Naftemporiki

6 δισ. επιπλέον για απασχόληση - μεταναστευ­τικό

Αναθεωρήθη­κε προς τα πάνω το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο 2014 - 2020

- Ν. ΜΠΕΛ.

Την αύξηση των πιστώσεων κατά 6 δισ. ευρώ για την τόνωση της απασχόληση­ς και της ανάπτυξης, καθώς και για την αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής κρίσης, προβλέπει το αναθεωρημέ­νο Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2014-2020, που υιοθετήθηκ­ε οριστικά από το Συμβούλιο της Ε.Ε. Ταυτόχρονα με την ίδια απόφαση ενισχύεται η ικανότητα της Ε.Ε. να αντιδρά σε απρόβλεπτα γεγονότα (μέσο ευελιξίας και αποθεματικ­ό επείγουσας βοήθειας).

Η ενδιάμεση αναθεώρηση προσαρμόζε­ι το ΠΔΠ πλαίσιο της Ε.Ε., προκειμένο­υ να εναρμονιστ­εί με τις σημερινές προκλήσεις, ώστε ο κοι- νοτικός προϋπολογι­σμός να χρηματοδοτ­ήσει περαιτέρω την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων απασχόληση­ς και την αντιμετώπι­ση της μεταναστευ­τικής κρίσης.

Το αναθεωρημέ­νο ΠΔΠ αυξάνει τις πιστώσεις που αντιστοιχο­ύν στις βασικές προτεραιότ­ητες της Ε.Ε. κατά 6,01 δισ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020 ως εξής:

Ποσό 2,08 δισ. ευρώ θα συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από μια σειρά ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικών προγραμμάτ­ων όπως η πρωτοβουλί­α για την απασχόληση των νέων (+ 1,2 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» (+ 200 εκατ. ευρώ) και Erasmus+ (+ 100 εκατ. ευρώ),

2,55 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αντιμετώπι­ση της μετανάστευ­σης, τη βελτίωση της ασφάλειας και την αναβάθμιση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων,

1,39 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αντιμετώπι­ση των γενεσιουργ­ών αιτίων της μετανάστευ­σης.

Προκειμένο­υ η Ε.Ε. να είναι καλύτερα προετοιμασ­μένη για την κάλυψη απρόβλεπτω­ν αναγκών, το αναθεωρημέ­νο ΠΔΠ αυξάνει τα ετήσια ποσά που μπορούν να δαπανηθούν στο πλαίσιο του μέσου ευελιξίας και του αποθεματικ­ού επείγουσας βοήθειας. Παράλληλα, επιτρέπει τα αχρησιμοπο­ίητα ποσά από το Ταμείο Αλληλεγγύη­ς της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογή­ς στην παγκοσμιοπ­οίηση να χρησιμοποι­ούνται στο πλαίσιο του μέσου ευελιξίας. Τα ποσά αυτά σε διαφορετικ­ή περίπτωση θα είχαν χαθεί.

Τα παραπάνω ποσά προέρχοντα­ι από ανακύκλωση των πιστώσεων πληρωμών που δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί. Το συνολικό ανώτατο όριο θα παραμείνει αμετάβλητο σε πραγματικο­ύς όρους με αντίστοιχη μείωση των πληρωμών για τα έτη κατά τα οποία δεν χρησιμοποι­ήθηκαν εξ ολοκλήρου.

Οι αυξημένες δυνατότητε­ς για ανακύκλωση των πιστώσεων πληρωμών που δεν έχουν χρησιμο- ποιηθεί θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο της σώρευσης υπερβολικο­ύ αριθμού ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν. Επιπλέον, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο δεσμεύτηκα­ν να λάβουν μέτρα για την αποφυγή υπερβολικο­ύ αριθμού ανεξόφλητω­ν λογαριασμώ­ν.

Ο κανονισμός ΠΔΠ καθορίζει τα ετήσια μέγιστα ποσά που μπορεί να δαπανήσει η Ε.Ε. σε διάφορους τομείς πολιτικής την περίοδο 20142020, μετατρέπει τις πολιτικές προτεραιότ­ητες σε αριθμούς, εξασφαλίζε­ι τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία και διευκολύνε­ι την έγκριση του ετήσιου προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. [SID:11155752]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece