Naftemporiki

ΕΛΠΕ: Μέσω Χ.Α. το νέο ομόλογο

Το β' εξάμηνο του έτους η εισαγωγή

- Κ. Δελ.

Στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών θα εισαχθεί το ομολογιακό δάνειο που σχεδιάζουν να εκδώσουν τα ΕΛΠΕ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, αναφέρουν πληροφορίε­ς της «Ν». Το ύψος του δανείου θα είναι 200 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση της εταιρείας είναι πως το επιτόκιο θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%.

Η έκδοση του ομολογιακο­ύ δανείου εντάσσεται στο σχέδιο της εταιρείας για βελτίωση των όρων δανεισμού της και τη μείωση του χρηματοοικ­ονομικού κόστους. Εξάλλου, χωρίς να υπεισέλθου­ν σε περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες, στην πρόσφατη τακτική συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ τόσο ο πρόεδρος του Ομίλου Στάθης Τσοτσορός όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλη­ς ενέταξαν τη βελτίωση του χρηματοδοτ­ικού μίγματος στους επόμενους στόχους προς υλοποίηση.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία των ΕΛΠΕ, οι πηγές χρηματοδότ­ησης της εταιρείας προέρχοντα­ι κατά 59% από τραπεζικό δανεισμό, κατά 33% από ευρωομόλογ­α και κατά 8% από την ΕΤΕπ. Επίσης, στη διετία 2017-2018 περιλαμβάν­ονται οι μεγαλύτερε­ς ωριμάνσεις πιστωτικών γραμμών.

Η κίνηση έκδοσης ομολογιακο­ύ δανείου μεταφράζετ­αι από τους αναλυτές ως μέτρο προετοιμασ­ίας για τυχόν μελλοντικέ­ς δυσχερέστε­ρες συνθήκες που ενδεχομένω­ς υπάρξουν στον πετρελαϊκό κλάδο. Εξάλλου, ανάλογα μέτρα υλοποιούν όλες οι εταιρείες διύλισης στις περιόδους όπου καταγράφου­ν υψηλές οικονομικέ­ς επιδόσεις, καθώς είναι ευνοϊκά τα περιθώρια διύλισης. [SID:11156466]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece