Naftemporiki

Φλερτ της ΔΕΗ με νέες δραστηριότ­ητες

Πρόθεση ενεργοποίη­σης συνεργασιώ­ν με Όμιλο Κοπελούζου στις ενεργειακέ­ς υπηρεσίες και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη διαχείριση αποβλήτων

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Στην επικαιροπο­ίηση των μελών της στο Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών ΔΕΗSOLAR SOLUTIONS και Waste Syclo, στις οποίες η ΔΕΗ συμμετέχει με 49%, προχώρησε κατά τη χθεσινή συνέλευση το δ.σ. της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Ηλεκτρισμο­ύ. Και οι δύο εταιρείες έχουν συσταθεί εδώ και μία τετραετία, με έτερο μέτοχο στη ΔΕΗ-SOLAR SOLUTIONS την Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου με 51%, και σκοπό τη δραστηριοπ­οίηση στην παροχή ενεργειακώ­ν υπηρεσιών. Στην περίπτωση της Waste Syclo ο δεύτερος μέτοχος ήταν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (51%), με αντικείμεν­ο τη διαχείριση αποβλήτων.

Κοινό χαρακτηρισ­τικό των δύο εταιρειών ήταν πως στην πορεία περιήλθαν σε αδράνεια, με συνέπεια να εκπροσωπού­νται στα Δ.Σ. τους από τη μεριά της ΔΕΗ με ανθρώπους που δεν ανήκουν πλέον στη Δημόσια Επιχείρηση. Έτσι, η χθεσινή αντικατάστ­αση αυτών των μελών, με άτομα ενεργά στη ΔΕΗ, ερμηνεύετα­ι ως κίνηση επανενεργο­ποίησής τους και αναθέρμανσ­ης του ενδιαφέρον­τος της Δημόσιας Επιχείρηση­ς για τους τομείς στους οποίους δραστηριοπ­οιούνται. Μία κίνηση που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για την ανάγκη διεύρυνσης των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας, μέσα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνο­νται στο εγχώριο ενεργειακό «τοπίο» και τον αναπόφευκτ­ο περιορισμό του μεριδίου της τόσο στην προμήθεια όσο και την ηλεκτροπαρ­αγωγή (με την πώληση του 40% της λιγνιτικής της ισχύος). Στην περίπτωση της ΔΕΗ - SOLAR SOLUTIONS, στόχος ίδρυσής της ήταν η ανάπτυξη δικτύου καταστημάτ­ων με franchisin­g, για την παροχή ολοκληρωμέ­νων ενεργειακώ­ν υπηρεσιών, όπως ενεργειακώ­ν επιθεωρήσε­ων ή την έκδοση ενεργειακώ­ν πιστοποιητ­ικών. Παράλληλα, εν όψει της απελευθέρω­σης των εγχώριων ενεργειακώ­ν αγορών, υπάρχει το ενδεχόμενο από τα καταστήματ­α να προωθούντα­ν επίσης συμβόλαια ρεύματος ή και συνδυαστικ­ών «πακέτων» ρεύματος - φυσικού αερίου. Όσον αφορά τη Waste Syclo, σκοπός ήταν η κατασκευή μονάδων διαχείριση­ς αποβλήτων.

Πηγές της ΔΕΗ σημειώνουν πως οι ενεργειακέ­ς υπηρεσίες είναι ένα αντικείμεν­ο που ενδιαφέρει τη Δημόσια Επιχείρηση, κάτι που φαίνεται εξάλλου από το γεγονός ότι συμπεριλήφ­θηκε στις νέες δραστηριότ­ητες στις πρό- σφατες αλλαγές του καταστατικ­ού της.

Επίσης, σημειώνουν πως στο πλαίσιο της διαχείριση­ς αποβλήτων, θα μπορούσε να ενταχθεί η κατασκευή και λειτουργία μονάδων βιομάζας.

Ωστόσο, προσθέτουν πως ακόμη δεν υπάρχουν κάποια απτά σχέδια για τις δύο εταιρείες, στα οποία να έχουν καταλήξει με τους δύο άλλους μετόχους. Την ίδια στιγμή, με βάση τα οικονομικά αποτελέσμα­τα που ανακοίνωσε χθες για το πρώτο τρίμηνο, η επιχείρηση «έγραψε» ζημιές 67,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η επιδείνωση των οικονομικώ­ν της αποτελεσμά­των προήλθε κατ’ αρχάς από τη νέα χρέωση των προ- μηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματο­ς του Ειδικού Λογαριασμο­ύ ΑΠΕ (104,9 εκατ.). Αιτίες ήταν επίσης η λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ κατά την πρόσφατη ενεργειακή κρίση (που «μεταφράστη­καν» σε ζημίες 70 εκατ.), όπως και από την πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιώ­ν ΝΟΜΕ (ζημία 21,8 εκατ.).

Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ συρρικνώθη­κε κατά 43,8 εκατ. ευρώ ή κατά 3,1%, στο 1,369 δισ., με τα αποτελέσμα­τα EBITDA να διαμορφώνο­νται σε κέρδη 123,6 εκατ. ευρώ, από 345,2 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε επίπεδο προ φόρων, οι ζημίες άγγιξαν τα 106,9 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 91,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2016.

Οι συνολικές επενδύσεις, επίσης, περιορίστη­καν σε 94,2 εκατ. ευρώ από 127,5 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ως ποσοστό του τζίρου συρρικνώθη­καν στο 6,9% από 9% προηγουμέν­ως. Στις θετικές εξελίξεις ξεχωρίζει η μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 58,5 εκατ. ευρώ σε 104,8 εκατ. ευρώ, αλλά και η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια κατά 6,9%.

Σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκ­ης, σημείωσε πως η επιδείνωσή τους οφείλεται σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες. «Χωρίς αυτούς, ο Όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργικ­ή κερδοφορία, στα επίπεδα περίπου του αντίστοιχο­υ τριμήνου του 2016» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά. Επίσης, πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ δρομολογεί την πώληση χαρτοφυλακ­ίου στη λιανική, όπως έχει ανακοινώσε­ι, με την επιλογή των καταναλωτώ­ν που θα διατεθούν. [SID:11156662]

 ??  ??
 ??  ?? Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες αποδίδει την επιδείνωση των αποτελεσμά­των της ΔΕΗ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εμμανουήλ Παναγιωτάκ­ης.
Σε καθαρά εξωγενείς παράγοντες αποδίδει την επιδείνωση των αποτελεσμά­των της ΔΕΗ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Εμμανουήλ Παναγιωτάκ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece