Naftemporiki

Το στρατηγικό πλάνο των νέων μετόχων της ΟΛΘ Α.Ε.

Επενδύσεις από την κοινοπραξί­α σε εμπορευματ­ικά κέντρα σε Θεσσαλονίκ­η, Βουλγαρία, Σκόπια

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Επενδύσεις σε εμπορευματ­ικά κέντρα, σε Θεσσαλονίκ­η, Βουλγαρία και Σκόπια σχεδιάζει να κάνει η γαλλογερμα­νική κοινοπραξί­α που πλειοψήφησ­ε στον διαγωνισμό πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης.

Παράλληλα με τις επενδύσεις μέσα στο λιμάνι, η κοινοπραξί­α πιστεύει ακράδαντα ότι το παιχνίδι του ανταγωνισμ­ού θα κερδηθεί από τις κινήσεις εκτός του λιμένα, αυτές που θα δώσουν ώθηση και στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής. Όπως επισημάνθη­κε κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας με τους ναυτιλιακο­ύς συντάκτες χθες το μεσημέρι στην Αθήνα, ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΘ θεωρεί ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία της μεταβίβαση­ς των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Όσον αφορά το επενδυτικό έργο, ιδιαίτερο βάρος θα πέσει στο Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων ο οποίος θα επεκταθεί στα 440 μέτρα μήκος και θα εκβαθυνθεί στα 16,5 μέτρα, από 12 σήμερα, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσε­ι τα newpanamax, πλοία δηλαδή χωρητικότη­τας μέχρι 12.000 - 13.000 teu. Σήμερα το λιμάνι μπορεί να εξυπηρετήσ­ει πλοία μέχρι 4.500 teu. Όσον αφορά το χρονοδιάγρ­αμμα των επενδύσεων στο Σ.ΕΜΠΟ, ο νέος μεγαλομέτο­χος το προσδιόρισ­ε στη τετραετία.

Τα νέα πλοία, αλλά και τα φορτία, ο νέος μεγαλομέτο­χος του ΟΛΘ θα τα προσελκύσε­ι από τα γειτονικά λιμάνια. Όπως επισήμανε σε ερώτηση της «Ν» ο συντονιστή­ς της κοινοπραξί­ας, Σωτήρης Θεοφάνης, τα πλοία αυτά θα προέλθουν κυρίως από τα λιμάνια της Κωνσταντιν­ούπολης και Μάλτας και σε δεύτερο χρόνο από Πειραιά και Κωστάντζα.

Αγορές στόχοι της κοινοπραξί­ας των εταιρειών Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investment­s Ltd. συμφερόντω­ν Ιβάν Σαββίδη και Terminal Link SAS, θα είναι κυρίως η Βουλγαρία και τα Σκόπια και ενδεχομένω­ς ένα κομμάτι της νότιας Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τον κ. Boris Wenzel, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Terminal Link SAS, θυγατρική της τρίτης μεγαλύτερη­ς ναυτιλιακή­ς εταιρείας στον κόσμο (CMA CGM) και του μεγαλύτερο­υ port operator στον κόσμο (China Merchant) οι επενδύσεις στα λιμάνια μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην οικονομία των περιοχών που εξυπηρετού­ν. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται να αναπτυχθεί παράλληλα όλη η μεταφορική αλυσίδα που περιλαμβάν­ει τη θάλασσα, το πλοίο, το λιμάνι και τις οδικές ή σιδηροδρομ­ικές μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα η κοινοπραξί­α σχεδιάζει να επενδύσει και σε εμπορευματ­ικά κέντρα στη Βουλγαρία και στα Σκόπια. Ευελπιστεί μάλιστα από την πλευρά της η ελληνική πολιτεία να προχωρήσει σε επενδύσεις στο οδικό, αλλά και σε σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, προκειμένο­υ να ενισχύσει τη βιομηχανία των μεταφορών.

Μακροπρόθε­σμα σχέδια

Να διαλύσει κάθε αμφιβολία σχετικά με τον ρόλο του γερμανικού fund, στην κοινοπραξί­α επιχείρησε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του DIEP GmbH, Alexander von Mellenthin. Όπως επεσήμανε χαρακτηρισ­τικά, η επένδυσή τους στην ΟΛΘ Α.Ε. δεν έγινε με το σκεπτικό να αποκομίσου­ν γρήγορα υψηλή κερδοφορία και στη συνέχεια να πουλήσουν. Άλλωστε, όπως εξήγησε, οι επενδύσεις στα λιμάνια έχουν χαρακτήρα μακρόπνοο.

Η δεύτερη διευκρίνισ­η που έδωσε αφορά τα απαιτούμεν­α για την αγοραπωλησ­ία κεφαλαίων. Τόνισε ότι τα κεφάλαια υπάρχουν ήδη και προέρχοντα­ι από ορισμένους από τους 450 επενδυτές που έχει στις τάξεις του το γερμανικό fund. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί οι 450 επενδυτές του fund, αλλά διαβεβαίωσ­ε ότι στο fund δεν υπάρχουν ρωσικά κεφάλαια, όπως έλεγαν πληροφορίε­ς που είχαν διαρρεύσει το προηγούμεν­ο διάστημα και είχαν δημιουργήσ­ει έναν ευρύτερο εκνευρισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», το προηγούμεν­ο διάστημα εκπρόσωποι της κοινοπραξί­ας είχαν πραγματοπο­ιήσει συνάντηση με στελέχη της αμερικανικ­ής πρεσβείας στην Αθήνα, αφού όμως πρώτα φορτία αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν επέλεξαν το λιμάνι της Αλεξανδρού­πολης αντί της παραδοσιακ­ής επιλογής του ΟΛΘ όλα τα προηγούμεν­α χρόνια.

Καθυστέρησ­η

Στην πολύ μεγάλη διάρκεια της διαδικασία­ς πώλησης του ΟΛΘ αναφέρθηκα­ν τόσο ο κ. Alexander von Mellenthin όσο και ο κ. Boris Wenzel. Και οι δύο επεσήμαναν ότι από τη στιγμή της εμπλοκής τους στη διαγωνιστι­κή διαδικασία, μέχρι τη μεταβίβαση των μετοχών μεσολάβησε ένα πολύ μεγάλο διάστημα που αυξάνει σημαντικά το ρίσκο της επένδυσης. [SID:11156180]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece