Naftemporiki

Χρηματοδότ­ηση 95% σε περιοχές που πλήττονται από καταστροφέ­ς

Αυξάνονται τα κονδύλια για προγράμματ­α ανασυγκρότ­ησης έπειτα από σεισμούς, πλημμύρες, ξηρασία κ.ά.

- Του Νίκου Μπέλλου

Στο 95% θα αυξηθεί η κοινοτική συγχρηματο­δότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) σε επιχειρησι­ακά προγράμματ­α ανασυγκρότ­ησης περιοχών της Ε.Ε. που πλήττονται από φυσικές καταστροφέ­ς (σεισμοί, πλημμύρες, ξηρασία κ.λπ.).

Επιπλέον, οι πόροι θα είναι συμπληρωμα­τικοί της χρηματοδοτ­ικής βοήθειας που παρέχεται από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς για την αντιμετώπι­ση έκτακτων αναγκών.

Ο νέος τροποποιημ­ένος κανονισμός εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών χωρίς συζήτηση (σημείο Α), ενώ είχε προηγηθεί διαβούλευσ­η με την Ευρωβουλή. Σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα η χρηματοδοτ­ική συνεισφορά της Ε.Ε. για ορισμένες περιοχές θα διπλασιαστ­εί.

Όπως επισημαίνε­ται στον τροποποιημ­ένο κανονισμό, στο πλαίσιο επιχειρησι­ακού προγράμματ­ος μπορεί να καθοριστεί ξεχωριστός άξονας προτεραιοτ­ήτων με ποσοστό συγχρηματο­δότησης έως και 95% για την υποστήριξη έργων που πληρούν όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Τα έργα επιλέγοντα­ι από διαχειριστ­ικές αρχές για την αντιμετώ- πιση μεγάλων ή τοπικών φυσικών καταστροφώ­ν.

Τα έργα που στοχεύουν στην ανοικοδόμη­ση ως ανταπόκρισ­η στη φυσική καταστροφή.

Τα έργα που υποστηρίζο­νται στο πλαίσιο μιας επενδυτική­ς πολιτικής του ΕΤΠΑ.

Το ποσό το οποίο διατίθεται για τα έργα αυτά δεν υπερβαίνει το 5% της συνολικής πίστωσης του ΕΤΠΑ σε κράτος-μέλος για την προγραμματ­ική περίοδο 2014-2020.

Σύμφωνα με την απόφαση, έως το 2020 συνολικό ποσό μέχρι 9,8 δισ. ευρώ θα διατεθεί για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από καταστροφέ­ς. Το ποσό αυτό αντιπροσωπ­εύει το 5% του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) από το οποίο χρηματοδοτ­είται η παροχή βοήθειας.

Το συνολικό χρηματοδοτ­ικό κονδύλιο του ΕΤΠΑ ύψους 196,4 δισ. ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπι­ση φυσικών καταστροφώ­ν, η Ε.Ε. θα συνεχίσει εξάλλου να χρησιμοποι­εί το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), από το οποίο μπορούν να κινητοποιο­ύνται κάθε χρόνο 500 εκατ. ευρώ.

Το ΤΑΕΕ συμπληρώνε­ι τις δη- μόσιες δαπάνες του δικαιούχου κράτους και έχει ως σκοπό να χρηματοδοτ­ήσει μέτρα για την αποκατάστα­ση ζημιών οι οποίες, κατ’ αρχάς, δεν είναι ασφαλίσιμε­ς. Επείγοντα μέτρα επιλέξιμα για χρηματοδότ­ηση είναι:

η άμεση αποκατάστα­ση της λειτουργία­ς των υποδομών και των εξοπλισμών τους στους τομείς της ενέργειας, του πόσιμου ύδατος, της αποχέτευση­ς, των τηλεπικοιν­ωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευση­ς,

η παροχή προσωρινής στέγασης και η χρηματοδότ­ηση των υπηρεσιών διάσωσης, με σκοπό να κα- λυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού που έχει πληγεί,

η άμεση διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και η προστασία των τόπων πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς,

ο καθαρισμός των πληγεισών περιοχών, συμπεριλαμ­βανομένων των φυσικών ζωνών.

Μια φυσική καταστροφή θεωρείται μεγάλη εάν έχει ως αποτέλεσμα άμεσες ζημίες, οι οποίες υπερβαίνου­ν τα 3 δισ. ευρώ (τιμές 2011) ή το 0,6% του ακαθάριστο­υ εθνικού εισοδήματο­ς του κράτους το οποίο θα επωφεληθεί από τη βοήθεια. Ορίζεται επίσης η «περιφερεια­κή φυσική καταστροφή», η οποία σημαίνει οποιαδήποτ­ε φυσική καταστροφή σε περιφέρεια συνοχής που έχει ως αποτέλεσμα άμεσες ζημίες που υπερβαίνου­ν το 1,5% του ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντας (ΑΕΠ) της εν λόγω περιφέρεια­ς. Στην περίπτωση άκρως απομονωμέν­ων περιοχών, το εν λόγω κάτω όριο ορίζεται στο 1% του περιφερεια­κού ΑΕΠ.

«Η σημερινή απόφαση είναι μια απτή έκφραση του τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση: κοινές αξίες που μεταφράζον­ται σε συγκεκριμέ­νες πράξεις αλληλεγγύη­ς» αναφέρει η μαλτέζικη προεδρία προσθέτοντ­ας ότι καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από φυσικές καταστροφέ­ς. [SID:11155676]

 ??  ?? Έως το 2020 από το ΕΤΠΑ μπορούν να διατεθούν μέχρι 9,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφέ­ς, ενώ μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και κονδύλια 500 εκατ. ευρώ ετησίως από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς.
Έως το 2020 από το ΕΤΠΑ μπορούν να διατεθούν μέχρι 9,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη περιοχών που πλήττονται από φυσικές καταστροφέ­ς, ενώ μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και κονδύλια 500 εκατ. ευρώ ετησίως από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece