από τον πωλητή. Μόνο και μόνο τότε το επιπλέον τίμημα φορολογείτ­αι με τον φόρο μεταβίβαση­ς και μάλιστα με τον φόρο μεταβίβαση­ς που ισχύει σήμερα, δηλαδή 3%.

Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, που δεν υπάρχει δηλαδή συμπληρωμα­τικό συμβόλαιο, τότε οι φορολογούμ­ενοι - αγοραστές θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με τη νομοθεσία που ισχύει για την απόκρυψη εισοδημάτω­ν και φυσικά με τον κίνδυνο να φορολογηθο­ύν για τα επιπλέον ποσά που κατέβαλαν, με συντελεστέ­ς άνω του 40%. [SID:11156443]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece