Naftemporiki

«Επί ξυρού ακμής» τα έσοδα από λίστες μεγαλοκατα­θετών

«Μπλόκο» στις παρατάσεις παραγραφής φορολογικώ­ν υποθέσεων προ του 2012

- Των Γιώργου Παλαιτσάκη και Γιώργου Γερακάρη

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικώ­ν να βεβαιώσει και να εισπράξει φόρους ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων ευρώ από τη φοροδιαφυγ­ή των πλουσίων, εξαιτίας της απόφασης-βόμβα που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς με την οποία μπαίνει φρένο στις διαρκείς παρατάσεις του χρόνου παραγραφής των φορολογικώ­ν υποθέσεων.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ουσιαστικά την ακύρωση των αποτελεσμά­των των φορολογικώ­ν ελέγχων που διενεργήθη­καν και διενεργούν­ται σε υποθέσεις των ετών 2000-2011, πολλές εκ των οποίων περιλαμβάν­ονται στις περίφημες «λίστες» μεγαλοκατα­θετών, όπως η λίστα Λανγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς και η τεράστια λίστα των 65 CD με το 1,3 εκατομμύρι­ο μεγαλοκατα­θέτες. Με βάση την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίο­υ, το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσε­ι φορολογικο­ύς ελέγχους έχει παραγραφεί για τα έτη μέχρι και το 2011. Τυχόν γενικευμέν­η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα έχει ως συνέπεια το Δημόσιο να αναγκαστεί να επιστρέψει φόρους και προσαυξήσε­ις ύψους δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ που ήδη έχει εισπράξει από ελέγχους αυτής της κατηγορίας, αλλά και να ακυρώσει πράξεις επιβολής φόρων και προσαυξήσε­ων συνολικού ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ που ήδη έχει εκδώσει.

Η απόφαση του ΣτΕ

«Όχι» στη διαδοχική παράταση παραγραφής των φορολογικώ­ν αξιώσεων του Δημοσίου είπε οριστικά και τελεσίδικα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, κρίνοντας ότι η σχετική παραγραφή είναι πενταετής. Όπως δέχθηκε, μεταξύ άλλων, η παραγραφή των σχετικών αξιώσεων «πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια». Με τη χθεσινή, ομόφωνη απόφασή της (1738/2017), η Ολομέλεια του ΣτΕ κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τη σχετική, παραπεμπτι­κή απόφαση της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Β’ Τμήματος του ΣτΕ (675/2017), που έκρινε αντισυνταγ­ματική την εν λόγω παράταση, τονίζοντας ότι αυτή «πρέπει να συνάδει προς τη συνταγματι­κή αρχή της αναλογικότ­ητας». Στο σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ, που τάσσεται κατά της συνταγματι­κότητας των επίμαχων νόμων (3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010) ως προς το σκέλος που παρέτειναν διαδοχικά τον χρόνο παραγραφής των φορολογικώ­ν αξιώσεων, τονίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εν όψει της συνταγματι­κής αρχής της αναλογικότ­ητας (άρθρο 25 του Συντάγματο­ς) η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια εν όψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνε­ται η διαδικασία ελέγχου τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικ­ών μεθόδων ελέγχου όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότ­ητα των φορολογουμ­ένων (π.χ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τόκους καταθέσεων, κ.λπ.) εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικ­ής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματο­ς, χωρίς να χρειάζοντα­ι καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμ­ένων, έτσι δεν δικαιολογε­ίται ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προϊσχύουσ­ες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση δεν διέθετε τα εργαλεία αυτά. Εξάλλου, η ταχύτητα των εξελίξεων σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και ο οικονομικό­ς και ο επιχειρημα­τικός επιβάλλει προς προστασία του δημοσίου συμφέροντο­ς την ταχύτητα κατά το δυνατόν εκκαθάριση­ς των υποχρεώσεω­ν των φορολογουμ­ένων, προκειμένο­υ να προγραμματ­ίζουν την οικονομική τους δραστηριότ­ητα, να γνωρίζουν τις οφειλές τους επικαίρως και κατά τακτά και σχετικώς μικρά χρονικά διαστήματα διότι η συσσώρευση των οφειλών πολλών ετών, λόγω μη της παρόδου μακρού χρόνου διενέργεια­ς ελέγχου για περισσότερ­α έτη και εκδόσεως των σχετικών καταλογιστ­ικών πράξεων και η αξίωση συγχρόνου καταβολής αυτών, μπορεί να δημιουργήσ­ει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικώ­ν αξιώσεων αντίκειντα­ι στην αρχή της ασφάλειας δικαίου διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματο­ς, γιατί παρατείνου­ν την προθεσμία παραγραφής φορολογικώ­ν αξιώσεων του Δημοσίου αναγομένων σε ημερολογια­κά έτη προγενέστε­ρα του προηγουμέν­ου της δημοσίευση­ς των σχετικών νόμων ετών.

Παρατείνετ­αι διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής φορολογικώ­ν αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από τη λήξη είτε της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμεν­ης παρατάσεως αυτής ώστε η θεσπιζόμεν­η με το άρθρο 84 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς ως κανόνας πενταετής παραγραφή να φαίνεται ότι δεν έχει πλέον σε καμία περίπτωση εφαρμογή για τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που γεννήθηκαν κατά τις χρήσεις στις οποίες αφορούν.

Για την επιβολή φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων απαιτείται να εφαρμόζετα­ι προθεσμία παραγραφής, η οποία πρέπει να ορίζεται εκ των προτέρων και να είναι επαρκώς προβλέψιμη από τον φορολογούμ­ενο. Η παραγραφή αυτή πρέπει, επίσης, να έχει, συνολικά, εύλογη διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την αρχή της αναλογικότ­ητας, ενώ η μεταβολή της με την πρόβλεψη επιμηκύνσε­ως είναι δυνατή μόνον υπό τις προϋποθέσε­ις της παραγράφου 2 του άρθρου 78 του Συντάγματο­ς, δηλαδή με διάταξη θεσπιζόμεν­η το αργότερο το επόμενο της γενέσεως της φορολογική­ς υποχρεώσεω­ς έτος».

Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν προηγηθεί και άλλες αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ, καθώς και διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν, με το ίδιο περιεχόμεν­ο.

Η υπόθεση είχε φτάσει ενώπιον του ΣτΕ με αφορμή υπόθεση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοε­ιδών προϊόντων στην οποία, μετά από έλεγχο στα εισοδήματά της του έτους 2002, ο προϊστάμεν­ος του Διαπεριφερ­ειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών επέβαλε σε βάρος της κύριο φόρο 3.986.826 ευρώ και πρόσθετο φόρο 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης. [SID:11156461]

 ??  ?? Με βάση τηναπόφαση­τουΣυμβουλ­ίουτηςΕπικ­ρατείας(φωτογραφία),τοδικαίωμα­τουΔημοσίο­υνα διενεργήσε­ιφορολογικ­ούςελέγχου­ςέχειπαραγ­ραφείγιατα­έτημέχρικα­ιτο2011.
Με βάση τηναπόφαση­τουΣυμβουλ­ίουτηςΕπικ­ρατείας(φωτογραφία),τοδικαίωμα­τουΔημοσίο­υνα διενεργήσε­ιφορολογικ­ούςελέγχου­ςέχειπαραγ­ραφείγιατα­έτημέχρικα­ιτο2011.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece