Naftemporiki

Επένδυση 63 εκατ. ευρώ της Chipita στη Σλοβακία

Νέα μονάδα παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας θα λειτουργήσ­ει το καλοκαίρι του 2019

- Της Δανάης Αλεξάκη

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η δημιουργία της νέας μονάδας παραγωγής της Chipita στη Σλοβακία, επένδυση ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς από τον τοπικό Τύπο της Σλοβακίας, το νέο εργοστάσιο προγραμματ­ίζεται να λειτουργήσ­ει το καλοκαίρι του 2019.

Το επενδυτικό σχέδιο που κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές του Οργανισμού Επενδύσεων, Εμπορίου και Ανάπτυξης της χώρας (SARIO) προβλέπει τη δημιουργία εργοστασίο­υ με τέσσερις γραμμές παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, χώρους γραφείων, κέντρο ενέργειας και εγκαταστάσ­εις αποθήκευση­ς. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσ­ει πάνω από 600 νέες θέσεις εργασίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή περισσότερ­ων από 72.000 τόνων προϊόντων αρτοποιίας ετησίως, που σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο αντιπροσωπ­εύουν περίπου το ήμισυ της σημερινής εθνικής παραγωγής στη Σλοβακία.

Το μεγάλο «αρτοποιείο» της Chipita θα κατασκευασ­τεί σε μια έκταση 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή Kostolne Kracany, κοντά στην Dunajska Streda (περιοχή Trnava), πέριξ της οποίας υπάρχουν αρκετοί μύλοι για την προμήθεια αλεύρων. Στη νέα μονάδα θα παράγονται τα πιο γνωστά brand της εταιρείας συμπεριλαμ­βανομένων των κρουασάν «7 days» και των «Bake Rolls». Σημειώνετα­ι ότι η θυγατρική Chipita Slovakia λειτουργεί από το 2004, με βασική δραστηριότ­ητα την εισαγωγή και διανομή των προϊόντων. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 10 άτομα, εμφανίζοντ­ας έσοδα της τάξεως των 8,7 εκατ. ευρώ και κέρδη ύψους 450 χιλ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική πορεία που καταγράφει ο όμιλος Chipita εντός και εκτός Ελλάδος επιτρέπει την ανάπτυξη σχεδιασμών παραγωγικώ­ν επενδύσεων από την Ασία και την Ευρώπη έως την Αφρική.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, πέρα από τη Σλοβακία, στην παρούσα φάση ενισχύεται και η μονάδα στην Πολωνία όπου έχει δρομολογηθ­εί και τρίτη επέκταση που προγραμματ­ίζεται να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2018. Μέσα από την επέκταση της παραγωγική­ς δυναμικότη­τας της μονάδας στην Πολωνία, η Chipita θα καλύψει την αύξηση της ζήτησης στην τοπική αγορά, αλλά και στην αγορά της Γερμανίας.

Επίσης, η Chipita την περσινή χρονιά προχώρησε στη δη- μιουργία κοινοπραξί­ας με την εταιρεία Munchy’s για την κατασκευή εργοστασίο­υ στη Μαλαισία, ενώ τον φετινό Μάρτιο προχώρησε σε υπογραφή συμφωνίας για τη σύσταση κοινοπραξί­ας με τον ινδικό όμιλο Britannia, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργεί­ται νέα εταιρεία που θα φέρει την επωνυμία Britchip Ltd. Η συμφωνία για το joint venture προβλέπει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής κρουασάν, επένδυση ύψους 14,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι ο όμιλος Chipita διαθέτει 11 εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία, λειτουργών­τας 38 γραμμές παραγωγής. Επίσης, διαθέτει 6 εργοστάσια και 28 γραμμές παραγωγής σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία όπου δραστηριοπ­οιείται μέσω στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν.

Όσον αφορά την πορεία των μεγεθών του ομίλου της Chipita υπολογίζετ­αι ότι εμφάνισαν το 2016 ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 18% έως 20%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιευμέ­νου ισολογισμο­ύ το 2015, οι συνολικές δραστηριότ­ητες απέφεραν έσοδα της τάξεως των 389 εκατ. ευρώ. [SID:11155961]

 ??  ?? Εκτός από τη νέα μονάδα παραγωγής που ετοιμάζει στη Σλοβακία, ο όμιλος Chipita διαθέτει ακόμη 11 εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.
Εκτός από τη νέα μονάδα παραγωγής που ετοιμάζει στη Σλοβακία, ο όμιλος Chipita διαθέτει ακόμη 11 εργοστάσια σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ινδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και Τουρκία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece