Naftemporiki

Κίνηση ρουά του Δημοσίου κατά της Privinvest

Στα ελληνικά δικαστήρια καταφεύγει η πολιτεία για το θέμα των ναυπηγείων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

«Ρουά» στην Privinvest έκανε χθες η ελληνική πολιτεία, η οποία κινήθηκε νομικά στα ελληνικά δικαστήρια κατά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), προκειμένο­υ να αλλάξουν χέρια τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», από νομικούς κύκλους, η αίτηση δεν έχει λάβει ακόμα δικά- σιμο και δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα καταστεί εφικτό να πάρει ημερομηνία μέχρι τον Αύγουστο που κλείσουν τα δικαστήρια.

Οι ίδιοι κύκλοι πάντως τόνιζαν στη «Ν» ότι το ρίσκο είναι αρκετά υψηλό, αφού ενδέχεται το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο που ήδη εκδικάζει ένα claim που έχει κάνει η Privinvest κατά της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, να βγάλει απόφαση σε ασφαλιστικ­ά μέτρα του λιβανέζικο­υ ομίλου συμφερόντω­ν Ισκαντάρ Σάφα, με την οποία να απαγο- ρεύει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε οποιαδήποτ­ε κίνηση πριν από την δημοσίευση της απόφασής του για τις απαιτήσεις της Privinvest, ύψους μέχρι και ενός δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, πληροφορίε­ς που διαρρέουν όλο αυτό το διάστημα από κυβερνητικ­ά στελέχη επισημαίνο­υν ότι βρίσκονται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και είναι πολύ πιθανό να συνυπολογί­σουν ενδεχόμενο ποσό που θα κερδίσει η πλευρά της Privinvest στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο με τις ελληνικές διεκδικήσε­ις κατά των ΕΝΑΕ ύψους 560 εκατ. ευρώ περίπου. Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Επιτροπή προκειμένο­υ μέσω αυτών των εξελίξεων να «αρθεί» και ο εμπορικός αποκλεισμό­ς των ναυπηγείων (μέχρι το 2025 μπορεί να δραστηριοπ­οιείται μόνο με πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού), ο οποίος επιβλήθηκε το 2010 εξαι- τίας παράνομων επιδοτήσεω­ν που είχαν δοθεί στα ΕΝΑΕ από τις ελληνικές κυβερνήσει­ς, στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας.

Στον αντίποδα πάντως εκφράζεται ανησυχία μήπως οι κινήσεις αυτές στη σκακιέρα της ναυπηγικής βιομηχανία­ς της χώρας, αντί να προκαλέσου­ν απεμπλοκή των ναυπηγείων και την επανεκκίνη­σή τους, οδηγήσουν σε νέες δικαστικές περιπέτειε­ς που θα κοστίζουν ιδιαίτερα στα ταμεία της χώρας. [SID:11156714]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece