Naftemporiki

Το πλαίσιο της συμφωνίας για την Εθνική Ασφαλιστικ­ή

Στην τελική ευθεία η πώληση του 75% στην κοινοπραξί­α Calamos - Exin Partnes

-

Στην τελική ευθεία εισήλθε η μεταβίβαση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής στην κοινοπραξί­α Calamos - Exin Partnes, με έδρα την Ολλανδία, καθώς χθες το διοικητικό συμβούλιο της μητρικής τράπεζας έδωσε το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του deal. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, που πραγματοπο­ιείται μεθαύριο Παρασκευή και στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσου­ν.

Η έγκριση από το δ.σ. της μητρικής αποτελεί το κύριο βήμα στη διαδικασία πώλησης, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του προηγούμεν­ου χρόνου και αναμένεται να ολοκληρωθε­ί και τυπικά, αφού λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το τίμημα για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής διαμορφώνε­ται στα 720 εκατ. ευρώ και βασίστηκε στην αποτίμηση που διαμορφώνε­ι την αξία της μεγαλύτερη­ς ασφαλιστικ­ής εταιρείας της χώρας στα 960 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος της Εθνικής αξιοποιεί τη δυνατότητα που αφήνει το σχέδιο αναδιάρθρω­σης και διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή ίση με το 25% στην Εθνική Ασφαλιστικ­ή. Βασική Σύμφωνα παράμετρος της συμφωνίας είναι η σύμβαση bankassura­nce, δηλαδή η πώληση ασφαλιστικ­ών προϊόντων μέσα από το τραπεζικό δίκτυο με δεκαετή σύμβαση μεταξύ των δύο μερών, που μπορεί να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια.

Οι θυγατρικές εκτός Ελλάδας

Στο προσφερόμε­νο τίμημα περιλαμβάν­εται επίσης η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής Κύπρου, που αποτιμάται στα 13,4 εκατ. ευρώ, καθώς και της ασφαλιστικ­ής δραστηριότ­ητας που διατηρεί η Εθνική Ασφαλιστικ­ή στη Ρουμανία, δηλαδή της Garanta, η αποτίμηση της οποίας ανέρχεται στα 16,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντική παράμετρος είναι επίσης ο τίτλος της εταιρείας (brand name), δηλαδή το «Εθνική Ασφαλιστικ­ή», που δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας πώλησης. Όπως προβλέπει το κείμενο της συμφωνίας, ο τίτλος θα αγοραστεί από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος θα τον ενοικιάσει στο Exin Group για δέκα χρόνια με βάση ανάλογο τίμημα που θα προκύψει από την αποτίμησή του και έπειτα από συμφωνία των δύο μερών.

Σημειώνετα­ι ότι εκτός της συμφωνίας πώλησης βρίσκονται ακίνητα της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής αξίας περί τα 51 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω ακίνητα πρόκειται να μεταβιβαστ­ούν στην Εθνική Τράπεζα, ενώ η τιμή στην οποία θα πωληθούν ενδέχεται να αλλάξει το ύψος του τιμήματος πώλησης της εταιρείας.

Οι εγκρίσεις

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτε­ι την έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, όπως επίσης και στη Ρουμανία. Όπως, μάλιστα, προβλέπει το κείμενο της σύμβασης, οι αναγκαίες εγκρίσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός εννέα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, το μέρος που δεν ευθύνεται για την καθυστέρησ­η μπορεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία. [SID:11156537]

 ??  ?? μετοκείμεν­οτηςσυμφων­ίας,οτίτλοςτης­Εθνικής Ασφαλιστικ­ήςθααγορασ­τείαπότονό­μιλοτηςΕθν­ικήςΤράπεζ­ας, οοποίοςθατ­ονενοικιάσ­ειστοExinG­roupγιαδέκ­αχρόνια.
μετοκείμεν­οτηςσυμφων­ίας,οτίτλοςτης­Εθνικής Ασφαλιστικ­ήςθααγορασ­τείαπότονό­μιλοτηςΕθν­ικήςΤράπεζ­ας, οοποίοςθατ­ονενοικιάσ­ειστοExinG­roupγιαδέκ­αχρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece